Volgens Samir Krupic, oud-speler van de zondagtak van Van Nispen en tevens trainer van het tweede elftal van de club, was het vorig seizoen al vrij duidelijk dat Rico Geerlings zijn kans vroeg of laat wel zou krijgen in het eerste team van de Zilkers. Zijn voorspelling kwam uit. De linksback miste namelijk een paar wedstrijden door een blessure, maar voor de rest verscheen de verdediger dit seizoen elke wedstrijd aan de aftrap.

„Vorig jaar kreeg ik vooral de ruimte om te rijpen in het tweede elftal. Dat is ook wel gelukt, want ik heb 25 wedstrijden van begin tot eind gespeeld. Samir heeft me ontzettend veel geleerd. Hij zei altijd dat ik geduld moest hebben. De gelegenheid om in het eerste te spelen, kwam vanzelf wel.’’

De nieuwe trainer van Van Nispen, Roy Schulpzand, zag het vanaf moment één in hem zitten, want in de voorbereiding op het nieuwe seizoen kreeg Geerlings zijn kans. Een linkspoot op linksback werd door Schulpzand gezien als een groot voordeel. „Dat is volgens mij wel een pluspunt van mij. Ik ben tevreden over mijn spel tot nu toe, maar merk wel dat dit een stap hogerop is. Ik krijg toch wat minder tijd aan de bal, want mijn tegenstanders zitten er feller op. Mijn lichaam kan ik nog beter gebruiken, maar daar ben ik op dit moment heel erg mee bezig.’’

Grasmaaien
Zo stipt de verdediger zelf zijn verbeterpunten aan. Voor anderen doet hij dit wekelijks bij het G-elftal van VVSB. De 20-jarige voetballer geeft ook de gehandicapten van de Noordwijkerhouters doordeweeks training. Iets wat tijdens het grasmaaien tot stand is gekomen.

„In de zomer was ik het gras aan het maaien bij een vrouw. Haar zoon speelde toevallig in het G-elftal. Zij vertelde dat ze nog een trainer nodig hadden. Dat leek me eigenlijk wel heel erg leuk om te doen.’’

„Ik heb inmiddels met al die jongens een goede band opgebouwd en daardoor zien ze mij echt als een vriend.’’

Zo werd Geerlings trainer van het G-team. Een job die misschien niet voor iedereen is weggelegd, maar hij heeft nog geen moment spijt van die keuze. Hij is vooral te spreken over het enthousiasme van de spelers.

„Iedereen staat een half uur voor de training al op het veld en ze willen razendsnel beginnen. Ik kan echt altijd lachen met die gasten. We zitten ook met zijn allen in een groepsapp. We praten daar vooral veel over voetbal, maar die jongens vragen mij ook wel is om tips te geven over het spelen van FIFA. Af en toe praten ze me bij over het weekend en hun tijd op school of werk. Iedereen is hartstikke open naar mij, dat maakt het extra mooi. Ik heb inmiddels met al die jongens een goede band opgebouwd en daardoor zien ze mij echt als een vriend.’’

,,Dan trappen of slaan ze elkaar al heel snel.”

Maar niet alles gaat over roosjes met de gehandicapten. Het is soms lastig voor sommige spelers om bepaalde beslissingen van hun trainer te accepteren. Daarnaast begrijpt het G-team vaak wat moeilijker wat Geerlings bedoelt.

„Daarom houd ik mijn oefeningen altijd zo simpel mogelijk. Ik gebruik veel oefeningen die wat makkelijker uit te leggen zijn. Simpele passvormen bijvoorbeeld. Positiespel is al snel te moeilijk, want dan moeten ze nadenken waar ze lopen. Soms worden twee gasten agressief. Dan trappen of slaan ze elkaar al heel snel. Ik moet ervoor zorgen dat ik dat op de juiste manier oplos.’’

Eigen G-team
Geerlings vindt het vooral mooi om de voetballers zoveel mogelijk bij te leren. Uit zijn ervaringen met de gehandicapten wil de linksback zelf graag doorgroeien als trainer. Daarvoor staat ook al een aanvraag uit bij VVSB. 

„Ik hoop dat ik zo snel mogelijk aan die cursus kan beginnen. Het lijkt mij mooi om daar ook weer mijn aandacht op te vestigen, want dat is toch heel anders dan een G-elftal. Daarnaast zou ik het ook leuk vinden om een G-team op te richten bij Van Nispen.’’

Lees ook: ‘Geboren leider kiest weloverwogen voor VVSB’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
SJC14.00Olympia Haarlem
Hillegom14.00DEM
Foreholteafg.Velsen
VVH/Velserbroek14.00Van Nispen (zon.)