[slideshow_deploy id=’45842′]

Gevoed door het scenario van exact een jaar geleden en de 2-0 achterstand van dat moment voelde Nick van Staveren in de rust van IJsselmeervogels – Noordwijk het bloed pompen door z’n aderen. De altijd al fanatieke voetballer dacht maar één ding: ‘wanneer mag ik erin?’  Ruim een uur later hing hij in de hekken in Spakenburg. Mede dankzij twee goals van de 23-jarige voetballer plaatste Noordwijk zich voor het hoofdtoernooi van de KNVB-beker via een 2-3 overwinning op IJsselmeervogels.

Noordwijk kopieerde daarmee het huzarenstukje van twaalf maanden geleden. Ook toen elimineerde Noordwijk de Vogels na een 0-2 achterstand. De geschiedenis herhaalde zich dus in Spakenburg. Juist die gedachte hield Noordwijk alsmede Van Staveren op de been. ,,Ik ben ook niet iemand die negatief wil denken. En probeerde in de rust ook mijn steentje bij te dragen. Ook al wilde ik zelf graag op dat veld staan.”

Compacter
Noordwijk begon dramatisch aan de wedstrijd op De Westmaat. Na drie minuten voetbal kopte Robbert Olijfveld de 1-0 binnen. ,,Hij maakte gewoon een prima goal en liep slim weg achter de verdediging. Het enige wat we onszelf hadden kunnen verwijten is dat we het compacter hadden moeten houden en teveel de oog op de bal hadden en niet op de lopende man(nen). Daarnaast waren we te onrustig aan de bal”, analyseerde de 23-jarige inwoner van Zwaanshoek na afloop.

,,Hij heeft niet voor niets succes behaald bij SJC, Van Nispen en Foreholte”

Noordwijk had via de strafschopstip rap op 1-1 kunnen komen, maar Tjeerd Westdijk faalde. Tot overmaat van ramp kopte Gévero Markiet vlak voor rust de 2-0 binnen. Noordwijk besloot de tweede helft met het inbrengen van Van Staveren en Martijn le Congé de focus te leggen op het fysieke aspect. Sabir Achefay en Denzel James waren daarvan het slachtoffer.

,,In die tweede helft hebben we laten zien dat we erin wilden kleunen. Dat we sowieso wilden winnen. Iedereen ging ook volle bak, de volle 120 minuten lang.” En dat is koren op de molen van trainer Kees Zethof. Bij elke club waar hij trainer is geweest, hamerde hij op het tonen van inzet. ,,We zijn vorig jaar onder hem niet voor niets kampioen geworden. Hij heeft niet voor niets succes behaald bij SJC, Van Nispen en Foreholte”, complimenteerde Van Staveren z’n coach.

,,Ik wil niet zeggen dat het alleen door de trainer komt. Maar hij weet mij wel te motiveren om dat ene stapje harder te lopen. Dat doet hij natuurlijk ook bij anderen. Hij weet gewoon hij hoe spelers kan raken. Dat is echt wel en één van zijn sterkste eigenschappen.”

,,Neem Emiel, die heeft ze alle 240 gespeeld, maar bleef gewoon gaan.”

Het harde werk resulteerde uiteindelijk na 120 minuten voetbal in een 2-3 overwinning in Spakenburg. Twee keer stond de middenvelder annex aanvaller van de Noordwijkers op de juiste plek. ,,Na afloop kwamen mensen naar mij toe de zeiden: ‘dat is niet veel voetballers gelukt, twee keer scoren op De Westmaat’. Ja, dat vind ik dan toch wel mooi.”

Rustig aan
Voor Van Staveren was het ook een bekroning op een zomer lang revalideren van een liesbreuk. De voetballer keerde sneller dan verwacht terug op het veld, maar merkte wel dat hij nog niet op honderd procent fitheid zat. ,,We hebben nu twee potten met verlenging moeten spelen. Daarvan heb ik maximaal 120 of 140 minuten gespeeld.”

,,Maar ik voelde wel dat ik zware poten had. Neem Emiel, die heeft ze alle 240 gespeeld, maar bleef gewoon gaan. Daaraan merk ik nog wel het verschil. Ik hoop dat donderdag op de training een beetje rustig aan doen, dan kunnen we zaterdag weer knallen.”