Iedereen in Lisse erkende het ruiterlijk. Het was geen beste wedstrijd geweest tegen ASWH en dat was nog een understatement. Maar Lisse won last-minute door een goal van Thierry Monteny en deed uitstekende zaken aan kop van de Derde Divisie. Het geluk van de aanstaande kampioen? Op Ter Specke beginnen ze er zelf al in te geloven.

,,Als je dit soort wedstrijden wint, dan gaan er mooie dingen ontstaan”, stelde gevierde man Monteny. Om met die uitspraak aan te geven dat niet alleen wordt ingezet op het kampioenschap, maar dat het ook haalbaar moet zijn. Na veertien speelronden verdedigt Lisse een voorsprong van zes punten op runners-up IJsselmeervogels en Scheveningen.

Eerder deze maand liet Monteny al weten dat het aanvankelijk doel – het linkerrijtje – naar boven is bijgesteld. Voor de aanvallende middenvelder telt alleen nog het hoogst haalbare. ,,We hebben onze doelstelling uitgesproken. Deze maand hebben we een aantal goede testen gehad met duels tegen IJsselmeervogels, Scheveningen en ASWH. Ik denk dat je nu kan zeggen waar je naartoe wil.”

,,Het moet gezegd dat vrijwel alle spelers deelden in de malaise. Illustratief was dat de reeds door IJsselmeervogels vastgelegde Robbert Olijfveld al na 73 minuten naar de kant ging.”

Het lijkt voor Lisse cruciaal dat Martin van Eeuwijk aan boord blijft. De spelmaker is de spil waar het om draait bij de fusieclub, de smeerolie van de aanvalsscharnieren. Zonder de geschorste linkspoot kwam Lisse geen moment in zijn spel. Wie Lisse voor het eerst aan het werk zag, moet zich hebben afgevraagd of dit wel echt de lijstaanvoerder van de Derde Divisie was.

,,Martin kan heel lekker tussen de linies spelen. Vandaag hebben andere jongens de kans gekregen en die hebben het niet verkeerd gedaan. Maar Martin blijft gewoon een klasse apart”, sprak Arno Lancel. De assistent-trainer nam door de schorsing van Robbert de Ruiter de honneurs waar.

Als vervanger van Van Eeuwijk speelde Kas de Vries. De lichtvoetige middenvelder was geenszins een dissonant, maar imponeren deed hij evenmin. Het moet gezegd dat eigenlijk niemand dat deed en alle spelers deelden in de malaise. Illustratief was dat de reeds door IJsselmeervogels vastgelegde Robbert Olijfveld bij ASWH al na 73 minuten naar de kant ging.

Op tijd weer terug
Olijfveld was wel aangever bij misschien wel de grootste kans van de wedstrijd. Hij omspeelde de ver uitgekomen Lisse-doelman Brian van der Werff en slingerde de bal vervolgens voor. Lars Bosscha mocht tot tweemaal toe aanleggen, waarvan zijn tweede poging het gevaarlijkst was. Toen was Van der Werff inmiddels alweer in zijn vertrouwde doelgebied en kon hij handelend optreden.

Lisse stelde er voor rust nauwelijks iets tegenover. Het zei genoeg dat een matige poging van Monteny op de tribune met gejuich werd ontvangen. In het tweede bedrijf kabbelde de wedstrijd een beetje voort, al had de thuisploeg nu wel meer het initiatief. Dat gebeurde met name op basis van wilskracht. Van goed voetbal was op de zwaar bespeelbare mat nauwelijks sprake.

,,Maar niemand op Ter Specke die daar om maalde. Met een biertje in de hand en het oog gericht op Teletekst werd de Amsterdamse avond in de kantine in gang gezet.”

Het leek een typische 0-0-wedstrijd, maar de patstelling werd vijf minuten voor tijd verbroken door Monteny. Hij ontving de bal na een voorzet vanaf rechts aan de linkerkant van het strafschopgebied en twijfelde niet om met zijn favoriete rechter te trekker over te halen. Hoewel er op dat moment inclusief blessuretijd nog een minuut of acht resteerde, was het in feite een golden goal. Een rechtse directe die ASWH direct vloerde.

Bonus
En dus telde Lancel na afloop zijn zegeningen. ,,In principe hadden we tien minuten voor tijd zoiets van: 0-0 is prima. Hou het achterin dicht en dan blijft de voorsprong van zes punten op ASWH intact. Dat de goal dan alsnog valt, is alleen maar mooi.”

Toch deed Lancel geen moeite om een stroperige middag te verhullen. ,, We konden niet van achteruit lekker voetballen en onze middenvelders inspelen. We probeerden vervolgens onze spits, Steven Olsthoorn, te bereiken en van daaruit verder te spelen, maar dat was ook lastig. Je hebt gelijk, het was een moeilijke pot.” Maar niemand op Ter Specke die daar om maalde. Met een biertje in de hand en het oog gericht op Teletekst werd de Amsterdamse avond in gang gezet.

FC Lisse – ASWH 1-0 (0-0). 86. Monteny 1-0

FC Lisse: Van der Werff, Buijs, Van Boxel, Zoontjes, De Goede, Rauws, Vermeulen, De Vries (79. Rifai), Monteny, Olsthoorn (65. Onal), Fokkema

Samenvatting FC Lisse TV:


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)