Drie keer is scheepsrecht zullen ze bij Ter Leede hebben gedacht. De ploeg van Henk Wisman pakte zaterdagmiddag eindelijk het felbegeerde kampioenschap in de Hoofdklasse A. Twee seizoenen achter elkaar waren de Sassenheimers dicht bij promotie, maar twee keer eindigde het tweede, waarna het ook strandde in de nacompetitie. Eindelijk zijn de rood-gelen niet meer de nummer twee van de competitie. Op De Roodemolen pakte de hoofdklasser de titel. Dat werd gedaan na een keurige overwinning op FC ‘s-Gravenzande: 2-0. 

Na een aantal jaar is de missie voltooid voor Ter Leede. Eindelijk mag men in Sassenheim weer mee doen met ‘de grote jongens’ in de Derde Divisie. Geen uitwedstrijden meer bij sv Nootdorp en Smitshoek, maar afreizen naar FC Lisse of DVS’33. Het is het podium waar de club uit Sassenheim thuis willen horen. Op basis van het vertoonde spel, beleid en uiteraard de historie niet meer dan terecht.

Met alleen goed voetbal, keurig beleid en historie kom je er natuurlijk niet. Om promotie naar de Derde Divisie te bereiken is karakter, lef en geloof nodig. De drie dingen die het Ter Leede van dit seizoen kenmerken. Onder leiding van Wisman heeft de ploeg zich ontpopt tot een aanvalsmachine. De laatste jaren was dat niet genoeg. Vaak kregen de Sassenheimers de complimenten voor het spel, maar dit seizoen behoort daar ook zilverwerk bij.

Nieuwe succesformatie
Eerlijk is eerlijk: héél lang zag het er niet naar uit dat er zilverwerk richting de hoofdklasser zou gaan. Niet alleen dit seizoen, maar ook voorgaande seizoenen. Telkens vertrokken de beste spelers uit Sassenheim en moest er weer gebouwd worden aan een nieuwe succesformatie. Wisman slaagde daar in. ,,Dit is een bekroning voor dit seizoen”, zei de oefenmeester na afloop.

,,We hebben wekelijks de druk op Volendam gehouden en dit is het resultaat. Ik ben trots op die gasten.”

Ook dit seizoen leek het erop dat de Sassenheimers de ‘runner-up’ zouden worden. In de winterstop keken de mannen van Wisman tegen een achterstand van tien punten aan op koploper RKAV Volendam. Het kampioenschap leek ver weg, maar op De Roodemolen bleven ze erin geloven. Zo zag ook aanvoerder Mike Boelee, die de kampioenswedstrijd miste vanwege een blessure.

,,Ik zei het net voor de grap tegen iemand. Ik speel al acht jaar voor Ter Leede en daarin ben ik één keer kampioen geworden, één keer gedegradeerd en voor m’n gevoel zes keer tweede geworden. Dit is heel lekker. We stonden in de winterstop tien punten achter op Volendam en toen hielden we nergens meer rekening mee. Aan de andere kant zorgde dat ervoor dat we vrijuit konden voetballen. We hebben wekelijks de druk op Volendam gehouden en dit is het resultaat. Ik ben trots op die gasten.”

Champagne ontkurkt
Om de schaal binnen te halen, moest er wel ‘even’ gewonnen worden van FC ‘s-Gravenzande. De thuisploeg liet direct merken dat er niks te halen viel voor de bezoekers. Jeffrey Bok was vroeg in de wedstrijd al dicht bij de openingstreffer, maar zijn inzet werd gekeerd. Kort daarna was het Omar Limon die de 1-0 0p de schoen had, maar ook zijn schot werd gered. Eventjes moesten de rood-gelen zelf diep ademhalen toen Jonathan Robertson met een uitstekende ingreep op de doellijn voorkwam dat na een kwartier spelen een 0-1 achterstand op het scorebord kwam. Kort daarna was het wel raak voor de Sassenheimers.

,,Er vertrekken een paar belangrijke spelers en we moeten ons versterken met jongens die ervaring hebben op het niveau van de Derde Divisie.”

Het was Steven Wajer, een jongen van de club, die de ban brak. De aanvallende middenvelder kon op aangeven van Jordly Petronia de bal binnen volleren: 1-0. De insteek van de thuisploeg was duidelijk. De wedstrijd moest beslist worden en dat gebeurde na de thee. Na een fantastische aanval van achteruit werd Ian van Otterlo vrijgespeeld. De aanvallende middenvelder leek voor eigen succes te gaan, maar gaf de bal af aan Joey van den Berg: 2-0. De wedstrijd was gespeeld en de champagne kon ontkurkt worden.

Doorpakken
,,Ik vind dat Ter Leede een grote club is die in de Derde Divisie thuis hoort”, zei een uitblinkende Van Otterlo. ,,We hebben het vorig seizoen net niet gehaald, maar als je ziet hoe oud-competitiegenoten zoals Hoek, SteDoCo en Noordwijk het doen in die competitie, dan biedt dat perspectief. Ik denk dat wij goed uit de voeten kunnen komen in de Derde Divisie en dat we misschien wel kunnen verrassen.”

Om te verrassen moet er eerst nog het nodige gebeuren op De Roodemolen. De promotie is één, maar nu rest de volgende missie: in de Derde Divisie blijven. ,,Nu moet de club doorpakken”, vond Boelee. ,,Er vertrekken een paar belangrijke spelers en we moeten ons versterken met jongens die ervaring hebben op het niveau van de Derde Divisie. Er komen is niet zo moeilijk, maar daar blijven wel.”

Ter Leede – FC ‘s-Gravenzande 2-0 (1-0) 18. Wajer 1-0, 64. Van den Berg 2-0.

Ter Leede: Bekkers, Petronia, Van der Lans, Zandbergen, Mouchih (85. Hoekstra), Robertson, Wajer, Van Otterlo, Bok, Van den Berg (81. Gillissen), Limon (74. Steemers).

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Van den Berg opgelucht na kampioenschap Ter Leede: ,,Er is geen mooier afscheid”‘

POPULAIRE BERICHTEN