,,Eigenlijk valt alles nu op z’n plek en komen meerdere factoren samen.” Deze uitspraak van FC Rijnvogels-trainer Jimmy Simons had een korte samenvatting kunnen zijn van een ruim half uur durend gesprek. Een gesprek met Simons is boeiend en amusant. Hoe komt het dat de hoofdklasser de laatste weken zo goed draait? Is het echt dat alles ‘ineens’ op z’n plek valt? 

De prestaties van de FC Rijnvogels springen de laatste weken in het oog, want de laatste vijf wedstrijden werden gewonnen. Daarmee kreeg de derde periode automatisch een kick-start. In die vijf wedstrijden werd er bovendien vijftien keer gescoord en daarmee lijkt het erop dat het beoogde plaatje van Simons eindelijk klopt. Hetgeen wat hij met zijn elftal wilde bereiken – aanvallend voetbal spelen op een resultaatgerichte manier – is eindelijk terug te zien op De Kooltuin.

Proces
Dat het zo lang duurde voordat het vertoonde spel en de resultaten samengingen, had volgens de oefenmeester dan ook te maken met het aantal nieuwelingen. Niet voor niets nam de oud-trainer van sv Hoofddorp vaak het woord ‘proces’ in de mond. Voor hem telde het proces niet als een excuus, maar was het gewoon de waarheid.

Gebruik je de app? Klik dan hier!

,,De ene persoon is rood, de ander geel en iemand anders is bijvoorbeeld weer blauw.”

,,Als je de basiself van dit moment vergelijkt met de elf namen die vorig seizoen rond deze tijd in het elftal stonden, dan hebben we zeven wijzigingen”, legt Simons de twee elftallen naast elkaar. ,,Dat is een flink aantal. Wij hadden daarom lang de tijd nodig gehad om de groep aan elkaar te laten wennen en dat hebben we op een geleidelijke manier gedaan.”

Dan valt bij de trainer wederom het woord ‘proces’. Een tegenwoordig hip woord in de voetballerij, dat door veel trainers gebruikt wordt. Maar wat bedoelt Simons ermee? ,,Je hebt een aantal fases waar je doorheen moet met je team. Misschien herken je het wel in het bedrijfsleven. Daar krijg je tegenwoordig cursussen over verschillende type mensen. De ene persoon is rood, de ander geel en iemand anders is bijvoorbeeld weer blauw. Kortom: in een spelersgroep zitten allerlei verschillende type mensen en het heeft tijd nodig om aan elkaar te wennen.”

,,Ik kon eigenlijk niet voortborduren op het vorige seizoen.”

,,We zijn bewust daarmee begonnen, zodat iedereen snapt dat elk individu anders in elkaar zit. We zijn nu in een fase aanbeland dat iedereen van elkaar weet hoe diegene in elkaar zit. Het wordt geaccepteerd. Eigenlijk ben je als trainer tegenwoordig een soort ‘amateurpsycholoog’. Dat is veel meer dan in mijn tijd als speler.”

Trainen naar de eindfase
Niet alleen de persoonlijkheden moesten aan elkaar wennen. Ook in het veld moesten de nieuwelingen en het overgebleven deel van de selectie aan elkaar wennen. Zowel tactisch als fysiek. Het is een les die Simons in de voorbereiding van zijn seizoen heeft geleerd en nooit meer zal vergeten.

,,Ik kon eigenlijk niet voortborduren op het vorige seizoen”, gaat hij verder. ,,Om te beginnen fysiek niet. Ik gebruik de data van Johan Sports en daar kan ik op zien hoe het met de fysieke gesteldheid zit van alle spelers. Ik wist hoe dat zat met de groep spelers, die er vorig ook al waren, maar ik wist niet hoe dat bij de nieuwe spelers zat. Die kwamen van allerlei clubs vandaan. Daardoor liepen er een paar spelers in het begin wat blessures op. Toen moest ik gelijk puzzelen.”

De blessures waren dan misschien geen toeval, maar dat bijna alle spelers nu topfit zijn, is dat ook niet. ,,Ik train gedurende een seizoen altijd naar een eindfase van de competitie. Dan moeten de spelers topfit zijn. Dat zie je nu ook terug. Alles komt nu samen. Ik ben ervan overtuigd dat de prijzen in deze fase van de competitie worden verdeeld.”

Van alle markten thuis
Eigenlijk pakt de oud-spits van FC Lisse alles wat hij pakken kan om z’n elftal beter te maken. Alle data die beschikbaar is en alle beelden die te zien zijn. Is Simons een trainer van ‘de nieuwe generatie’? ,,Ik heb als speler de nodige trainers gehad en daar heb ik veel van opgestoken. Ted Immers was in mijn tijd bij FC Lisse heel erg een peoplemanager. Ik vond dat als speler prima, maar nu ik trainer ben, is dat niet mijn stijl. Ik wil van alle markten thuis zijn.  Zowel op dat vlak als tactisch.”

,,Ik zal je een voorbeeld geven. Ik ben iemand die altijd goed voorbereid wil zijn op de komende tegenstander. Dat betekent dat we niet alleen een plan A hebben, maar ook een plan B en C. We zijn op alle scenario’s voorbereid. Daarnaast probeer ik op de trainingen wedstrijdsituaties na te bootsen en geef ik spelers opdrachten mee. Dat ze bijvoorbeeld 2-0 achter staan met een partijvorm of hoe ze moeten verdedigen in een ondertal.”

Spelers bepalen
De trainingsstof die Simons er in de afgelopen maanden in heeft gestampt, komt er nu eindelijk uit op het voetbalveld. ,,Eigenlijk valt alles nu op z’n plek en komen alle factoren samen. Na de winterstop verloren we drie keer op rij en was het zaak om terug naar de basis te gaan. We gingen iets compacter spelen en bouwden meer zekerheden in. Daarna gingen we wedstrijden winnen en kwam het vertrouwen terug in de ploeg. Daarnaast hebben we de kaders van de speelwijze iets aangepast.”

,,Toen ik speler was, kon eigenlijk alles. Niets was te gek. Ook ik ging wel eens voor een wedstrijd stappen. Wat kon het mij uitmaken?”

,,Wat ik met kaders bedoel? Dat de spelers meer vrijheid hebben gekregen in het strijdplan. Willen ze hoog druk zetten of willen ze dat juist niet? Zij mogen dat beslissen, maar dan moeten ze dat wel met z’n allen uitvoeren. Ik denk dat die vrijheid hen bevalt en dat het onder andere daardoor goed loopt op dit moment. We willen bepaalde spelprincipes terug laten komen, maar hoe het wordt ingevuld, is aan de spelers.”

Ontwikkeling als trainer
De resultaten vallen nu eigenlijk op een manier samen zoals Simons het vroeger ook graag had. Niet te veel taken mee en lekker voetballen. Natuurlijk wil de oefenmeester bepaalde zaken die hij op trainingen aanscherpt op het veld terugzien, maar hij begrijpt als geen ander wat zijn pupillen meemaken. De oud-prof speelde op het hoogste amateurniveau bij onder meer FC Lisse, Rijnsburgse Boys en Türkiyemspor. De ervaringen als speler, neemt hij mee naar het trainersvak en daar plukt hij nog altijd de vruchten van.

,,Toen ik speler was, kon eigenlijk alles. Niets was te gek. Ook ik ging wel eens voor een wedstrijd stappen. Wat kon het mij uitmaken? Ik wilde van het leven genieten. Het is nu wel grappig om te zien dat ik daar als trainer juist op tegen ben. Laat ik het zo zeggen: als spelers een avond voor de wedstrijd willen stappen, prima. Maar dan moeten ze op het veld ook leveren. Dat is wat ik als speler wel altijd probeerde.”

,,Ik merk wel dat ik profijt heb van het feit dat ik op hoog niveau gespeeld heb. Sommige situaties met spelers begrijp ik maar al te goed, omdat ik dat vroeger ook meemaakte. Toch vind ik mezelf nog altijd een trainer in ontwikkeling. Ik leer elke dag iets nieuws en dat is over tien jaar ook nog zo. Op trainingskamp nam ik bijvoorbeeld achttien spelers mee, terwijl er drie geblesseerd waren. Daardoor konden we niet volledig trainen en kwamen we niet fit genoeg uit de winterstop. Daar heb ik van geleerd en dat zal niet meer gebeuren.”

Waar ligt het plafond?
De start van de derde periode is veelbelovend met negen punten uit drie wedstrijden. Maar wat zit er nog meer in het vat? ,,Het eerste doel zal zijn om meer punten te pakken dan vorig seizoen. Ik geloof dat dat er 44 waren. Dat moeten we eerst zien te bereiken. Daarnaast willen we in de top vijf eindigen. Maar als we een prijs kunnen pakken, dan gaan we daar natuurlijk voor. De weg naar de Derde Divisie is in ieder geval nog erg lang. We moeten eerst deze periode goed afsluiten en daarna moeten we eventueel nog wedstrijden voor promotie spelen.”

,,Waar het plafond van deze groep ligt, vind ik moeilijk om te zeggen. Ik denk dat we hogerop kunnen, maar het is niet eenvoudig om uit de Hoofdklasse te komen. We zijn nu aan het bouwen aan een ploeg. Vandaar dat we tot nu toe ook ‘maar’ twee versterkingen hebben gehaald. We willen de jongens nog meer aan elkaar laten wennen. Kijk naar een Noordwijk bijvoorbeeld. Dat is een ploeg die al jaren bij elkaar is en het nu fantastisch doet. Ik denk dat wij dat als voorbeeld moeten aanhalen.”

Foto’s: Hans Schalk en Piet van Kampen

Lees ook: ‘Terugkeer Roodakkers ‘in Bollenstreek strookt met z’n ambities’

POPULAIRE BERICHTEN