Niels Buijs wond er na afloop van FC Lisse – Jong Groningen geen doekjes om. ,,Iedere sportman weet, als je wint, dan vindt iedereen het fantastisch wat je doet. Als je verliest, dan volgen er wat irritaties.” Het had geknetterd deze week in de gelederen van FC Lisse. Spelers die hun afspraken niet nakwamen op het veld, onderlinge strubbelingen. Dat alles is weggepoetst in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen de beloften uit het noorden.

Het hoort bij een voetbaljaar binnen een selectie. Ruim twintig selectiespelers, met allemaal een eigen mening. Allemaal met één doel, elke week: winnen. Gebeurt dat niet, dan ontstaat er frictie. Helemaal als het twee weken achter elkaar niet botert op het veld. Sneek-uit: 0-0. DVS-uit, een blamerende 4-1 nederlaag. De voetbalmachine van FC Lisse piepte de afgelopen weken, maar is tijdig gerepareerd.

Keuze
,,In Sneek was het geen beste wedstrijd, maar we verloren vorige week echt schandalig bij DVS. We moesten wat rechtzetten. Want wat er vorige week gebeurde, dat kon echt niet.” Buijs stak de hand in eigen boezem na de afgelopen weken. De groep werd daarom afgelopen maandag bij elkaar geroepen. Koploper of niet, er moest iets veranderen op Ter Specke.

Trainer Robbert de Ruiter moest even kneden, aftasten hoe de groep op elkaar reageerde in moeilijke situaties, maar getuige de 2-1 overwinning op Jong Groningen heeft de technische staf van FC Lisse de juiste keuze gemaakt. ,,Maar zo’n periode zal er dit jaar nog wel een keer komen”, weet De Ruiter te vertellen. ,,En dan moeten we niet gaan vervallen in, sorry dat ik dat woord gebruik, ‘ouwe-tyfushoeren’ op elkaar.”

,,Ik was nog blijer geweest als we eerst met 0-1 achter waren gekomen”

,,Dat was wel de oorzaak dat we twintig minuten niet thuis gaven in Ermelo. We waren ons meer met onze eigen tekortkomingen aan het bemoeien dan dat we ons op de wedstrijd aan het focussen waren”, vervolgt de trainer. De 49-jarige oefenmeester maakte daarom deze week een opvallende keuze. In plaats van een gemoedelijk groepsgesprek, gooide de Ruiter de knuppel in het hoenderhok.

Psychologie
Het bleek een goede zet, juist om de discussie op te laten laaien. Een psychologisch foefje. De trainer nam het voortouw, achtte enkele van zijn jongens nog niet volwassen genoeg om dat zelf te doen, maar zag daarna tot zijn tevredenheid dat de groep zelf met elkaar in gesprek ging. De Ruiter was logischerwijs benieuwd hoe zijn selectie de wedstrijd tegen Jong Groningen zou oppakken, na de eerste onenigheden in de groep. Het verleidde de trainer zelfs tot een bijzondere uitspraak.

,,Het klinkt misschien heel raar, want ik ben superblij met de 2-1 overwinning, maar ik was nog blijer geweest als we eerst met 0-1 achter waren gekomen. Dan weet ik zeker dat ze weer voor elkaar voor het vuur zouden gaan. Nu heb ik ook heel veel arbeid gezien hoor, alleen weet ik dat we wel scherp moeten blijven.”

Steven Olsthoorn kan de 1-0 binnen tikken nadat hij vrij is gezet door Fokkema

Twee momenten van genialiteit waren voldoende voor de thuisploeg op Ter Specke. Die wist dat het technisch gezien misschien het onderspit zou moeten delven tegen de jonge garde van FC Groningen. Koen Fokkema toonde in de eerste helft een vleugje van zijn klasse door na een snelle loopactie doelpunten maker Steven Olsthoorn vrij te zetten en de 1-0 op een presenteerblaadje te geven.

Slag geslagen
De 2-0 was een ‘Van Eeuwijk’-je. De stylist zag in een mêlee van Groningers nog een uiterst hoekje om de bal in te plaatsen. Met gevoel deed het linkerbeen wat het hoofd wilde. De prima voetballende tegengoal van de bezoekers was een mooi succesje voor de jonge Glenn Bijl. Lisse won op zaterdagmiddag van de beloften van FC Groningen, maar had eigenlijk doordeweeks al de slag geslagen.

FC Lisse – Jong FC Groningen 2-1 (1-0) 25. Olsthoorn 1-0, 47. Van Eeuwijk 2-0, 59. Bijl 2-1

FC Lisse: Van der Werff, Buijs, Van Boxel (74. Valk), Zoontjes, De Goede, Rauws, Vermeulen, Van Eeuwijk, Fokkema (35. Dompig), Olsthoorn, Monteny

Foto’s: Hubert Habers

Samenvatting FC Lisse – Jong FC Groningen (Beelden: Omroep West)


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude