Kosten aan beveiliging, verplichte uitvakken en een minimum aantal contractspelers. De clubs uit de Tweede en Derde Divisie werden er mee doodgegooid door de KNVB, maar daar is na een aantal seizoenen verandering in gekomen. De bond heeft het licentie-reglement afgelopen zomer aangepast. Dat betekent dat er flink wat minder licentie-eisen zijn en dat het kostenplaatje voor de clubs omtrent dit onderwerp zijn geslonken. De veranderingen in het reglement zijn opmerkelijk, aangezien aan het begin van het vorige seizoen de ‘licentie-eisen 3.0’ nog in het leven werden geroepen door de bond. In de tussentijd zijn we een jaar verder en inmiddels is er wederom het nodige aangepast. 

Het ‘licentie-eisen dossier’ is één van de meest interessante vraagstukken in het amateurvoetbal sinds de entree van de Tweede en Derde Divisie. De Topklasse verdween in 2016 en de KNVB bedacht een voetbalpiramide die doorstroming naar het betaalde voetbal moest versoepelen. Dat betekende dat de beloftenteams werden toegevoegd aan de amateurcompetities en dat er een verplichte promotie/degradatieregeling kwam naar de Eerste Divisie.

Het resultaat is inmiddels bekend. Jong AZ werd met verve kampioen in het debuutjaar van de Tweede Divisie en promoveerde naar de toenmalige Jupiler League. Voor de beloftenploeg uit Alkmaar kwam Achilles’29 terug in het amateurvoetbal. Voor de Groesbekers betekende dat het begin van het einde, omdat de promotie-/degradatieregeling in samenspraak met de clubs verdween.

Sindsdien is er in het landschap van het amateurvoetbal enorm veel te doen om de licentie-eisen. De bond wilde de clubs professionaliseren en daarmee het amateurvoetbal een upgrade geven. Dit lukte tot een bepaalde hoogte. Dat clubs gecontroleerd werden op de financiële zaken, was wat dat betreft alleen maar positief. De begrotingen moesten op tijd ingeleverd worden. Zo niet? Boete. Een simpel, eerlijk en bovendien logisch systeem.

Toch kennen de eisen van de bond ook een keerzijde. De clubs worden verplicht om een jeugdopleiding te hebben van een bepaald niveau met trainers die een UEFA-diploma hebben. Daarnaast moet de opleiding van ‘lokaal niveau’ zijn. Katwijk-voorzitter Mart Vergouwen stipte in December van het vorige jaar al aan dat dat een aardig kostenplaatje met zich meebrengt. 

Commotie zorgt voor aanpassingen
Doordat er de laatste seizoenen enorm veel commotie was rondom de licentie-eisen, zijn de clubs met de bond om de tafel gegaan. Dat zorgde ervoor dat de KNVB de nodige aanpassingen heeft gedaan. Dat valt te lezen in een document dat de bond openbaar heeft gemaakt op haar eigen site.

‘De clubs werden de laatste seizoenen klaargestoomd en gedwongen om een professionele huishouding te hebben. Dat moest ervoor zorgen dat de stap naar het betaalde voetbal meer gestroomlijnd ging.’

In het document valt allereerst te lezen waarom men in het amateurvoetbal – de clubs uit de Tweede en Derde Divisie – de licentie-commissie en bepaalde eisen wilt handhaven:

  • Waarborgen continuïteit van de competitie en in het verlengde daarvan van de clubs
  • Financial fair play en integriteit
  • Veiligheid
  • Juridische structuur en governance integriteit

Toch is er het nodige veranderd in de licentie-eisen. De bond en clubs activeerden een werkgroep die zich het afgelopen seizoen volledig heeft gefocust op het herzien van de eisen. Dit leidde tot de volgende conclusies:

  • Het aantal licentie-eisen ging van veertig naar negen (!).
  • Er werd een licentiecommissie en een beroepscommissie licentiezaken in het leven geroepen puur voor het amateurvoetbal.

Maar wat zijn dan die negen licentie-eisen waar de clubs aan moeten voldoen? De eisen zijn onderverdeeld in drie kaders en staan op een rijtje:

Veiligheidskader
1A: Clubs moeten een veiligheidscoördinator in dienst hebben, die lid is van de KNVB.
1B: Clubs moeten een veiligheidsbeleid hebben met betrekking tot wedstrijden.

Juridisch kader
2A: Clubs hebben actuele statuten.
2B: Duidelijkheid over de structuur van de club en de onafhankelijkheid daarin waarborgen.

Financieel kader
3A: De jaarstukken zijn voorzien van een samenstellingsverklaring.
3B: De begroting voor het komende seizoen dient op tijd ingeleverd te worden.
3C: Clubs dienen duidelijkheid te scheppen over betalingsachterstanden aan andere clubs, werknemers en/of belastingdienst.
3D: Clubs moeten zich houden aan de meldplicht aan de schuldeiser.
3E: Clubs moeten melding maken van wezenlijke wijzigingen van de financiële positie.

Ook valt er in het licentie-document te lezen welke sancties de clubs kunnen verwachten bij het niet voldoen aan één of meerdere licentie-eisen:

  • Er kan een publieke waarschuwing komen.
  • Het laten opstellen van een plan van aanpak dat door de licentiecommissie dient te worden
    goedgekeurd. In dit plan staan prestaties en termijnen/deadlines geformuleerd die ertoe leiden dat
    alsnog aan de licentievoorwaarde(n) word(en)t voldaan.
  • Geldboete van ten hoogste € 25.000,- per overtreding en/of nieuw opgelegde verplichting.
  • Één of meer wedstrijdpunt(en) in mindering op de ranglijst van de competitie.
  • Plaatsing in de naast lagere competitie met ingang van het eerstvolgende seizoen.
  • Uitsluiting van (verdere) deelname aan de Tweede en Derde Divisie.
  • Intrekking van een licentie.

Conclusies uit het licentie-document
In vergelijking met het voorgaande seizoen zijn de eisen milder geworden en is er dus een orgaan in het leven geroepen, die zich specifiek richt op de licentie-eisen in het amateurvoetbal. Tegelijkertijd lijkt de scheiding – vooralsnog – groter te zijn geworden tussen het betaalde- en amateurvoetbal. De licentie-eisen van de voorgaande seizoenen kwamen veel meer overeen met de eisen die clubs in het betaalde voetbal hadden, maar omdat het kostenplaatje te groot werd, zag de bond onder druk van de amateurclubs hier toch vanaf.

,,Er zaten ook een aantal onnodige eisen in zoals een minimum aantal contractspelers, stewards en de beschikking van een uitvak. Dat was wat ons betreft onzin.”

Dat betekent tegelijkertijd dat de doorstroming naar de Eerste Divisie hoogstwaarschijnlijk nog even op zich laat wachten. De clubs werden de laatste seizoenen  klaargestoomd en gedwongen om een professionele huishouding te hebben. Dat moest ervoor zorgen dat de stap naar het betaalde voetbal meer gestroomlijnd ging.

Zaken die door de bond zijn weggelaten
Doordat er het nodige is aangepast in de eisen, hebben clubs minder verplichtingen om na te komen. De ploegen die naar de Tweede Divisie promoveerden (Noordwijk, Quick Boys, ASWH, TEC en Jong FC Volendam) hadden voorafgaand aan het seizoen een relatief eenvoudige klus. Dat bevestigt Technisch Manager van Noordwijk, Pieter Vink.

,,Alle licentie-eisen die gesteld werden, verdwenen ook weer, dus in dat opzicht viel het voor ons enorm mee. Er zaten ook een paar onnodige eisen in zoals een minimum aantal contractspelers, stewards en de beschikking van een uitvak. Dat was wat ons betreft onzin. Het is logisch dat ze zo’n uitvak bij sommige risicowedstrijden wel invoeren, maar hier op Sportpark Duinwetering hoeft dat niet zo snel.”

Wel heeft de club in de zomer flink geïnvesteerd in het sportpark. Zo hebben de Noordwijkers LED-verlichting en LED-borden aangeschaft. Dit was afgelopen jaar nog een verplichting van de KNVB, maar een aantal clubs waren daar fel op tegen, omdat het gaat om grote investeringen. Zo weigerde AFC in het vorige seizoen om de verlichting aan te schaffen. Dat promovendus Noordwijk de lichtinstallatie wel heeft verbeterd, heeft dan ook niets te maken met de licentie-eisen. ,,Het is ook een beetje exposure naar je sponsoren en daarnaast geeft het een bepaalde professionaliteit aan je sportpark”, licht Vink de aankopen toe.

Het lijkt er in ieder geval op dat de bond naar de amateurclubs heeft geluisterd. Gezien het verleden met de vele aanpassingen is het echter de vraag of het hier bij zal blijven. Het wordt hoogstwaarschijnlijk over een paar maanden vervolgd.

Foto: Orange Pictures

Lees ook:Licentie-eisen deel 1: worden de clubs op kosten gejaagd of worden ze geprofessionaliseerd?



POPULAIRE BERICHTEN