Kosten aan beveiliging, verplichte uitvakken en een minimum aantal contractspelers. De clubs uit de Tweede en Derde Divisie werden er mee doodgegooid door de KNVB, maar daar is na een aantal seizoenen verandering in gekomen. De bond heeft het licentie-reglement afgelopen zomer aangepast. Dat betekent dat er flink wat minder licentie-eisen zijn en dat het kostenplaatje voor de clubs omtrent dit onderwerp zijn geslonken. De veranderingen in het reglement zijn opmerkelijk, aangezien aan het begin van het vorige seizoen de ‘licentie-eisen 3.0’ nog in het leven werden geroepen door de bond. In de tussentijd zijn we een jaar verder en inmiddels is er wederom het nodige aangepast. 

Het ‘licentie-eisen dossier’ is één van de meest interessante vraagstukken in het amateurvoetbal sinds de entree van de Tweede en Derde Divisie. De Topklasse verdween in 2016 en de KNVB bedacht een voetbalpiramide die doorstroming naar het betaalde voetbal moest versoepelen. Dat betekende dat de beloftenteams werden toegevoegd aan de amateurcompetities en dat er een verplichte promotie/degradatieregeling kwam naar de Eerste Divisie.

Het resultaat is inmiddels bekend. Jong AZ werd met verve kampioen in het debuutjaar van de Tweede Divisie en promoveerde naar de toenmalige Jupiler League. Voor de beloftenploeg uit Alkmaar kwam Achilles’29 terug in het amateurvoetbal. Voor de Groesbekers betekende dat het begin van het einde, omdat de promotie-/degradatieregeling in samenspraak met de clubs verdween.

Sindsdien is er in het landschap van het amateurvoetbal enorm veel te doen om de licentie-eisen. De bond wilde de clubs professionaliseren en daarmee het amateurvoetbal een upgrade geven. Dit lukte tot een bepaalde hoogte. Dat clubs gecontroleerd werden op de financiële zaken, was wat dat betreft alleen maar positief. De begrotingen moesten op tijd ingeleverd worden. Zo niet? Boete. Een simpel, eerlijk en bovendien logisch systeem.REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)