“Mijn coaching is erop vooruit gegaan. Maar het moet nog beter.” Na drie seizoenen op de bank gezeten te hebben bij FC Lisse, heeft Jochem Lensen bij Alphense Boys zijn eerste halfjaar onder de lat achter de rug. “Het is wennen”, bekent de 23-jarige keeper uit Lisse, die zondag met de Alphenaren gelijkspeelde tegen SJC: 3-3.

Omdat hij de concurrentiestrijd niet wint van Eric Cummins en Alphense Boys een nieuwe eerste doelman zoekt, verruilt Lensen afgelopen zomer de fiets – om vanuit huis op zijn tweewieler in vijf minuten tijd naar Ter Specke te rijden – voor de auto om vier keer per week naar Alphen aan den Rijn te tuffen. Met succes. Vanaf wedstrijd één is de keeper eerste keuze voor trainer Remco Tuinenburg (ex-Quick Boys).

“Het is wennen om lang achter elkaar te spelen”, ervaart hij. “Normaal trainde ik en ging ik naar wedstrijden toe met de wetenschap dat ik op de bank zou zitten. Nu beleef je dat anders omdat je elke week speelt.” En dat zorgt voor druk, zo zegt ‘ie zelf. “Alle ogen zijn op mij gericht. Maar ik kan ermee omgaan.”

Van ervaren verdediging naar jonge gasten
Elke week spelen is wel wat anders dan wekelijks op de bank zitten en af en toe een competitie- of oefenpotje te mogen spelen. Het heeft er in Lensens ogen toe geleid dat zijn coaching erop vooruit is gegaan. “Maar, het moet nog beter”, zegt hij beslist.

De Lissenaar zegt het meest te hebben moeten wennen aan de verdediging. Waar hij in de Bollenstreek kon bouwen op routiniers als David Verweij en Tom Noordhoff, staan bij Alphense Boys begin twintigers voor zijn neus.

“Dat is een groot verschil. De manier van coachen is dan heel anders dan bij ervaren jongens.” Hoe dan? “Nou, jonge jongens moet ik anders neerzetten. Bij jongeren coach ik waar ze op het veld moeten staan, ouderen coach ik vaak richting de bal of naar een duel toe.”

Clean sheet
Zelfkritisch als hij is, vindt de sluitpost dat hij constanter moet gaan keepen in de tweede seizoenshelft. En, tot het laatste fluitsignaal zijn concentratie vasthouden. “Als wij een wedstrijd spelen tegen een ploeg waar ik veel te doen krijg, gaat dat beter dan wanneer wij spelen tegen een ingezakte ploeg.” Hoe ‘ie dat kan ondervangen? “Door in die wedstrijden vooruit te denken, oplossingen te zoeken en spelers neer te blijven zetten. Zo blijf ik negentig minuten bezig.”

Eén clean sheet heeft Lensen op zijn naam staan dit seizoen. “Dat was in november tegen VKW. Ik pakte een kwartier voor tijd een bal waardoor het geen 1-1 werd. In blessuretijd maakten wij 2-0”, antwoordt Lensen op de vraag wat zijn hoogtepunt van de eerste seizoenshelft is.

Naar zijn zin heeft Lensen het bij Alphense Boys. De club die bekend staat om zijn gerenommeerde jeugdopleiding heeft ook jarenlang te boek gestaan als ‘saaie club’. Maar daar is de laatste jaren veel verandering in gekomen, gezien alles dat op de vereniging georganiseerd wordt en de gezellige- en sportieve randvoorwaarden die sterk verbeterd zijn. Nu Alphense Boys volgend seizoen overstapt naar het zaterdagvoetbal en gaat voetballen in de vernieuwde gecombineerde vierde divisie, zal dit een extra dimensie geven. Lensen is daar in ieder geval bij. Hij heeft zijn contract deze maand met één jaar verlengd.

“Het zijn leuke gasten, het is een goede groep en onderling hebben wij als spelers veel contact, ook buiten de trainingen en wedstrijden om. Alles is goed geregeld binnen de club”, complimenteert Lensen, net terug van een vierdaags trainingskamp in het zonnige Barcelona. “De trainingen zijn goed, alleen de wedstrijden wisselend. Maar dat zal beter gaan. Op trainingen en tijdens wedstrijden voetballen wij goed. Iedereen gaat elkaar steeds beter snappen en iedereen kent z’n taak. Dat heeft tijd nodig.”

En FC Lisse dan?

“Ik volg FC Lisse altijd”, begint Lensen als hem gevraagd wordt naar zijn oude club. “Lisse begon goed aan het seizoen en iedereen heeft hoge verwachtingen. De winterstop kwam alleen net op een verkeerd moment.” Want de laatste drie competitieduels voor de feestdagen won de gele brigade. “Het is een goede groep en het team kan hoger eindigen dan de achtste plek waar het nu staat”, voorziet Lensen, die zelf plek vier à zes voorspelt voor de promovendus.

Na dit seizoen bergt Cummins zijn keepershandschoenen op. In de jaren dat Lensen achter hem stond, heeft-ie veel geleerd. “Zijn manier van coachen, de positie in de goal, wanneer je wel en niet opbouwt, wanneer je wel en niet de lange bal speelt en de manier waarop hij binnen en buiten het veld tegen jongens praat”, noemt hij als voorbeelden.

Over vijf jaar
Maar een terugkeer naar Ter Specke, dat gebeurt niet. In ieder geval niet binnen nu en anderhalf jaar. Wat zijn doel is over vijf jaar? “Dan ben ik 28 jaar en moet ik op mijn best zijn. Ik hoop dan te keepen bij een club in de Tweede Divisie”, besluit hij.

Foto: Holland-Pictures/Alphense Boys’

Lees ook: Mixed feelings bij SJC: ‘Maar deze groep zal tot veel in staat blijken’

POPULAIRE BERICHTEN