De kruitdampen zijn voorlopig even opgetrokken na de uitzending van Zembla over kunstgras waarin werd gesteld dat het spelen op een kunstmat ingestrooid met rubbergranulaatkorrels toch niet zo goed is als in een eerder onderzoek werd aangenomen. Sterker nog: dat onderzoek, uitgevoerd door het RIVM, is helemaal niet representatief volgens wetenschappers en er zouden ook aanwijzingen zijn dat er te hoge concentratie PAK’s (kankerverwekkende stoffen) zitten in de korrels die zijn gemaakt van autobanden. Daarop ontbrandde een hevige discussie. Moest er niet direct gestopt worden met het spelen op dat soort matten? In de Bollenstreek is een groot aantal velden ook bestrooit met rubberkorrels. Ruim veertig procent van de velden in de regio zijn gemaakt van gemalen autobanden.  In de hele regio hebben ze na overleg met de GGD en de gemeenten besloten om de lijn van de KNVB en het RIVM te volgen en te wachten op nader onderzoek.

Clubs en gemeenten gingen geschrokken een paar dagen later om de tafel. De KNVB en het RIVM kwamen na de uitzending met niets anders dan een statement dat het spelen op dergelijke korrels geen schade kent voor de gezondheid, maar ze besloten wel dat er toch meer onderzoek moet worden gedaan, waarvan de resultaten eind dit jaar beschikbaar moeten zijn. Tweededivisionist AFC uit Amsterdam wil deze gang van zaken niet afwachten en huurde een eigen onderzoeksbureau in. Die resultaten worden eerder verwacht.

Keeperstraining
De NOS deed vorige week een rondgang onder de clubs en daaruit bleek dat van de 3000 voetbalverenigingen in ons land een kleine honderd er vergaande maatregelen (kunstgras vervangen, of het niet meer gebruiken om wedstrijden op te spelen) hadden genomen. Nog eens honderd waren nog in overleg om dat te doen. Bij die clubs voor zover bekend geen enkele uit de Bollenstreek, terwijl hier dus veel matten zijn ingestrooid met rubberkorrels. Wel hebben clubs (o.a FC Lisse, Ter Leede en Teylingen) besloten om de keeperstrainingen voorlopig onder te brengen op natuurgras. En het bestuur van Teylingen heeft medegedeeld dat het jeugdduels wil verplaatsen naar de zondag omdat dan meer natuurgrasvelden beschikbaar zijn. Echter, stuit dit op problemen omdat veel jeugd op zaterdag speelt. Landelijk gezien zitten in een kwart van alle velden rubbergranulaatkorrels verwerkt. In de Bollenstreek ligt dit dus met 43 procent beduidend hoger.

Alleen Noordwijk, SJC, Hillegom, Foreholte (een veld) en Van Nispen spelen niet op het mogelijk schadelijke rubber. De Noordwijkse clubs beschikken over velden met synthetisch rubber, dat veel milieuvriendelijker is en ook veel meer demping biedt. Hillegom en Van Nispen spelen op kurk, dat dezelfde voordelen biedt, maar allebei is het duurder dan spelen op rubbergranulaatkorrels

Hieronder een overzicht van alle complexen in de regio met gespecificeerd alle natuurgras-en kunstgrasvelden.

Clubs Aantal velden Natuurgras Kunstgras
Katwijk 6 2 4
VVSB 6 4 2
FC Lisse 8 5 3
Quick Boys 6 1 5
Rijnsburgse Boys 5 2 3
FC Rijnvogels 5 2 3
Noordwijk 5 3 2 (synthetisch rubber)
Ter Leede 8 4 4
SJC 5 2 3 (synthetisch rubber)
SV Hillegom 8 5 3 (kurk)
Valken’68 4 1 3
Foreholte 5 1 4 (waarvan 1 kurk)
Teylingen 8 4 4
Kagia 4 2 2
Van Nispen 2,5 1 1,5 (kurk)
Warmunda 4 2,5 1,5


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)