Amper twee weken terug kopten verschillende (amateur)voetbalwebsites dat een nieuwe, regionale Hoofdklasse met zowel zaterdag als zondagclubs niet lang meer op zich liet wachten. Sommige spraken er zelfs al over dat deze verandering per volgend seizoen werd doorgezet. Het bleek allemaal een beetje te optimistisch. Voorlopig ligt het concrete plan voor de te realiseren competities nog steeds op de tekentafel.

Waar kwam dit ‘fake news’ dan vandaan? Op 18 februari is er een ledenvergadering van het COH (Centraal Orgaan Hoofdklasse) geweest, waar afgevaardigden van 36 van de 64 hoofdklassers bij aanwezig waren. Op die bijeenkomst presenteerde een speciaal opgezette werkgroep van het COH een nieuwe opzet van de Hoofdklasse: vier regionale competities met zaterdag- en zondagteams, de doelstellingen en uitgangspunten daarvan en eventuele bijkomende voordelen. Na afloop bleek echter dat nog lang niet alle aanwezige clubs zich in het geschetste beeld konden vinden.

Gebruik je de app? Klik dan hier

Struikelblokken
Zoals verwacht zijn de grootste struikelblokken de speeldag en de speeltijd. De uitgangspunten  van de nieuwe competitie zijn als volgt: wedstrijden op zaterdag tussen 14:30 en 15:00 uur laten aanvangen. Als twee zondagverenigingen tegen elkaar spelen, dan kan er uitgeweken worden naar de zondag. Een zaterdagclub die geen bezwaar heeft om incidenteel op zondag te spelen, mag de zondagclub ook tegemoet komen. In onderling overleg kan de wedstrijd op zaterdag ook naar een later tijdstip worden verplaatst, zoals in de Tweede Divisie nu al vaak het geval is.

,,Die zondagclubs krijgen van deze opzet het gevoel dat ze maar even concessies moeten doen naar de zaterdagclubs.”

Er zijn echter nog heel wat clubs, neem bijvoorbeeld het Noord-Hollandse DEM en Hollandia, die erg aan hun zondag gehecht zijn en niet willen schikken in een opzet met zaterdag als ‘standaardspeeldag’. ,,Die zondagclubs krijgen van deze nieuwe opzet het gevoel dat ze maar even concessies moeten doen naar de zaterdagclubs, terwijl zij op dit moment de eigen competitie nog leuk en aantrekkelijk genoeg vinden”, vertelt Leo Kruithof, die namens het COH onafhankelijk voorzitter is van de werkgroep die uiteindelijk de plannen moet realiseren.

‘Bij ons’ (in het Westen van het land) loopt het aantal ambitieuze en trotse zondagclubs het snelst  terug. Het is daarmee ook logisch te verklaren dat zondagclubs uit deze regio helemaal niet zo onwelwillend staan tegenover de nieuwe plannen. Wel zijn er een hoop zaterdagverenigingen die star vasthouden aan het spelen om ’14:30′ , wat zondagclubs weer terughoudender maakt om mee te gaan in de nieuwe opzet.

,,Uiteindelijk is er een verzwakt voorstel van de opzet met een meerderheid aangenomen.”

,,Er zijn ook zondagclubs die in eerste instantie positief tegenover de plannen zijn, maar qua ruimte in verband met jeugdwedstrijden niet altijd een speeltijd van 14:30 kunnen garanderen. Voor sommige clubs wordt het daarom moeilijk elkaar daar in te vinden”, aldus Kruithof.

Uiteindelijk is de ledenvergadering wel positief afgesloten. Want natuurlijk zagen de meeste clubs ook de eventuele voordelen van een regionale Hoofdklasse wel. De competitie meer plaatselijk houden levert meer publiek, lokale sponsoring en media-aandacht op. Wat allemaal kan, of eigenlijk moet, leiden tot meer budget en minder financiële risico’s voor de verenigingen. Tel daar het milieuvriendelijke karakter van de nieuwe opzet bij op (door kortere reisafstanden, minder CO2-uitstoot) en het maakte dat een groot deel van de aanwezige clubs toch openstond om de opzet in overweging te nemen.

,,Uiteindelijk is er een verzwakt voorstel van de opzet met een meerderheid aangenomen. Daarmee wordt eigenlijk alleen nog tegen de projectgroep gezegd: ga door met plannen maken en zorg voor oplossingen voor de ter sprake gekomen bezwaren”, zegt Kruithof.

Beloftenteams
Één van de knelpunten waar  de projectgroep nog een oplossing voor moet verzinnen is de toekomst van beloftenploegen in een regionale Hoofdklasse. Om dit soort plooien glad te gaan strijken, staat een volgende vergadering, waar ook de sectie Belangen Amateurvoetbal bij aanwezig is, op 2 april in de planning.

Dus voorlopig is een regionale Hoofdklasse alleen nog een idee, waar wel heel wat clubs aan mee willen werken. Wil dit idee een serieus plan worden, dat uiteindelijk kan worden gerealiseerd, dan moet er nog heel wat gebeuren. Volgend seizoen zijn er in ieder geval nog gewoon twee zaterdag en twee zondag Hoofdklassen.

Foto: Piet van Kampen.

Lees ook: ‘Van der Gugten op zoek naar hetzelfde bij Valken’68’



POPULAIRE BERICHTEN