Twee á drie rijen dik rondom het hele veld op de Lageweg. Trommels, rookpotten, sirenes en spandoeken. De schemering van een mooie nazomermiddag tijdens de aftrap. De entourage van de eerste échte Noordwijkse derby was er één om je vingers bij af te likken. De negentig minuten durende voorstelling in het pittoreske voetbaltheater viel misschien wat tegen. De ploeg van ‘Zee’ kon de derby-avond afsluiten zoals ze dat van tevoren hadden gehoopt: zingend en feestend. SJC droop teleurgesteld en een tikje gefrustreerd af: 1-3.

De frustratie van SJC zat voornamelijk in het cruciaalste moment van de wedstrijd. Na ongeveer tien minuten kreeg de ploeg uit Noordwijk Binnen een strafschop tegen na een zuivere tackle op de bal van Jordy Groot. Vooral trainer Sjaak Polak kon zich moeilijk over die beslissing heenzetten, nadat hij ook tijdens de wedstrijd al weg was gestuurd wegens aanmerkingen op de leiding bij de grensrechter.

,,Het ging allebei nergens over. Zowel die penalty als mij wegsturen niet. Jordy maakt een sliding en staat op met de bal onder z’n voeten, waar hebben we het in godsnaam over.? Tegen de grens heb ik verder niets verkeerd gezegd, dat konden zelfs de Noordwijk supporters die achter mij stonden toegeven”, aldus Polak.

Thomas Reynaers, die de penalty benutte, wilde na afloop erkennen dat het een onterechte beoordeling was. ,,Dat kon ik tijdens de wedstrijd ook al toegeven hoor. Daardoor werden wij wel inderdaad wat geholpen. Voor die strafschop hadden we ook al controle, maar daarna konden we ook meer op hun helft gaan voetballen, want aan balbezit zelf heb je niet zo veel.”

,,We gaan hem niet winnen met mooi voetbal, we gaan ze niet helemaal van de mat spelen.”

Na de voorsprong van ‘Zee’ werd de ploeg inderdaad dominanter, maar speelde het niet het sprankelende voetbal zoals het dat dit seizoen al een aantal keer liet zien. ,,Dat vind ik wel jammer, want daar streef je altijd naar en zeker in zo’n derby. Alleen dat vind ik wel knap aan vandaag, dat we kunnen zeggen van: we gaan hem niet winnen met mooi voetbal, we gaan ze niet helemaal van de mat spelen. Maar dan zorgen we maar voor die drie punten door degelijk te zijn en te wachten op het kansje”, ging Reynaers verder.

Precies de kwaliteit die Reynaers omschreef is een hele waardevolle. Noordwijk liet zien dat het goed kan aanvoelen, hoe het zelf in de wedstrijd zit. Met een soort ‘megafocus’ kan de ploeg van Kees Zethof zich dan richten op de juiste momenten. Daardoor viel ook de tweede Noordwijkse goal.

Wie de inleiding van dat doelpunt zag, had zich nog geen moment bedacht dat er een überhaupt een doelpoging aan zat te komen. In vier ‘frommelduels’ op het middenveld kwam er een Noordwijker als winnaar uit de bus, vervolgens leek linksback Bryan Bröcker zich vast te gaan lopen, maar ook hij kreeg de bal al vallend en liggend bij Tjeerd Westdijk, van wie iedereen inmiddels zijn dodelijkheid wel kent. Zo was het zonder dat SJC echt grote fouten had gemaakt of minder speelde wel al 0-2 bij rust.

Bryan Bröcker zet de achtervolging in op Melvin van Stijn.

De medekoploper in de Derde Divisie kreeg het ondanks de voorsprong in de tweede helft nog steeds niet makkelijker. Dat kwam voornamelijk doordat SJC de aanvallende motoren van de Noordwijkers onschadelijk wist te maken. De vijfmansdefensie hield de ruimtes voor de rappe Denzel James en de handige Sabir Achefay erg klein. Het was jammer dat de thuisploeg pas echt uit z’n schulp kroop op het moment dat Noordwijk via een ietwat fortuinlijk afstandsschot van Raïs Roshanali op 0-3 was gekomen. Daarom was de SJC-treffer van Youssef el Baouchi tien minuten voor tijd alleen voor het goede gevoel en in een derby natuurlijk voor de ‘eer’.

Al moet daarbij wel worden aangetekend, dat wanneer de ploeg van Polak net zo ijskoud was geweest als Noordwijk, er nog een gelijkspel uit had kunnen slepen. Alleen had Tom Duindam bij zijn kopbal het vizier net niet scherp genoeg en miste Dario Lovecchio het vernuft om na de misser van Dennis van Rijn en de daaropvolgende overtreding binnen de zestienmeter naar de grond te gaan. De aanvaller van de zwart-witten bleef op de been en zag zijn inzet op keeper Roy Rondeltap stranden.

,,Mijn weekend is naar de godverredomme”

De gemiste kansen van de thuisploeg benadrukten nog maar eens hoe waardevol de zakelijkheid van de Noordwijkers was. Al bleef dat voor Polak toch moeilijk om toe te geven. ,,Ik mag die gasten graag en zij hebben verder fair gespeeld. Alleen ik vind dat wij vandaag zwaar benadeeld zijn. Dus Noordwijk gefeliciteerd, maar mijn weekend is naar de godverredomme.”

In het Noordwijkse kamp heerste er natuurlijk wel joligheid na afloop. Het winnen van een derby mag gevierd worden en dat deed de ploeg van Zethof dus ook wel, maar het sierde de rood-witte brigade dat de feestvreugde geen buiten proportionele mate aannam. Sterker nog: al vrij snel na afloop kreeg de ploeg weer de stoïcijnse trekjes die het vorig jaar al vaak toonde. ,,Wij hebben veel vertrouwen in onszelf, dus dat we het nu als promovendus goed doen, dat verbaast ons in dat opzicht niet. En verder zegt de ranglijst ons vrij weinig”, vertelde Reynaers.

Blij
,,Dat betekent niet dat we niet blij zijn. Dat we vandaag niet ons beste spel hebben laten zien is jammer, maar Nick (Van Staveren red.) heeft net wel even een nummertje gezongen in de kleedkamer: Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht”, sloot Reynaers af, met een passend nummer na een schitterende week voor vv Noordwijk.

SJC – Noordwijk 1-3 (0-2).
10. Reynaers 0-1 (pen.), 39. Westdijk 0-2, 63. Roshanali 0-3, 79. El Baouchi 1-3.
Rode Kaart: 10. Polak.

SJC: Schelvis, Van Toor (73. Hoogervorst), Kapata, Broekhuizen, Bayram (65. Strojil), Groot, Van Dijk, Van der Zalm, Van Stijn (60. Lovecchio), Duindam, El Baouchi.

Noordwijk: Rondeltap, Smith, Overvliet, Van der Neut, Bröcker (75. Michel), Reynaers, Roshanali, Wendt, James (75. Van Rijn), Westdijk (60. Van Staveren), Achefay.


Het volledige interview Noordwijk-middenvelder Thomas Reynaers.


Het volledige interview met SJC-trainer  Sjaak Polak.

Foto’s: Johanna Wever.

Lees ook: Rijnvogels en Ter Leede vergeten elkaar pijn te doen.

 
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)