Een ex-prof in het shirt bij de amateurs. Het gebeurt vaker, maar in het geval van Kenny Anderson is het toch wel opvallend. De pas 25-jarige middenvelder is de nieuwe winteraankoop van Quick Boys, terwijl hij vorig seizoen nog basisspeler was bij RKC Waalwijk. Ondanks zijn zeven doelpunten in de Jupiler League moest de in Gorinchem geboren speler vertrekken uit Brabant.

,,Daar was ik destijds wel verbaasd over”, vertelt Anderson. ,,We draaiden een goed seizoen en ik speelde veel. Ik wilde gewoon blijven, maar de club wilde verder groeien met betere spelers, zo zeiden ze. Toen moest ik ineens op zoek naar iets anders.”

De zoon van een Schotse vader zocht daarna tevergeefs naar een nieuwe werkgever in de hoop toch nog profvoetbal te blijven spelen, maar geen enkele Nederlandse profclub meldde zich in de zomer. Anderson zocht vervolgens verder, ondanks interesse van Quick Boys in de maand augustus. ,,Ik wilde natuurlijk prof blijven. Achteraf had ik beter gelijk de keuze kunnen maken.”

Champions League
Anderson kreeg nog wel aanbiedingen vanuit Polen, Noorwegen en Finland, maar daar zat niets ‘interessants’ tussen. Hij bezocht Olimpia Grudziądz, de huidige nummer zestien op het tweede niveau van Polen, en de Fins kampioen IFK Mariehamn. ,,In beide gevallen was het gewoon niet het perfecte plaatje. Dat moet het wel zijn als je een buitenlands avontuur aangaat”, aldus de bij RKC opgeleide speler, die in het verleden al een jaar voor het Schotse Hearts of Midlothian speelde.

,,Als ik zo goed kon voetballen als Cristiano Ronaldo, dan was ik nog wel prof geweest.”

Een avontuur in Finland was allerminst bijzonder geweest. IFK speelde in de voorronde van Champions League tegen Legia Warschau. De club, gelegen op een klein eilandje voor de Finse kust, kroonde zich het seizoen ervoor verrassend tot nationaal kampioen.

Boot
,,Het is natuurlijk wel een romantisch verhaal, maar het reizen was iets te veel van het goede”, zegt Anderson. ,,Vanaf Nederland was het meer dan vijftien uur reizen. Eerst naar Stockholm en dan met boot en bus naar die plek. En dan heb ik het nog niet eens over het spelen van uitwedstrijden. Dan zit je eerst vijf uur op de boot naar het Finse vasteland. Nee, dat was mij iets te gek. En financieel was het ook niet heel aantrekkelijk.”

De middenvelder hoopte misschien nog op een avontuur in Azië, Australië of de Verenigde Staten. Maar ook daar kwam niets van terecht, waardoor hij bijna een half jaar zonder club zat. ,,Ik heb mij in die maanden wel fit gehouden door bij Unitas in Gorinchem mee te trainen. Verder ben ik tijdens de zomermaanden vrijwilligerswerk gaan doen bij een vriend die een sportwinkel heeft. Dat gaf een beetje invulling aan mijn dag, want anders is het wel heel karig.”

Ronaldo
,,Ik heb een beetje pech gehad met het vinden van een nieuwe club, denk ik. Dat heeft met verschillende factoren te maken. De meeste profclubs in Nederland hadden misschien al een goede bezetting op mijn positie. Het is nu eenmaal zo gelopen. Als ik zo goed kon voetballen als Cristiano Ronaldo, dan was ik nog wel prof geweest.”

,,Natuurlijk is het een stap terug, maar ik wil mij weer laten zien. Ik heb nu voor mezelf de knop omgezet.”

Eind november benaderde Cees Haasnoot, vice-voorzitter van Quick Boys, de clubloze Anderson of hij kwam meetrainen. ,,Dat was een mooie kans voor mij, want deze club is natuurlijk ontzettend groot in het amateurvoetbal. In augustus had ik al contact gehad met Jan Zoutman, die mij nog kende uit mijn tijd bij RKC. Ik speelde toen altijd goede wedstrijden tegen Jong FC Twente, waar Jan trainer was. Zo is het gelopen.”

Na ruim twee weken trainen besloten de Katwijkers en Anderson met elkaar in zee te gaan. De ex-prof tekende tot het einde van het seizoen. ,,Ik had vanaf het begin al een goed gevoel bij deze club. Natuurlijk is het een stap terug, maar ik wil mij weer laten zien. Ik heb nu voor mezelf de knop omgezet. De komende tijd zal ik mij ook gaan oriënteren op een maatschappelijke carrière.”

Foto: Quick Boys

Lees ook: ‘Middenvelder zet handtekening onder nieuw contract bij Quick Boys’POPULAIRE BERICHTEN