In tijden van sportieve malaise dringen meningen om voorrang. Laat staan bij Quick Boys. Een club die bij winst of verlies altijd tongen los weet te krijgen. Een ontslag van een trainer is daar niet alleen olie op het vuur. Op Nieuw Zuid zorgt een dergelijke beslissing voor een inferno. 

Iedereen wil of vindt wat van de club. Journalisten duiken op de hoofdrolspelers, supporters zoeken naar een zondebok. Op zulke momenten is één eigenschap van essentiële waarde: relativeringsvermogen. In dat kader had de Katwijkse derdedivisionist zich geen betere interim-trainer kunnen wensen dan Laurens Mouter.

Hij mag dan 65 jaar zijn, maar kan praten over zijn vak als een kind in een snoepwinkel. ,,Kijk nou hoe mooi deze club is?”, roept de trainer vol overtuiging. ,,Ik geniet vreselijk bij deze club. Toen ik veertig jaar geleden trainer werd, riep ik dat ik ooit hoofdcoach wilde worden bij Quick Boys. Dat is nu in ieder geval voor één week gelukt.”

Die humor is exact wat Quick Boys nodig had in het laatste thuisduel van 2017 tegen Spijkenisse. Voor aanvang van het duel hing er een walm van zelfspot over Nieuw Zuid. De thuisbasis werd in de volksmond al omgetoverd tot Nieuw Uit. Daarmee werd gerefereerd naar de veel betere uit- dan thuisbalans.

,,Hij is toch de trainer geweest die mij het vertrouwen heeft gegeven, mij heeft laten debuteren bij Quick Boys.”

Misschien zat er nog wel een vleugje zelfmedelijden bij. Is de competitie niet al voorbij in Katwijk voordat hij goed en wel is begonnen? De achterstand op de koploper voor het begin van het duel was al opgelopen tot tien punten.

In een zeer matige eerste helft oogde Quick Boys alsof het met een rugzak vol met die negatieve gedachten over het veld liep. De ook al niet in blakende vorm stekende bezoekers waren nog het meest gevaarlijk en kregen de 0-1 in de schoot geworpen na een blunder van keeper Jesper Hogedoorn. Bij het uitverdedigen schoot hij de bal in de voeten van Marvin van der Pluijm, die dit buitenkansje benutte: 0-1.

Fluitconcert
Niet alleen die goal was exemplarisch voor het overheersende negativisme, maar vooral een breedtepass van aanvoerder Delano A Cohen die in niemandsland over de zijlijn rolde, kon rekenen op de hoon van het thuispubliek. Met een mini-fluitconcert togen de twee ploegen naar de kleedkamer.

https://twitter.com/KvvQuickBoys/status/942117074264117252

Na rust trokken twee spelers de wedstrijd naar zich toe: Tim Bloemendaal en invaller Jesse van Nieuwkerk. Twee mannen die zich na afloop positief zouden uitlaten over de ontslagen Zoutman. ,,Hij is toch de trainer geweest die mij het vertrouwen heeft gegeven, mij heeft laten debuteren bij Quick Boys”, schaart rechtsback Bloemendaal zich achter de trainer die dinsdag op non-actief werd gesteld. ,,Ik moest hem wel even een whatsappje sturen van de week.”

Kantelen
Van Nieuwkerk sprak identieke woorden. ,,Hij is één van de redenen geweest om naar Quick Boys te gaan, mede vanwege zijn Argon-verleden. Het was best wel een gekke week. Dan is het ook nog vervelend dat ik niet in de basis begon, maar dat ik de wedstrijd zo kon kantelen is fijn.”

De boomlange aanvaller kwam in het veld vlak na het moment dat Bloemendaal vanuit het niets de 1-1 binnenschoot van randje zestien. Daarna kantelde het duel de Katwijkse kant op. Ineens was daar wel de bravoure. De aanvallers voorin begonnen onder aanvoering van Van Nieuwkerk in hun rol te groeien. De spits was aangever bij de 2-1 van Yordi Teijsse, die daarmee z’n twaalfde goal van het seizoen maakte.

,,Quick Boys heeft meer afgedwongen in de fase dat ze beter waren. Het gaat er om wat je met je momentum doet.”

Een paar minuten later waren de rollen omgedraaid en was het Teijsse die de assist verzorgde op de invaller. Van Nieuwkerk leidde de aanval in door de bal van de voeten van Vincent Verbond te ontfutselen. Na de derde Katwijkse goal was de wedstrijd gespeeld, al werd Spijkenisse nog één keer gevaarlijk via invaller Serginio van Axel Dongen. Quick Boys toonde zich in blessuretijd nog één keer van z’n beste kant. Een briljante stift van aanvoerder A Cohen belandde bovenop de lat.

Ook na de 3-1 overwinning vierde het relativeringsvermogen van Mouter weer hoogtij. Hij had z’n ploeg nog zien stoeien met de laagvlieger van de Derde Divisie.

,,Het klopte in de eerste helft van geen kant. Pas toen in de tweede helft Kelvin Maynard en Antony Bentem veel meer doorschoven werd het beter.” Uiteindelijk moest ook Spijkenisse-trainer Peter Wubben z’n meerdere erkennen in de blauw-witten. ,,Quick Boys heeft meer afgedwongen in de fase dat ze beter waren. Het gaat er om wat je met je momentum doet.”

Quick Boys – Spijkenisse 3-1 (0-1) 37. Van der Pluijm 0-1, 54. Bloemendaal 1-1, 62. Teijsse 2-1, 64. Van Nieuwkerk 3-1

Quick Boys: Hogedoorn, Bloemendaal (82. Hamdani), Bentem, Maynard (90. De Vreugd), Barendse, Mahmoed, A Cohen, Kuijvenhoven, Boukhari, Teijsse, Kharchouch (56. Van Nieuwkerk)

*Later in de week volgt een uitgebreider interview met interim-trainer Mouter

Tim Bloemendaal na Quick Boys – Spijkenisse

Foto: Orange Pictures
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '9720.00Kagia
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)