Voor het eerst sinds 2010 staat de derby tussen Rijnsburgse Boys en Quick Boys weer op het programma. In dat seizoen plaatsten de Uien zich voor de Topklasse, waar de Katwijkers pas dit seizoen een stap hogerop mochten maken. Een strijd in de top van de ranglijst werd door beide ploegen verwacht, maar de formaties kennen een matige start en kunnen een overwinning goed gebruiken. VIDB beschouwt voor met Rijnsburg-middenvelder Resham Sardar en Quick Boys-icoon Derek van der Plas.

Sardar en Van der Plas. Beiden stonden tijdens de laatste derby op het veld. Samen met Bart Freke en Martijn de Zwart, die er zaterdag waarschijnlijk ook weer bij zijn. Het zijn de laatste overgebleven spelers van een generatie voetballers die de laatste jaren de schoenen aan de wilgen hingen, waaronder ook Van der Plas zelf.

Laatste ontmoetingen

De Katwijker, meer dan 250 duels achter zijn naam, kan zich de laatste ontmoeting in Rijnsburg nog goed voor de geest halen. ,,Ik maakte op Middelmors nog een mooie en belangrijke goal uit een volley. Wij wonnen daar met 3-2 en waren nog in de race voor de Topklasse.” De Katwijkers eindigden uiteindelijk slechts als twaalfde. Rijnsburg eindigde als derde en pakte zo wel een ticket.

Het is mislopen van de Topklasse nog steeds een smet op de carrière van Van der Plas. ,,De voorgaande seizoenen eindigden we steeds in de top. Dat jaar dus net niet. De chemie tussen spelers en trainer was er niet. En uiteindelijk is het ook een stukje kwaliteit. Een seizoen vol ergernissen. We konden mentaal de tegenslagen niet goed genoeg verwerken.”

De laatste wedstrijd van dat seizoen op Nieuw Zuid eindigde in een simpele 3-0 voor de geelzwarten. ,,Dat was mijn eerste seizoen”, zegt Sardar. ,,Veel spelers hadden de derby al vaker gespeeld. Ik kan me nog herinneren dat het zeker iets extra’s gaf. Een aparte sfeer, al de hele week. Op Nieuw Zuid was er toen gelatenheid omdat de competitie al was gespeeld. Dat zal dit seizoen hoop ik anders zijn. De rivaliteit probeer ik nu ook op deze jongens over te brengen. Dit is niet zomaar een potje”, zegt de man die woonachtig is in Den Haag.

,,Voor mij is dit na Katwijk de mooiste wedstrijd om te spelen”, is Van der Plas duidelijk. ,,Zeker ook omdat ik met een Rijnsburgse getrouwd ben en er ook woon.”

Te vroeg gestopt?

Sardar zal zaterdag hoogstwaarschijnlijk vanaf de bank starten. Van der Plas is als toeschouwer en supporter aanwezig. De oud-middenvelder is sinds dit seizoen trainer van Quick Boys 2. Hij erkent dat hij deels trainer is geworden omdat hij het gras miste. ,,Ik had eigenlijk gelijk spijt van mijn stoppen. Ik miste de spanning. Ik ben op een moment gestopt dat ik het niveau nog aankon. Ik ben er wel achter dat je misschien moet doorgaan totdat het echt niet meer gaat. Aan de andere kant, ik kon met opgeheven hoofd de deur dichttrekken.”

Nu als trainer voelt hij weer diezelfde prikkel. ,,Geweldig. Maar het is veel intensiever als zelf voetballen. Er gaat nog meer tijd inzitten. Alles voorbereiden, gesprekken voeren met Jan Zoutman en de staf. Hij was de afgelopen twee jaar assistent bij Quick Boys. Eerst van de C1 en vorig jaar van Zoutman. De jeugd lag hem niet zo. ,,Ik heb het hart op de tong. Jonge jongens moet je misschien een beetje meer masseren”, stelt hij.

Hans Heemskerk Sardar probeert in balbezit het overzicht te behouden

Ziet Van der Plas zichzelf ooit op het hoofdveld het vlaggenschip coachen? Het clubicoon aarzelt even, maar dan toch. ,,Eerst had ik die ambitie niet. Nu toch een ‘tikkie’ meer. Maar dat vergt zoveel tijd. Als ik dat wil, moet ik eerst TC-2 en TC-1 halen. Dan heel goed overleggen met m’n vrouw en ook nog iets met m’n werk kunnen regelen. En wil Quick Boys het überhaupt wel?”

Ervaart hij gemak van zijn status op Nieuw Zuid als trainer van jongens die het icoon als kleine jongen hebben zien voetballen? ,,Poeh, lastig om dat te zeggen, maar ik hoop het wel want dat betekent dat ik de jongens motiveer. Behalve technisch en tactisch probeer ik als trainer ook een stukje eergevoel erin te brengen. Je moet eruit halen wat er inzit. Voor de club en jezelf. Daarom haalde ik het eerste.”

,,Wat dat betreft ben ik een ideale speler voor de trainer. Ik zal niet m’n kont tegen de krib gooien en sta er als het moet.”

Net zoals Van der Plas, in het bezit van TC-3, is de 31-jarige Sardar ook al bezig met een trainerscarrière. Hij is bezig met TC-3. Naast zijn baan als diëtist en vader van twee kinderen een druk bestaan. ,,Soms vragen mijn kinderen wel eens: ‘papa wanneer kom je thuis?’ Ik heb al eerder gezegd dat voetballen op hoog amateurniveau en er bij werken al zwaar is. Laat staan met twee kinderen. Dan heb je het als prof toch een heel stuk makkelijker.”

Feyenoord en Nederlands jeugdteam

Sardar heeft een indrukwekkende carrière achter de rug. Hij speelde van zijn zesde tot zijn 21e bij Feyenoord en doorliep alle nationale jeugdelftallen tot onder 19.  Daarna vertrok hij voor twee seizoen naar FC Dordrecht om vervolgens in Rijnsburg neer te strijken. ,,In mijn tijd braken alleen nog de echte toppers door. Dat waren er één of twee. De rest kon vertrekken.”

Op Sportpark Middelmors was Sardar het eerste seizoen een vaste waarde. De laatste twee jaar pendelt hij echter meer tussen bank en basis. Maar klagen doet hij nooit.  ,,Wat dat betreft ben ik een ideale speler voor de trainer. Ik zal niet m’n kont tegen de krib gooien en sta er als het moet. Maar daarmee wil ik niet zeggen dat ik niet in de basis hoor. Het is gewoon mijn instelling.”

,,Hij is een speler met specifieke kwaliteiten, die ook het vuurtje kan opstoken. Dat hebben we wel nodig.”

De winnaar van zaterdag kan weer enigszins naar boven kijken. Een favoriet is er niet echt stellen beide mannen, al lijkt Quick Boys in een iets betere vorm. Bij Rijnsburg kampen ze met een blessuregolf en op Nieuw Zuid wil de bal er niet in. Toch lastig als je een wedstrijd wilt winnen. ,,Het is rustig. Iedereen weet wel wat er moet gebeuren”, aldus Van der Plas. ,,Ik zie nog wel kansen, maar je moet niet vooruitkijken. Wedstrijd voor wedstrijd benaderen en als je dan een paar keer wint, kom je vanzelf weer bovendrijven.”

,,Verdedigend staat het nu weer goed. Maar je moet wel scoren en dan is de link met Yordi Teijsse snel gelegd. Maar Max van Steen doet het heel goed. Alleen is hij geen Yordi met dertig goals. Dan kan ook nog niet, gezien zijn leeftijd. Maar ook de buitenspelers hebben de vorm niet. En middenvelders die scoren zijn ook schaars.”

En daar ligt juist de expertise van Van der Plas. ,,Ik wilde wel die goal graag maken vanaf het middenveld. Dat is een kwaliteit, maar ook instinct. Dat betekent wel dat je verdedigend soms wat moet corrigeren. Een Jerghinio Sahadewsing is de man van de steekpass, maar mag van mij meer schieten. Delano A Cohen is op zes niet de man die moet scoren.  Jaap van der Plas en Milan Hoek zijn ook geen veelscorende jongens. Dan word je afhankelijk.”

Rust op de Middelmors

Sardar stelt ook, ondanks geruchten dat er wat perikelen zijn binnen de club, dat bij Rijnsburg nog niet de paniek is toegeslagen. ,,Het is hier eigenlijk altijd kalm. We missen zes potentiële basisspelers. Dat is lastig voetballen, zeker als je kansen niet benut. Dat voetbalt zo veel makkelijker. Je ziet in de voorgaande wedstrijden dat na een tegengoal het team wat uit elkaar valt. Dat valt samen met het feit dat we een team aan het opbouwen zijn.”

Wat dat betreft komt de rentree van Jeffrey Jongeneelen als geroepen. De klasbak is weer fit en zal weer kunnen starten. Tot tevredenheid van Sardar. ,,Hij is een speler met specifieke kwaliteiten, die ook het vuurtje kan opstoken. Dat hebben we wel nodig.”

Foto’s: Hans van Duijn en Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC