Voetbal blijft een vreemd spelletje. Dat bleek zaterdagmiddag opnieuw op de sfeervolle Middelmors. Thuisploeg Rijnsburgse Boys had vooraf aan een punt voldoende om een vervangende periodetitel en daarmee de nacompetitie in de wacht te slepen. Na een ijzersterke opening, waarin alleen de goals achterwege bleven, liep tegenstander Capelle tegen alle voetbalwetten in binnen een mum van tijd uit naar een 0-3 voorsprong. De meest scorende ploeg van de Derde divisie pikte op slag van rust via de 1-3 weer een beetje aan, om kort na de thee aan elf productieve minuten door te stoten naar een voordelige 4-3 marge.

Het paste allemaal precies in het competitieseizoen dat de Uien deze middag afsloten. Van geel-zwarte paniek was bij 0-3 echter geen sprake, omdat de enig overgebleven concurrent om de laatste periodeprijs, Scheveningen, op dat moment bij DVS ’33 al tegen een 2-0 achterstand aankeek. Maar toch, het gemak waarmee de thuisploeg zomaar drie tegentreffers weggaf alsof het een verlaat sinterklaasfeestje betrof, moet te denken geven.

Dat laatste vond ook coach Pieter Mulders: ,,We zijn ruim een kwartier lang heer en meester en hadden er al een paar moeten scoren en dan stapelen we zomaar fout op fout. We geven gewoon drie cadeautjes weg. Ongelooflijk.”

Niet vinnig genoeg
Bij de 0-1 reageerde de Rijnsburgse defensie veel te laks. Carlo de Reuver mocht in de Rijnsburgse zestien met een halve omhaal ongehinderd in de verre hoek deponeren. De thuisploeg was duidelijk van slag na die tegenvaller en werd nog duidelijker bij de eerstvolgende hoekschop die bij de tweede paal weer voor de goal kon worden gebracht. Voor Bram de Bruin was het vervolgens een koud kunstje om van dichtbij de 0-2 binnen te tikken. Bij nummer drie ging Jordy Strooker op de vleugel een duel niet vinnig genoeg aan, waarna opnieuw De Bruin in het centrum de derde Capelse treffer voor zijn rekening nam. Een mokerslag die bij menig ploeg de moed in de schoenen had doen zinken. Zo niet bij Rijnsburgse Boys, dat eerder dit seizoen ook al in een soortgelijk vaarwater had verkeerd.

,,Dat is ook de kracht van deze ploeg. Het hele seizoen hebben we al attractief voetbal gespeeld.”

Met Giovialli Serbony als extra spits ging de thuisploeg op zoek naar eerherstel. De geel-zwarte doelpuntenmachine, tot dat moment goed voor tachtig treffers, strandde echter keer op keer op de gesloten Capelle-defensie. Veel muziek leek er deze middag dan ook niet in te zitten voor de Mulders-brigade, totdat een vrije trap op slag van rust uitkomst bood. Vanaf ruim 25 meter joeg captain Goeman de bal over de muur en tegen de touwen (1-3). Een tussenstand die de Rijnsburgse burger zoveel moed bezorgde, dat het daarna met Max Hudepohl als de volgende extra aanvaller volle bak op zoek ging naar minimaal een punt.

Hek van de dam
,,Dat is ook de kracht van deze ploeg. Het hele seizoen hebben we al attractief voetbal gespeeld. En ook vandaag heb je dat weer kunnen zien,” prees Mulders zijn team. Aanval na aanval rolden als golven aan het strand op het Capelle-doel af, waarbij Joost Leonard op aangeven van Max Hudepohl de marge al snel tot 2-3 verkleinde. Daarmee was het hek helemaal van de dam. De Capelle-defensie kreeg de bal drie minuten later niet weg uit de eigen zestien, waarna Joel Tillema de 3-3 achter de kansloze Van der Meer werkte. Met het publiek intussen op de banken was het even later opnieuw feest. En ook dit keer mocht Tillema zich laten feliciteren.

,,Daarna verzuimen we om er nog drie of vier doelpunten aan toe te voegen. Voetballend was het gewoon goed wat we lieten zien, maar de afwerking was gewoon niet goed. Daar heb ik me wel boos over gemaakt, ja”, verklaarde Mulders na afloop. ,,Bovendien zijn we in de slotfase achterin ook nog eens een paar keer slordig. Een tegentreffer bleef gelukkig uit. Daardoor ga je toch met een goed gevoel de nacompetitie in.”

,,Zij hebben er dit seizoen nog meer gescoord dan wij. Dat zegt al voldoende. “

Daarin is Westlandia over twee duels de eerste tegenstander. A.s. woensdag komt de ploeg van Edwin Grünholz op de Middelmors op bezoek. ,,Net als wij een aanvallend ingestelde ploeg. Zij hebben er dit seizoen nog meer gescoord dan wij. Dat zegt al voldoende. Het zou goed zijn als we in dat duel de basis kunnen leggen voor de tweede ronde. Dit seizoen hebben we met attractief voetbal laten zien daartoe in staat te zijn. Om dit jaar echt mee te doen om de hoofdprijs kwamen we tekort. Die 62 tegentreffers zijn daarvoor teveel van het goede. Dat hadden er zo’n twintig minder moeten zijn. De goede reeks waar we nu aan toe zijn biedt in ieder geval uitzicht op succes. A.s. maandag eerst de pijntjes maar inventariseren en daarna is het op naar woensdag.”

Rijnsburgse Boys Capelle 4-3 (1-3). 19. De Reuver 0-1, 24. De Bruin 0-2, 28. De Bruin 0-3, 45. Goeman 1-3, 50. Leonard 2-3, 53. Tillema 3-3, 61. Tillema 4-3

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Artien, Prijs (46. Hudepohl), Ossevoort (34. Serbony), Strooker, Goeman (73. Van den Oever), Van Lunteren, Jongeneelen, Leonard, Tillema
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)