Daar stonden ze dan; zeven jongens op een rij, trainer in het midden en de armen over elkaar. Stond wel zo stoer. Maar het meest opvallende detail waren de zwarte maskers op hun gezicht. ,,We komen uit Rotterdam en moesten toch een ludieke actie doen om hier in de Bollenstreek op te vallen”, gaf trainer Marlon Dandare uitleg over de stunt van MPure18. Het voetbalteam van jonge vrienden en selectiespelers uit Rotterdam stal uiteindelijk niet alleen de show voor de fotocamera, de in zwart gehulde ploeg eindigde tweede bij de JO-13 bij de Horesca Horecavo Zaalcup.

Het beeld van de maskers baarde direct opzien. De elf- en twaalfjarige jongens speelden in het midden van de zaal een rondootje met elkaar, tussen de twee velden in. Leeftijdsgenoten van FC Lisse, Quick Boys en VVSB keken er met interesse naar. Plan geslaagd.

,,Overigens was dat niet het enige idee achter die maskers”, wijst Dandare gelijk op de functie van de gezichtsbedekking. ,,We wilden ook het gezichtsveld van de spelers een beetje belemmeren. Ze spelen al op een bepaald niveau. Sommige jongens voetballen bijvoorbeeld niet alleen bij onze academie, maar ook bij betaald voetbal organisaties.”

,,Het was ook een klein beetje om de andere spelers af te schrikken.”

,,Ik wilde ze toch een beetje prikkelen. Omdat het gezichtsveld kleiner was, moesten ze sneller reageren, moesten ze beter luisteren. Alleen mochten we er niet mee spelen. Dus hebben we er alleen wat oefeningetjes mee gedaan.”

‘Jochies uit de stad’
Illay de Ruiter (op foto helemaal rechts), zelf speler van MPure18, vond het hartstikke tof om het masker te dragen. ,,Het was ook een klein beetje om de andere spelers af te schrikken. Je ziet wel echt iets minder, maar nog wel goed genoeg. We waren van plan om ermee te gaan voetballen, maar het zat niet zo lekker. Volgens mij mocht het ook niet, maar we wilden het zelf uiteindelijk ook niet.”

Op het zaalvoetbalveld lieten de jonge Rotterdamse kinderen zien dat ze goed meekonden met hun leeftijdsgenoten uit de Bollenstreek. Zo goed dat de ploeg vrij makkelijk door de poule-fase wist te rollen en uiteindelijk in de finale pas gestopt kon worden door Quick Boys. De Katwijksers namen de strafschoppen net iets beters dan de ‘jochies’ uit de stad.

Toch ging het Dandare vooral om de ontwikkeling van de jongens. Winst in de finale of niet. ,,Dat is ook waar de voetbalschool , Pure Soccer, voor staat. Vandaag was ik hier echt specifiek met MPure18, een groep jongens die vrienden van elkaar zijn. Ze komen nu in hun vrije tijd lekker met elkaar samen voetballen in de zaal. We trekken vaker langs bij zaaltoernooitjes, waaronder deze.”

,,Sommigen die bij JO-13 meededen, gaan straks ook bij JO-15 meedoen. Zo graag willen ze.”

,,Die gasten vinden het heerlijk. Als ik het vraag reageren ze altijd gelijk: ‘natuurlijk trainer, gaan we aan meedoen. Dit vriendje of dat vriendje wil ook meedoen’. Dat is voor mij als trainer fantastisch, zulke enthousiasten jongens. Dit zijn pure liefhebbertjes. Voor hun is het nooit genoeg. Ze willen altijd voetballen. Sommigen die bij JO-13 meededen, gaan straks ook bij JO-15 meedoen. Zo graag willen ze.”

Lachen
Ook Dandare zelf coachte later op de dag de oudere leeftijdscategorie. ,,Ja, als ik toch in Noordwijk ben, laten we er dan maar een hele dag van maken. Alleen heb ik net met penalty’s van Quick Boys verloren en vorig jaar verloor ik ook al met JO-11 via strafschoppen. Het gaat niet om het winnen, het gaat vooral om het plezier. Als die kinderen lachen, vind ik het ook prima. Daar gaat het mij vooral om.”

Foto’s: Ruben Beukers & Hans Schalk

Lees ook: ‘Licentie-eisen: worden de clubs op kosten gejaagd of worden ze geprofessionaliseerd?’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht14.30Katwijk
FC Lisse14.30Achilles '29
SJC14.30Eemdijk
DFS Opheusden14.30Ter Leede
TAVV14.30Valken '68
CVC Reeuwijk14.30Van Nispen (zat.)
DWO14.30VVSB (zat.)
Quick Boys15.00Noordwijk
Rijnsburgse Boys15.30De Treffers
Jong Sparta15.30VVSB
Overbos15.30Kagia
TAC '9017.00Foreholte
Jong FC Den Bosch18.00FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom14.00sv Hoofddorp
ESTO14.00Teylingen
Warmunda14.00Madestein