Terwijl enkele SJC’ers naar buiten tuurden en anderen hun mobiel erbij pakten om de buienradar te checken, bleef de deur van de scheidsrechterlijke kleedkamer nog even dicht. Na beraad met de bond in Zeist gaf arbiter Sam Dröge aan de bui af te wachten en iets langer dan de gebruikelijke dertig minuten te wachten op het stoppen van het onweer dat Noordwijk teisterde. De derdedivisionist stond op dat moment met 0-3 achter tegen RKAV Volendam en oogde lamgeslagen van de teleurstelling die al het hele seizoen als een rode draad door het team liep. In het resterende half uur op De Lageweg gebeurde er weinig meer en bleef het bij de voorlopig dramatische 0-3 tussenstand in het tweeluik van de play-offs voor een plek in de Derde Divisie.

Het contrast met drie jaar geleden kon niet groter zijn. Het SJC, met toen een herkenbaar Bollenstreeks gezicht, speelde destijds in de nacompetitie voor een plek in de Hoofdklasse tegen Rohda Raalte uit Overijssel. In de finalewedstrijd tegen die club werd de wedstrijd ook gestaakt vanwege hevig onweer. Het SJC dat toen in de kleedkamer zat te wachten op het overtrekken van het noodweer, trappelde van ongeduld om de promotie te bewerkstelligen. Dat lukte na de regenonderbreking. Nu, amper drie jaar later, zijn de rollen omgedraaid.

,,Toen wilden we die wedstrijd koste wat kost afspelen en niet weer twee en een half uur in de bus zitten”, gaat SJC’er Jordy Groot drie jaar terug in z’n gedachten. ,,Nu had ik ‘m best morgen of een andere dag willen uitspelen. Maar het is allemaal prima opgelost zo.”

,,We hebben een wedstrijd of 28 verloren dit seizoen. Dan gaat de negativiteit de overhand nemen.”

Weinig SJC’ers zullen zin hebben gehad om voor een half uurtje een dag later terug te komen tegen het sluwe RKAV Volendam. De bezoekers waren optisch niet eens veel sterker dan de Noordwijkers, maar gingen vooral slimmer om met de ruimte die ze wel werd geboden. Vooral met ballen achter de laatste linie van SJC werd Volendam in de eerste helft meerdere malen gigantisch gevaarlijk.

Schamen
En dat had trainer Tom van Rijn geërgerd. ,,Ik schaam me dood dat we er met 0-3 zijn afgeveegd. Slechts in de eerste tien minuten heb ik een SJC gezien dat wil winnen. We moesten vrij snel onze rechtsback Demir Strojil wisselen vanwege een heupblessure. Hij heeft veel snelheid. Daarna kreeg Volendam nog meer ruimte en werd het lastig verdedigen voor ons.”

In het inmiddels door het noodweer donker geworden Noordwijk wordt Van Stijn op de huid gezeten

Via twee simpele acties door de verdediging heen, sloeg spits Niels Springer voor rust al het gat tussen SJC en RKAV Volendam. Met twee goals binnen één minuut zette hij z’n ploeg op 0-2. Vlak voordat het onweer na een uur spelen op de Lageweg te dichtbij kwam, maakte oud-Katwijker Stefan Plat het rampscenario compleet toen ook hij relatief vrij van randje zestien doeltreffend kon uithalen.

Communicatie
Ook Groot zag hoe makkelijk Volendam af en toe door de verdediging van de Noordwijkers heen liep. ,,Er ontbraken vaste patronen bij ons. We voetbalden voor onszelf en liepen uit positie. We coachten elkaar amper en gaven geen spelers over. Het elkaar neerzetten gebeurde te weinig.”

Volgens de back is het inherent aan het seizoen. ,,We hebben een wedstrijd of 28 verloren dit seizoen. Dan gaat de negativiteit de overhand nemen. In de training spat het plezier er af en toe nog wel vanaf. Maar het vertrouwen ontbreekt gewoon, omdat we weinig wedstrijden hebben gewonnen.”

,,We houden ons maar vast aan het scenario van Liverpool. Je moet er altijd in geloven.”

,,Het was een hectisch jaar”, gaat Groot door. ,,We zijn op zaterdag gaan spelen, dat was al even wennen. De trainer is ontslagen, er zijn tien spelers ongeveer opgestapt. Daardoor is de groep ook smaller geworden. Dat zijn allemaal factoren die niet in je voordeel spreken.”

Derde Divisie
Na het op non-actief stellen van trainer Sjaak Polak in het afgelopen voorjaar was het aan interim-trainer Van Rijn om het vege lijf van SJC te redden en ze in de Derde Divisie te houden. Die laatste opdracht lijkt schier onmogelijk. De trainer zal vanuit zijn positie de moed erin willen houden en deed dat na afloop ook door z’n ploeg een voorbeeld voor te houden.

,,Kijk maar naar Barcelona-Liverpool in de Champions League dit jaar. Niks is onmogelijk. We houden ons maar vast aan het scenario van Liverpool. Je moet er altijd in geloven. Alleen moeten we zaterdag absoluut een ander SJC zien.”

SJC – RKAV Volendam 0-3 (0-2) 43. Springer 0-1, 44. Springer 0-2, 53. Plat 0-3

Bijz.: Wedstrijd ligt 50 minuten stil vanwege noodweer boven Noordwijk

SJC: Haggerty, Strojil (36. Kapata), Van Toor, Berendse, Al Tamimy (46. Hoogervorst), Groot, Van Stijn, Van der Zalm, Van Dijk, Haasnoot (65. Koeman), Duindam

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook: ‘Dit was niet het seizoen van Wesley Goeman’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
SJC14.00Olympia Haarlem
Hillegom14.00DEM
Foreholteafg.Velsen
VVH/Velserbroek14.00Van Nispen (zon.)