Aan een lang en vooral memorabel seizoen is een einde gekomen. Het was een voetbaljaargang met hoogte- en dieptepunten, hosanna en ook treurnis. Onze redactie kijkt en blikt terug. Vandaag is de beurt aan verslaggever Leo Schrama.

Naam: Leo Schrama.
Leeftijd: 64 jaar
Functie: Sinds begin 2014 verslaggever voor VIDB. Clubwatcher vv Noordwijk. Verzorgt daarnaast een viertal rubrieken bij VIDB over het regiovoetbal in haar vele facetten.
Achtergrond: Ruim twintig jaar actief als (voetbal)journalist in onze regio.

Beste prestatie:
,,Als zevende in de rij is het gras aardig voor mijn voeten weggemaaid door mijn collega’s. Daar valt dus niet veel meer aan toe te voegen. VVSB, Katwijk, Quick Boys, FC Rijnvogels, SJC, SV Hillegom en Teylingen zijn gepromoveerd. Een unieke totaalprestatie. Voeg daar Warmunda bij, dat voor het eerst in haar ruim 70-jarig bestaan de Derde Klasse bereikte en het plaatje is compleet. Buitencategorie is en blijft voor mij het bekersucces van VVSB. Niet alleen omdat het heel veel voor de club en haar supporters betekende, maar omdat het heel Noordwijkerhout en zelfs sportief Nederland in vervoering bracht. Een succes dat over pakweg twintig jaar nog moeiteloos voor de geest is te halen!”

Tegenvaller:
,,Naast de vele regionale successen moet het missen van de Tweede Divisie-boot op Middelmors keihard zijn aangekomen. Niek Oosterlee heeft zijn schip, dat in zijn laatste seizoen al snel slagzij maakte, niet tijdig kunnen bijsturen. Enig ‘voordeel’ was dat het niet bereiken van de haven al van verre viel te verwachten. Valken ’68 doet zelfs een echt stapje terug. Na een seizoen eerder nog net het vege lijf te hebben gered, ging het dit keer in de nacompetitie mis. Of eerder eigenlijk al. Uithuilen en met een kwalitatief sterkere selectie opnieuw beginnen is op ’t Duyfrak het devies.”

,,Dat laatste ligt ook zo bij vv Noordwijk, dat zich vooraf als titelkandidaat uitsprak. De ploeg speelde daar ook vaak naar, maar miste ondanks een puntenaantal-record de titel. Dat het daarna op gruwelijke wijze misging tegen ASWH maakt het allemaal nog schrijnender. Noordwijk is voor mij toch de grootste tegenvaller. Vaak fantastisch spelen en toch met lege handen staan. De Districtsbeker is in dit geval alleen maar een leuk hebbedingetje. ,,Deze ploeg kan geen finales spelen”, opperde Dogan Corneille een jaar eerder al. Toen het er echt op aankwam bleek dat euvel nog altijd niet helemaal verholpen.”

RT201606040010

Mooiste doelpunt:
..Uiteraard is dat een ‘live’ doelpunt. Die zijn altijd de mooiste. Voor mij is dat de 2-0 van Delano a Cohen in de thuiswedstrijd tegen Heinenoord in het eerste duel na de winterstop. Een afstandspegel van 25 meter afstand die precies in de winkelhaak paste. Delano wees zijn ploeg daarmee op slag van rust de weg, zoals hij dat eigenlijk het gehele seizoen heeft gedaan. In die wedstrijd zette Quick Boys haar onwaarschijnlijke reeks voort en veroverde het de koppositie. Een goal die om meerdere redenen memorabel was.”

Ontroerendste moment:
,,Tja, dat is een moeilijke. Een aantal momenten vechten dan om voorrang. Het afscheid van Han den Haan is door mijn collega’s al vele malen gememoreerd, terwijl ook de tragische dood van Sieb van Went heel veel los heeft gemaakt. Zeker bij zijn club SJC. De manier waarop zwartwit daarmee is omgegaan onderstreept hun slogan ‘Meer dan voetbal alleen’ op sublieme wijze. Persoonlijk wil ik graag even stilstaan bij het recente overlijden van Frans Janssen. Jarenlang stadionspeaker bij VVSB, ofwel ‘Ons aller VVSB’, zoals Frans pleegde te zeggen. De laatste thuiswedstrijd van zijn ‘cluppie’ tegen HBS heeft hij nog bij kunnen wonen. VVSB kwalificeerde zich die dag voor de Tweede Divisie. Het volgende succes in de paarsgele successtory, dat hij van nabij meemaakte. ‘De stem van de Bavo’ kon zijn strijd echter niet winnen.

Hier gaan mijn nekharen van overeind staan:
,,Dat valt gelukkig wel mee. Wat ik echt niet kan pruimen, en gelukkig worden we daar regionaal nog niet al teveel mee lastiggevallen, is een stadionspeaker die op hysterische wijze de (voor)naam van de doelpuntenmaker het publiek in brult dat dan geacht wordt zijn werk verder voort te zetten. Waarbij de herhaling van dit vervelende fenomeen het nog veel erger maakt! Doe ‘effe’ normaal zou ik bijna willen schreeuwen! Nee, geef me dan toch maar liever de bewuste omroeper die ooit bij een, in zijn ogen, volgende dwaling van de scheids, out of the blue omriep dat er in het kleedlokaal van het arbitrale trio een bril was gevonden en of de eigenaar die even wilde komen ophalen.”

,,Daarnaast verloopt de aanpassing van een aantal spelregels nog altijd veel te traag. Vanaf komend seizoen mag de aftrap ook achteruit worden verricht. Dan denk ik, wat koop je daarvoor. Doe eens echt iets. Met name aan tijdverslindende wissels in blessuretijd. Schaf dat lekker af. En behandeling van (vermeend) geblesseerde spelers op het veld, tenzij het echt niet anders kan, moet veel sneller buiten de lijnen gebeuren. Veel ploegen maken misbruik van deze mogelijkheden om het ritme naarmate het laatste fluitsignaal nadert uit de wedstrijd te halen. Zuivere speeltijd toepassen zoals in een aantal andere sporten allang gebruikelijk is en je bent ervan af. Simpeler kan het niet. En zo vallen er nog wel een paar zaken te bedenken richting met name de buitenspelregel en de ingooi. De hele wereld evalueert in razendsnel tempo en in het voetbal worden nog altijd veel dezelfde regels toegepast als in de tijd van de stoomtram.”

De nieuwe voetbalpiramide vind ik:
,,Een logische stap na de instelling van de Topklasse. Toch kun je jezelf afvagen of juist de voetballiefhebbers in onze regio hier echt blij mee moeten zijn. Met name de (zes) zaterdagclubs die het vaak decennialang in competitieverband tegen elkaar opnamen, bezorgden de supporters talloze derby’s en het nodige extra voetbalplezier. Dat zijn juist de krenten in de voetbalpap. Die raken we nu en naar ik vrees in de toekomst steeds verder kwijt. Bovendien heeft die onderlinge rivaliteit er naar mijn mening voor gezorgd dat deze clubs elkaar naar grotere hoogten hebben gestuwd.”

Cijfer voor 2015-2016:
,,De afgelopen voetbaljaargang was natuurlijk een bijzondere. Met name door de instelling van de Tweede Divisie. Dat gaan we volgend seizoen missen. Maar we krijgen er wel een nieuwe topcompetitie voor terug. De spanning was veelal tot de laatste speeldag aanwezig en voor een aantal clubs zelfs tot (ver) in de nacompetitie. Successen waren er in overvloed. Talloze promoties en enkele bittere tegenvallers. Ook dat laatste hoort bij sport. Een acht met een griffel dus. Voor de voetbaljaargang 2016-2017 teken ik daar vooraf maar al te graag voor.”

Wat ik nog kwijt wil:
,,Sinds de start van VIDB in november 2013 zijn we gegroeid als kool. Niet alleen op de regionale velden, maar ook daarbuiten hoor ik wekelijks lovende kritieken. Dat wordt ook bewezen door het nog altijd stevig stijgende aantal dagelijkse bezoekers dat onze site weet te vinden. We hebben daarmee als redactie met elkaar iets heel moois neergezet. Aan ons de uitdaging om op de ingeslagen weg verder te gaan en kwalitatief en qua actualiteit nog beter voor de dag te komen. Dat is niet alleen wat we beloven, maar ook gaan doen. Aan onze bezoekers luidt de vraag om onze inzet, zoals door mijn collega Stefan ook al geopperd, mogelijk te blijven maken in de vorm van steun aan VIDB. Jullie kunnen intussen blijkbaar niet meer buiten ons, terwijl wij jullie steun in de vorm van donatie of sponsoring keihard nodig hebben om deze doelstelling op de langere termijn uit te kunnen blijven voeren. Ik ben benieuwd. Op naar het volgende seizoen. Daar kijk ik nu al reikhalzend naar uit!”

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)