Zanger Alex Wielders warmde het publiek op. De eerste zwart-witte vlaggetjes en rood-witten sjaaltjes werden de lucht in gestoken. Ondertussen klampten kinderen zich vast aan de dranghekken vooraan op het kerkplein. De honderden mensen die op de huldiging van Noordwijk en SJC waren afgekomen stonden met smart te wachten op de hoofdrolspelers van de middag. Die kwamen in een open bus rond half zes het kerkplein op. Een vergelijking met het opwachten van de goedheiligman was snel getrokken.

Nadat de eerste SJC-spelers het podium in Noordwijk hadden bevolkt werd het clublied van de zwart-witten aangezwengeld. Hoewel de twee clubs in één gemeente met alle plezier elkaar af en toe bestoken met rivaliserende grapjes, was er maandagmiddag tijd voor een gezamenlijke feestje. Zelfs de meest zwart-witte fan klapte mee met het ‘Super Noortuk olé olé olé’, zelfs de meest rood-witte voetbalfan probeerde de tekst mee te zingen van het ‘SJC-clublied’.

,,We waren een beetje aan het wedden onderling hoeveel mensen er stonden. De ene zei 37, de ander 50 of 100.”

Die saamhorigheid was ook Noordwijk-aanvoerder Martijn le Congé opgevallen, toen ze samen op de bus stonden met de SJC-spelers. ,,Het was toch een beetje de kat uit de boom kijken in eerste instantie”, lachte de captain. ,,Je bent toch een beetje concurrenten van elkaar. Uiteindelijk besef je wel dat je het samen gaat doen, zo’n rit. Dan wordt er wat over en weer gezongen. Ik moet wel zeggen dat die jongens van SJC wat de overhand hadden in de liedjes, dat deden ze leuk. Wij zijn wat zakelijker.”

De aanvoerder was oprecht verrast met het aantal mensen dat er langs de kant stond en dat de twee clubs stond op te wachten op het kerkplein. ,,Het was echt supergaaf. Ik dacht: we gaan een lekker ritje doen met SJC en dan sluiten we het gezellig nog even af. We waren een beetje aan het wedden onderling hoeveel mensen er stonden. De ene zei 37, de ander 50 of 100. Maar ik denk dat er hier vijfhonderd plus staan. Geweldig.”

Gekkenhuis
Het besef van wat de voetbalclubs hebben neergezet in de gemeente Noordwijk werd de afgelopen week met de dag groter. Waar de clubs eerst in de roes van de titel leefden, landt de waarde steeds meer. Ook bij SJC-doelman Kevin Schelvis. ,,Het feest voor jezelf was natuurlijk vorige week al. Ik wist niet wat ik van deze huldiging moest verwachten, maar dit grote gekkenhuis had ik zeker niet verwacht.”

Op het podium reikte SJC-voorzitter Herman Meijvogel drie plaquettes uit met daarop: Noordwijk – derdedivisiegemeente. Eén voor in de kantine van Noordwijk, één voor in het gemeentehuis en één voor in zijn eigen kantine. Maar weinig dorpen in Nederland, behalve de bekende voetbalbolwerken als Spakenburg, Katwijk en Groesbeek, kunnen zeggen dat er twee ploegen uit één dorp op zo’n hoog niveau voetballen, werd nog maar eens benadrukt. En ook de beide verenigingen zijn niet bang voor het niveau in de Derde Divisie.

Derde Divisie
Zo denkt Le Congé absoluut niet alleen aan handhaving, maar verwacht hij meer van zijn ploeg. ,,Wij kunnen bovenin de middenmoot meedraaien denk ik. We hebben ons al een beetje verdiept in de tegenstanders. Wie gaan erbij komen en wie gaan eruit? Daarnaast kunnen wij voetballend beter mee met teams uit de Derde Divisie dan lagere teams uit de Hoofdklasse.”

,,Een jaar geleden vroegen we ons ook af wat de Hoofdklasse zou gaan worden.”

,,Kijk maar naar de wedstrijd van afgelopen zaterdag. Daar winnen we van Achilles Veen met 0-3. Een ploeg van bovenin de Hoofdklasse. Daar hebben we het prima gedaan en zijn we nooit in de problemen gekomen. Ik hoop dat we volgende jaar meer van dat soort ploegen tegen gaan komen.”

Ook bij SJC verwachten ze mee te kunnen draaien in de zondagse variant van de Derde Divisie. ,,Een jaar geleden vroegen we ons ook af wat de Hoofdklasse zou gaan worden”, dacht Schelvis hardop mee. ,,Toen deden we ook met een periode goed mee. Er komen een paar nieuwe spelers bij, er gaan er een paar weg. Ach, we gaan weer op avontuur, zoals de vereniging het zo mooi zegt. We gaan het zien met elkaar.”

Lees ook: ‘Van Zuilen: ,,Als liefhebber hoop ik van niet, maar als FC Lisse consequent is…”‘

Huldiging van Noordwijk en SJC (Beelden: Bollenstreek Omroep)
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Wie maakt de meeste goals?

Programma & Uitslagen

Za. 26 jan.
Ajax (ama.)14.30Noordwijk
DVS'3314.30Quick Boys
ODIN'5914.30FC Lisse
Jong FC Den Bosch14.30Ter Leede
FC Rijnvogels14.30Spijkenisse
DSO14.30Valken '68
VVSB (zat.)14.30Van Nispen (zat.)
Kagia14.30Koninklijke HFC (zat.)
Katwijk15.30De Treffers
Rijnsburgse Boys15.30Jong Almere City FC
Jong Vitesse15.30VVSB
SJC18.00Harkemase Boys
Zo. 27 jan.
Hillegom14.00DSOV
Foreholte14.00Teylingen
RKDES14.00Van Nispen (zon.)
ASC14.00Warmunda