Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Hoe gaat het met je?
,,[Opent het gesprek al kuchend red.] Niet zo lekker, Frank.”

Wat dan?
,,Je hoort het waarschijnlijk al. Ik heb een griepje te pakken. Tot zondagmiddag ging het prima. Maar toen ik ’s avonds de TV moest inspreken voelde ik een dikke keel opkomen. Dat heeft zich doorgezet.”

Maar ik mocht je toch bellen?
,,Natuurlijk, we gaan de mensen niet in de steek laten. Maar ik duik zo wel weer het bedje in.”

Laten we snel beginnen dan, kan je zo ook weer plat. Je zat zaterdag voor West in Noordwijkerhout. Hoe was de derby: VVSB – FC Lisse?
,,De ambiance was prima. Maar ik heb wel eens betere potten gezien. Hier spreken we over een paar jaar niet meer over. De spanning heeft veel vergoed. Maar niet meer dan dat.”

Wat voor indruk maakten beide elftallen op jou?
,,De radiopresentator vroeg dat ook. Ik heb toen geantwoord dat ik denk dat beide ploegen middenmoters gaan worden in de Tweede Divisie. Dit zijn elftallen die niet om de titel gaan spelen, maar ook niet in de moeilijkheden gaan komen, denk ik.”

Wie heb je gesproken en wat vonden zij er van?
,,Ik sprak van Lisse Robbert de Ruiter en Kevin van der Zwet en van VVSB: Vladimir Jozic. Allen konden leven met het 1-1 gelijke spel tussen de beide elftallen. Ik denk dat VVSB de grootste kans heeft gehad in de tweede helft met een bal op de lat en daarna de redding van Wesley Storm. Nou ja, nu ik het zeg, de laatste kans van de wedstrijd van Koen Fokkema mocht er ook zijn.”

De wedstrijd was dan misschien niet memorabel, de goal van Kevin van der Zwet wel.
,,Zo’n goal zie je niet vaak, nee. Het was geen bewuste goal. Het duel ging hij wel bewust in. De bal viel er tussenin. Een trainer zegt vaak op zo’n moment: ‘als je  ‘m raakt is het voldoende’. Dat deed Van der Zwet ook en raakte ‘m vol. Hij was echt verbaasd dat de bal er vanaf 40 meter in vloog. Dat zie je ook wel op de beelden.”

Viel je voor de rest nog wat op aan de derby?
,,Nou, VVSB heeft er daadwerkelijk alles aan gedaan om de derby door te laten gaan na de hevige regenval. Ik zag dat ze een extra pompje neer hadden gezet bij de ‘drainage-put’. Ook het veld lag er voor de wedstrijd uitstekend bij. Na afloop stonden de supporters door elkaar heen een biertje met elkaar te doen. Zo hoort het te zijn.”

Welke spelers vielen op?
,,Richelo Fecunda bij VVSB. Dat vind ik echt een prima speler. De jonge gasten bij Lisse vielen ook op: Rowdy van der Putten en Van der Zwet. Goede jongens. Ik vond Jozic ook weer een voldoende spelen, zoals altijd. En beide keepers waren prima. Ruben Valk kon niks aan die goal doen. Storm maakte ook een uitstekende indruk.”

VVSB nam afscheid van oud-trainer Wilfred van Leeuwen. Heb je hem nog gesproken?
,,Ja, ik heb nog een radio-interview met hem gedaan. Dat hij in het zonnetje werd gezet, is niet meer dan terecht. Hij is netjes door de voordeur vertrokken bij de club. Ik sprak hem ook over hoe het nu gaat bij FC Eindhoven. Volgens hem hebben ze daar last van het VVSB-syndroom.”

Wat is dat?
,,Goed spelen, maar niet winnen.”

Haha. Over winnen gesproken. Dat lukt Katwijk wel aardig, zeg..
,,Ja, maar ik heb het al aan het begin van de competitie gezegd: Katwijk is een kampioenskandidaat. Het elftal staat goed en toch blijf Dick Schreuder hameren op de dingen die beter kunnen. Ook de organisatie staat. Het team is op elke positie dubbel bezet. Prima ploeg. Maar ik heb ze alleen nog niet aan het werk gezien.”

Je hebt GVVV al zien spelen. Katwijk won relatief makkelijk. Dat zegt toch wel iets over de Katwijkers?
,,GVVV heeft ook nog wel wat kansjes gemist hè? Het lijkt allemaal makkelijk als je met 2-0 wint, maar volgens mij is Katwijk er niet overheen gelopen wat ik aan de beelden heb gezien en heb gehoord van anderen. De 2-0 viel tien minuten voor tijd. GVVV is dus tachtig minuten in de race geweest voor punten.”

Katwijk behield andermaal de nul. Bewijst Ricardo Kieboom het gelijk van zijn trainer?
,,Dick zal er z’n redenen voor hebben gehad om hem te kiezen boven Mark de Vries. Maar wie zegt mij dat De Vries niet hetzelfde had kunnen bereiken? Dat Katwijk onder hem ook gewoon de nul had gehouden? Dat weet je niet. Kieboom is volgens mij een prima keeper, maar hij heeft ook een solide verdediging voor zich staan.”

Rijnsburgse Boys – AFC ging als enige wedstrijd niet door. Verbaasde jou dat?
,,Nee. Daar kon de club volgens mij niks aan doen. In de Tweede Divisie kan je niet zelf een wedstrijd afgelasten. Dat doet de scheidsrechter van dienst. Misschien hadden ze achteraf kunnen spelen als je zag hoe het opklaarde in de middag, maar dat is gissen.”

,,Het is bij Rijnsburgse Boys ook niet zo makkelijk afwateren hoor. Dat moeten ze doen bij de ‘ondiepe Rijn’. Ze hebben geen andere mogelijkheden om het water weg te krijgen.”

Quick Boys won bij DOVO. Hoe duid je die overwinning?
,,Dat is gewoon goed. Jan Zoutman heeft weer een systeem ontwikkeld [5-3-2 red.] waar hij bij IJsselmeervogels ook succes mee had. Toch denk ik dat Quick Boys prima vleugelspelers heeft. Maar het systeem dat ze nu spelen is lastig voor een tegenstander, hoor.”

,,DOVO heeft een prima selectie overigens. Kijk maar naar namen als; Joshua Patrick, Nick Coster, die hebben wel wat bagage. De huidige vierde plek van Quick Boys is netjes. Die gaan wel meedoen om een ticket naar de Tweede Divisie.”

Supporters van Quick Boys zijn nog niet zo razend enthousiast over het 5-3-2-systeem. Begrijp jij dat?
,,Het belangrijkste is het resultaat, volgens mij. De club heeft de ambitie om naar de Tweede Divisie te promoveren, dan gaat het om het resultaat. En kijk eens naar hoe de ploeg staat in balbezit. Dan staan de backs zo diep dat je amper nog van 5-3-2 kan spreken. En als Zoutman moet overschakelen naar een ander systeem, dan kan het elftal dat.”

Zondagavond werd de komst van Hamza Boukhari gemeld bij Quick Boys. Kende jij hem?
,,Nee, dat niet. Maar is het geen familie van de Rotterdamse ‘Boukhari-familie’? Dan zegt dat wel wat hoor. Hij heeft bij Jong Utrecht dertig duels in de Jupiler League gespeeld. Deze jongen heeft vast wel wat in z’n mars.”

Heb je nog wat meegekregen van FC Rijnvogels – Noordwijk?
,,Nee, eigenlijk niet. Heb er niks van gezien. Maar dat Emiel Wendt weer op een belangrijk moment scoort, zegt iets over die jongen. Over hoe belangrijk hij is voor z’n club.”

FC Rijnvogels laat net als vorige week punten liggen in de blessuretijd. Is dat een probleem of pech?
,,Dat weet je pas na een flink aantal wedstrijden. Voor dit moment beschouw ik het als pech.”

Wat vind je van het niveau van de Hoofdklasse?
,,Die is heel sterk! Al je puur op de namen en de selecties kijkt dan denk ik dat SteDoCo, vv Noordwijk, FC Rijnvogels en Ter Leede de titelkandidaten zijn.”

Ian van Otterlo werd de matchwinner. De man die vorig seizoen Ter Leede nog in diepe rouw dompelde.
,,Daar moeten we het niet meer over hebben. Dat kan je die jongen niet blijven nadragen. Het is lekker dat hij ‘m maakt, daar moet je de focus op leggen.”

Op zondag ben je naar Quick – UNA geweest. Wat voor wedstrijd heb je gezien?
,,UNA was een maatje te groot. Al was de 0-5 overwinning voor UNA misschien iets te geflatteerd. Je moet het wel een perspectief zien hè? Vorig jaar verschilden deze elftallen twee klassen. Quick speelde in de Hoofdklasse, UNA in de Tweede Divisie.”

,,Het scoreverloop was wat in het voordeel van de bezoekers. Daarnaast toonden ze zich heel erg effectief. Ik sprak na afloop met Quick-trainer Paul van der Zwaan. Hij beschouwt het als een leermoment. Er is niks aan de hand met de Haagse ploeg. Als ze maar uit de gevarenzone blijven. Met de eerste twee overwinningen van dit seizoen, op waarschijnlijk concurrenten, zijn ze gewoon goed bezig.”

Wat is je verder opgevallen zondag?
,,Nou, ik wil SJC nog wel even behandelen en dan vooral Jeroen Dedel. Toen hij nog bij Hillegom zat heb ik in deze rubriek wel eens geroepen dat hij een niveautje hoger ook aan zou kunnen. Dat laat hij nu zien.”

,,Hij wil het ook graag laten zien bij SJC. De trainer weet hem goed te motiveren. De basisplaats van afgelopen zondag heeft hij zelf afgedwongen. Dat vind ik leuk voor hem. Het tweede seizoen is altijd lastiger voor een promovendus, dus ook voor SJC. Deze overwinning is de club, Sjaak Polak, maar vooral Jeroen Dedel gegund.”

We zullen jou daar niet meer zien hè, bij SJC? Ook niet bij de andere zondagclubs in onze regio.
,,Dat is het nadeel van het werken nu op zaterdag en zondag. Dat worden geen wedstrijdjes meer met ‘Huug en Brug’, maar de clubs en die mannen kunnen ook wel zonder mij.”

,,Daar tegenover staat dat ik nu de Derde Divisie Zondag kan volgen. En dat vind ik absoluut niet vervelend. We kunnen nu prachtige uitzendingen maken met West, ook met deze clubs er bij. Ik probeer zo door de weeks dan nog wat potjes te pakken van regioclubs. Daar zal ik het mee moeten doen.”

We hebben toch nog redelijk lang met elkaar gesproken, Willem. Ook al voel je jezelf niet goed. Wil je nog wat kwijt?
,,Ik kan hier slecht tegen, dit ziek zijn. Ik weet dat ik niet moet mopperen, het is maar een griepje. Dat is een slechte eigenschap van mij. Maar ik heb me denk ik drie of vier jaar geleden voor het laatst moeten ziekmelden bij de taxi, dat heb ik nu weer moeten doen. Dat vind ik niet fijn! We gaan het hier bij laten, ik duik mijn bedje weer in.”

Beterschap, Willem.
,,Dankjewel. Bah, vervelend dit. Ik pak m’n rust liever op een ander moment.”

Foto FC Rijnvogels – Noordwijk: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)