Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Het was niet alleen het weekend, dat stof tot napraten gaf hè, Willem? Maar zullen we daar wel beginnen?
,,Ja, we hebben een prima uitzending kunnen draaien met de radio, dus opzich had ik qua werk een goed weekend. Maar echt vrolijk werd ik niet van de uitslagen. Vooral FC Lisse, Ter Leede en Hillegom doel ik dan op hè…”

Poeh, daar zeg je me wat. Maar waar zat je zelf eigenlijk?
,,Ik zat bij de ‘Haagse derby’: Scheveningen – Quick. Het was heel druk en er was veel sfeer op het sportpark. Ik heb een uitstekend spelend Quick gezien, met een goed verdedigend Scheveningen. Hoewel Scheveningen door de 1-0 overwinning doorging, zette Quick zichzelf voetballend op de kaart. Dat hebben ze het hele seizoen gedaan.”

,,Overigens denk ik wel dat Scheveningen in de volgende ronde tegen TEC meer kans heeft, dan dat Quick dat zou hebben. Scheveningen heeft gewoon wat meer ervaring. Dat was ook redelijk doorslaggevend dit tweeluik. Maar wat mij betreft had je hier twee winnaars in dit duel. Quick kan dit seizoen namelijk afsluiten met een opgeheven hoofd.”

Hoe groot schat jij de kansen op promotie voor Scheveningen naar de Tweede Divisie?
,,Het wordt een moeilijk verhaal tegen TEC. Ik heb TEC nu één keer gezien, en Scheveningen twee keer. Maar gezien de personele problemen bij Scheveningen ga ik voor TEC. Die hebben individueel wat meer kwaliteit. Scheveningen mist Levi Schwiebbe, Mitchell de Vlugt en Samir El Moussaoui. Daarmee missen ze aardig wat gif en routine. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.”

Ondertussen kreeg je via de radio-uitzending van West de tussenstanden door van onze regioploegen?
,,Ja, toen ik die 0-3 hoorde bij FC Lisse – Cuijk heb ik een stukje ‘achteruit zitten te bidden’.

Wat heb je gedaan?
,,Dat is een synoniem voor vloeken. Maar de verloren wedstrijd tegen Cuijk is natuurlijk wel FC Lisse in een notendop. Alles wat tegen kon zitten dit seizoen, zat ook tegen. Het begon met die penaltyserie tegen Hoek, daarna kreeg de club te maken met diverse blessures. Hele lange ook. Dan hebben we ook nog het verhaal Brian van der Werff en Martin van Eeuwijk. En dan nu de degradatie naar de Derde Divisie via de nacompetitie.”

Wat heeft de degradatie met de club bedaan denk je?
,,Weet je, Robbert de Ruiter heeft er echt alles gedaan om dit seizoen tot een goed einde te brengen. Daar ben ik van overtuigd. Maar ze hadden nu met zoveel onervaren gasten te maken. Er is teveel fout gegaan aan het einde van het seizoen. Dat kun je die jonge gasten overigens niet kwalijk nemen.”

,,Overigens vond ik dat onze verslaggever, Danny van den Bosch een mooi interview maakte. Hij deed dat met Rik Vermeulen. Die brak tijdens het interview en Danny liet toen knap een stilte vallen. Dat maakte het heel beeldend. Maar dat zo’n Vermeulen het zwaar had met de degradatie zegt genoeg.”

Wat denk je dat Robbert gezegd heeft in de kleedkamer?
,,Geen idee, ik denk zo min mogelijk. De ene speler zal voor zich uit hebben zitten staren, de ander zal hebben gevloekt of tegen een prullenbak hebben geschopt.”

Hoe keert de vereniging weer terug in de Tweede Divisie?
,,Dat wordt lastig genoeg. Ze moeten kansen geven aan de spelers die op de deur kloppen. Lisse moet niet ten kosten van alles willen terugkeren. De rust bewaren is vooral belangrijk. Vergeet niet dat ze het volgend jaar moeten doen zonder de ervaring van Roel de Goede, Robert van Boxel en ook Martin van Eeuwijk. Lisse moet vooral de ploeg de druk niet opleggen om gelijk weer te moeten promoveren.”

Ter Leede is er voor het tweede jaar op rij niet in geslaagd om via de nacompetitie te promoveren naar de Derde Divisie. Hebben ze problemen met het spelen van finales denk je?
,,Ho, je kan het ook anders zien. Ze hebben voor het tweede jaar op rij de nacompetitie gehaald. Dat kan je ook knap vinden. In zo’n play-off is één slechte dag voldoende om de volgende ronde niet te halen. En Ajax zaterdag 1 heeft ook een knap ploegje.”

,,Jim van der Deijl zat daar en had na afloop een interview met Henk Wisman, de trainer van Ter Leede. Die nam geen enkele strafschopnemer iets kwalijk. Dat is de ervaren trainer die je hoort spreken en hij heeft gelijk. Het was al knap dat ze na de 2-0 nederlaag in Amsterdam toch nog terugkwamen.”

Je weet vast wel waar ik het nu over wil hebben?
,,Quick Boys?”

Juist, laten we beginnen met de transfer van Van Eeuwijk naar Nieuw Zuid. Wat dacht jij toen je het hoorde?
,,Ik was gek genoeg niet echt verrast. Ik vind de argumenten die Van Eeuwijk gebruikte om naar Quick Boys te gaan wel passen. Hij wilde revanche op zichzelf. Ik denk dat Quick Boys dat wel met hem kan doen in zijn hoofd.”

Waarom zou het daar wel kunnen?
,,Martin wordt ouder. Hopelijk leert hij ook weer van de afgelopen weken en van het feit dat het te vaak over randzaken gaat als we over Martin praten. Hij is qua voetballende kwaliteiten één van de beste spelers die er rondloopt. Van de voetballer Van Eeuwijk gaat Quick Boys heel veel plezier beleven.”

Hoe staat het met de nieuwe trainer op Nieuw Zuid. Gaan we daar binnenkort al meer van horen denk jij?
,,Nou, voordat we daar over beginnen: vorige week heb ik in mijn analyse gezegd dat Gert Aandewiel beledigd was na de opmerking ‘dat er al twintig jaar niks te genieten viel op Nieuw Zuid’. Dat was niet de enige reden dat hij is opgestapt. Het is een aaneenschakeling van kleine dingetjes geweest. Maar de vraag is nu wie de opvolger wordt. Volgens mij is de technische commissie nog steeds zittende.”

,,De club doet er goed aan om zo snel mogelijk iemand aan te stellen. Dat geeft duidelijkheid. Ook voor de nieuwe spelers, die nog door Gert aan aangetrokken.”

Aan wie zit jij te denken?
,,Het moet een trainer zijn met een dikke huid. Ze zullen het mij niet vragen, maar als ik een lijstje moet maken staat Erik Assink daar hoog op. Maar ook John Blok, Niek Oosterlee en Pieter Mulders. Maar misschien hebben ze al een heel ander lijstje.”

,,Toen Ted Verdonkschot daar trainer werd, stond Assink ook al hoog op het lijstje. Ik ken hem overigens al heel lang. Hij is wel iemand die niet zenuwachtig wordt als er drie fans en een sponsor iets roepen.”

Vorige week dacht jij in de analyse dat Yordi Teijsse zou vertrekken naar AFC. Je had het bij het rechte eind, Willem.
,,Daarom was het geen verrassing inderdaad. Teijsse en Railey Ignacio in de spits. Die hebben heel wat doelpuntjes in huis. Een goede zet dus van AFC. Goed ingekocht.”

Wat heb je zondag gedaan?
,,Ik heb ’s ochtends op de taxi gereden. En ’s middags had ik even niks. De uitzending voor TV zat al in elkaar. Ik heb dus vooral een beetje zitten kijken en luisteren wat de clubs in de regio hebben gedaan. Hillegom werd met grote cijfers uitgeschakeld in de nacompetitie.”

,,Valken en Van Nispen zaterdag hebben het wel goed gedaan. Vooral voor Valken vind ik dat wel mooi. Hun tegenstander, CVV Berkel wilde niet meewerken aan het verplaatsen van de wedstrijd vanwege het jubileumfeest van de Valkenburgers. Dan vind ik het mooi dat Valken op een bijveldje gewoon wint. Dat is toch heerlijk?”

Voor Hillegom daarentegen. De club toont ambitie met het nieuwe selectiebeleid, waarin ze de spelers dus willen gaan betalen en dan gebeurt er dit..
,,Ook voor Hillegom geldt: geen paniek. Ik las vanmiddag bij jullie dat ze erover nadenken om weer naar West II te gaan? Dat lijkt mij een goede zaak. Een verstandig besluit.”

Lees ook: ‘Afzwaaiende De Lange: boegbeeld van passie en respect’

POPULAIRE BERICHTEN