Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, je zag zaterdag Spakenburg aan het werk tegen Scheveningen. Is dat voor Katwijk een bedreiging in de titelrace?

,,Nou op basis van zaterdag niet, al hebben ze wel een goede ploeg. Ik moet juist Scheveningen een groot compliment maken. Die speelden beregoed, ondanks veel blessures. Ze hebben zich met een gelijkspel echt tekort gedaan, hadden moeten winnen. Zeker op basis van de kansen.”

Dus Scheveningen in deze vorm is een serieuze kandidaat voor de top zeven en dus een concurrent voor Rijnsburgse Boys?

,,Dat denk ik wel. Al zijn alle ploegen om Rijnsburgse Boys heen concurrenten. Alleen de bovenste vier hebben zich afgescheiden.”

Nog wat vernomen over een transfer van Jeffrey Jongeneelen naar Houtrust?

,,Ik hoorde wel dat hij gesproken heeft met Scheveningen, maar ook met FC Rijnvogels. Zo hoor je nog eens wat. Ik weet niet wat hij wil. Ik heb begrepen dat hij een Katwijks meisje heeft en in Katwijk woont. Wil hij in de buurt blijven spelen of verder gaan rijden naar zijn nieuwe club?”

Het nieuws van het weekend was natuurlijk dat Rijnsburgse Boys niet verder gaat met Niek Oosterlee.

,,We moeten het ook niet groter maken dan het is. Niek is aan zijn zevende seizoen bezig en je weet dat er een moment gaat komen dat de wegen gaan scheiden. Hoeveel trainers werken nog zeven jaar bij een club? Dat zie je niet vaak. Maar geheel onverwacht komt het niet. Dat heeft ook te maken met de resultaten. Als ze stijf bovenaan hadden gestaan, hadden ze waarschijnlijk wel verlengd.”

,,Ik heb Niek gisteren uitgebreid op de app gehad en hij heeft me uitgelegd waarom hij zaterdag niet de pers te woord stond. Ze hadden donderdag besproken hoe het nieuws te brengen en toen hebben ze afgesproken dat Niek niet met de pers zou praten, ongeacht winst of verlies. Ik heb begrepen dat Niek een heel emotionele man is én een gevoelsmens. Dit roep ik op persoonlijke titel, maar hij heeft zichzelf waarschijnlijk in bescherming genomen. Dat hij niet allemaal dingen ging roepen waar hij spijt van zou krijgen. Niek had graag willen blijven, heb ik gemerkt.”

De wijze van communiceren was nogal apart. Wat vond jij daarvan?

,,Allereerst: als je een persconferentie doet, moet je het goed doen. Niet alleen de voorzitter het woord laten doen, maar ook Oosterlee. Ik vind dat een trainer altijd de pers te woord moet staan. Maar goed, dit valt nog enigszins te billijken, gezien het verhaal dat ik van Oosterlee heb gehoord. Maar de manier waarop Rijnsburgse Boys het nieuws heeft gecommuniceerd naar de rest van de staf vind ik heel slecht. Die kregen het na de wedstrijd gezamenlijk met de spelers in de kleedkamer te horen. Onbegrijpelijk. Zijn assistent (Dick Heemskerk) is Mister Rijnsburgse Boys en iemand als Willem Brugmans levert ook heel goed werk. Die hadden eerder tekst en uitleg moeten krijgen. Ze hadden de staf toch voor de wedstrijd even apart kunnen nemen? Een leermoment voor de club.”

Maar hoe reageerde iemand als Willem Brugmans?

,,Verbaasd, net als Dick. Hun monden vielen open.”

Dat zou je bij zo’n professionele club als Rijnsburgse Boys niet verwachten?

,,Dit zijn geen dingen die dagelijks gebeuren. Voor de voorzitter is het ook nieuw. Toen de vorige trainer wegging, was Cees Driebergen nog voorzitter.”

Samen met die ontluisterende nederlaag tegen DVS ’33 moet het een van de meest trieste middagen van de laatste jaren zijn geweest.

,,Die derde en vier goal vallen omdat Rijnsburgse Boys alles op alles zet. Maar de wijze waarop de tegengoals vielen, mag natuurlijk niet gebeuren. Ze zijn verdedigend niet resoluut en meedogenloos genoeg. Ik mis een over-mijn-lijk-mentaliteit. Jongens als Dennis Groot en Peter Freke hadden dit echt niet laten gebeuren. Dat geldt voor al die spelers uit het kampioensteam. Neem Bennie van Noord, die schittert nu bij Katwijk. Hessing heeft wel die mentaliteit, maar hij kan het niet alleen. Bovendien heeft hij net als Bart Freke veel drang naar voren. Uiteindelijk krijgen ze er vier tegen. Dat betekent dat je er zelf vijf moet maken. Maar je kunt hier niet alleen de verdedigers de schuld van geven. Verdedigen begint voorin.”

Er zal in de sportschool het nodige gemopper geweest zijn, vermoed ik

,,Ik heb vanochtend niemand over voetbal gehoord, en ook zondag niet echt.”

En heb je ook niets vernomen van jouw beste vriend Willem Brugmans, elftalleider bij Rijnsburgse Boys?

,,Het is niet mijn beste vriend, maar we gaan goed met elkaar om. Maar Willem laat niet het achterste van zijn tong zien en daarin heeft hij groot gelijk. Hij is ook niet achterlijk en weet dat ik bepaalde dingen ook voor deze analyse gebruik. Sommige dingen moet hij binnenskamers houden. We hebben nog even geborreld en vervolgens voor de eerste slok afgesproken: alles wat hij daarvoor had gezegd mocht ik gebruiken, en alles wat daarna ter sprake kwam niet. Hij heeft wel wat dingetjes verteld, maar dat is in vertrouwen geweest.”

Jullie waren zondag bij VVSB. Hoe was het?

,,De Bavo straalde vertrouwen uit. Ze waren heer en meester. Alleen viel de 2-0 rijkelijk laat. Ze hadden het zichzelf een stuk gemakkelijker kunnen maken. Bij 1-0 hoeft ‘ie maar één keer goed te vallen en dan ben je de pineut. Dat gebeurde ook een keer, maar Ronald van der Meer redde goed. Het voordeel van VVSB is dat de verdediging wél goed staat, al gaven ze wel dat kansje weg. Bovendien hebben ze met Bekooij, Van Niel, Serbony en Parami meerdere jongens die over scorend vermogen beschikken.”

Heb je woensdag op Woudestein ook genoten?

,,Ik ben niet geweest, was te laat terug van taxirijden. Maar het is natuurlijk schitterend dat ze de kwartfinale hebben bereikt. Al verwacht ik wel dat Den Bosch een maatje te groot is. Maar niets is onmogelijk.”

Waar baseer je op dat Den Bosch een maatje te groot is. VVSB speelde FC Emmen, dat vier plekken hoger staat, toch van de mat?

,,Ik schat Den Bosch toch wat hoger in dan Emmen. Ook vanwege de grootte van de club. Bovendien zijn ze gewaarschuwd.”

Verbaas jij je over de ophef rond de kaartenkwestie voor FC Den Bosch – VVSB?

,,Aanvankelijk wel. Maar gisteren bij VVSB heb ik met twee erevoorzitters gesproken: Cees Driebergen van Rijnsburgse Boys en Gerard Heemskerk van VVSB. Gerard heeft het me allemaal uitgelegd. Het schijnt dat je een bepaald percentage van de stadioncapaciteit moet afstaan. Tien procent volgens mij. Daar houdt Den Bosch zich aan. Ik had waarschijnlijk hetzelfde gedaan. Ik snap heus wel dat Arjan Broekhof meer Noordwijkerhouters mee wil hebben, maar Den Bosch houdt zich aan de regels. Als het uitvak vol is, houdt het op. Den Bosch doet niets wat niet deugt.”

December is traditiegetrouw de maand van het terugblikken. Kun je dat in een notendop even doen?

,,Katwijk doet het boven verwachting goed, al komt dat niet onverwacht. Ze hebben gewoon een goede selectie. Rijnsburgse Boys valt tegen en heeft te weinig punten. Dat zou je in negatieve zin een verrassing kunnen noemen. Voor FC Lisse gelden andere criteria. Daar is zoveel gebeurd en die hebben zo’n rot eerste seizoenshelft achter de rug dat het te makkelijk is om te zeggen dat ze te weinig punten hebben. Dat doe ik dan ook niet.”

Volgens Koen Fokkema mag Lisse daar zich niet achter verschuilen en heeft de ploeg ook te weinig laten zien. 

,,Het is goed dat hij dat zegt, maar het heeft wel degelijk een rol gespeeld. Ik weet dat heel veel spelers erg aan Han de Haan hingen. Zijn overleden heeft erin gehakt. Daarnaast hebben ze ook nog de trainerswissel gehad.”

Laten we verder gaan met de zondagse Topklasse. 

,,VVSB scoort een dikke voldoende. Die hebben een prachtig bekeravontuur en staan er ook in de competitie goed bij. Zeker na de overwinning van gisteren doen ze goed mee. Ze staan achtste, maar de situatie is niet zorgwekkend. VVSB gaat na de winterstop serieus meedoen om de plekken voor de Tweede Divisie en ik verwacht dat ze het gaan halen.”

Dan naar de Hoofdklasse B:

,,Ter Leede is na een goede start afgezakt en dat is jammer. Helaas. Noordwijk, Quick Boys en FC Rijnvogels krijgen een dikke voldoende. Quick Boys heeft zich goed hersteld van een valse start en heeft een prachtige serie overwinningen neergezet. Noordwijk is koploper, dat spreekt voor zich, en Rijnvogels heeft het ook goed gedaan. Ondanks dat ze nu een beetje afgehaakt zijn. Maar ze hebben al een periode op zak.”

Als we iets lager kijken, valt daar nog iets op?

,,Nou dat SV Hillegom het als promovendus uitstekend doet.”

,,Het verbaast me trouwens dat je nog niet gevraagd heb wie bij Rijnsburgse Boys de nieuwe trainer gaat worden. Daarvan heb ik nog geen idee. Ik weet niets, hoor ook niets. Het hangt ook af van de beschikbare trainers. Ik heb altijd geroepen dat Wilfred van Leeuwen een goede voor Rijnsburgse Boys is, maar hij heeft al bijgetekend. Een andere prima kandidaat in mijn ogen is John Blok. Hij is momenteel in onderhandeling met Scheveningen. Ze gaan mij bij Rijnsburgse Boys niet om advies vragen en daar hebben ze gelijk in, want ik heb het niet uitgevonden. Maar ik zou adviseren John Blok te benaderen. En hoewel ik geen voorstander ben van het terughalen van trainers, verwacht ik ook wel dat Rijnsburgse Boys een visje uitgooit bij Ted Verdonkschot. Die is vrij en alweer 6,5 jaar weg.”

Jouw droomkandidaat is ook niet beschikbaar!

,,Wie dan?”

Robbert de Ruiter heeft verlengd bij Lisse. In het verleden heb jij regelmatig gezegd hem ooit nog wel hoofdtrainer van Rijnsburg te zien worden.

,,Daar is de tijd nog niet rijp voor. Robbert de Ruiter en Rijnsburgse Boys zijn nog niet aan elkaar toe. Dat heeft te maken met een aantal dingen die ik weet, maar niet hier ga delen. Ik hoor ook de naam van Pieter Smulders van Kon. HFC rondzingen. Maar goed, het nieuws dat Rijnsburgse Boys niet verder gaat met Oosterlee is twee dagen oud. Ik denk niet dat ze al met een nieuwe trainer bezig zijn.”

Nog even terugkomend op De Ruiter. Er zitten nu dus nog mensen op de Middelmors waar hij niet mee overweg kan?

,,Ik zeg alleen dat de tijd nog niet rijp is. Meer ga ik er niet over zeggen.”

Tot slot, wil je de lezers nog wat meegeven voor de feestdagen en voor 2016?

,,Ik wens iedereen fijne dagen. Geniet van alles. Nog een ding voor alle trainers en voetballers. Voetbal is maar een bijzaak. Blijf relativeren.”

En vanuit je rol als spinning instructeur?

,,Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af. Blijf lekker door sporten. Voor de liefhebbers: Tweede Kerstdag geef ik nog een extra spinles. Om half 10 bij Multisport.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)