Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal voor Omroep West.

Willem, je was zaterdag bij Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg (3-2). Is het lek definitief boven aan de Middelmors? 

,,Het loopt gewoon bij Rijnsburgse Boys. Het is een heel aardige ploeg. Ignacio scoorde weer, hoewel ik hem niet heel best vond spelen. Hij was bij vlagen erg egoïstisch en nadrukkelijk op zoek naar zijn goal. Daarnaast heb ik een zeer goede Danny van der Vijver gezien, die los van zijn twee goals erg sterk speelde en voor mij de uitblinker was. Danny is voor een trainer de ideale jongen. Hij laat zijn ploeg nooit zakken en speelt altijd wel een 7.”

Van der Vijver zal geen spijt hebben dat hij zijn transfer naar Katwijk heeft ingetrokken. Hoe reageerde het Rijnsburgse publiek op hem?

,,Daar heeft hij zeker geen spijt van. Verder is het vergeven en vergeten. Bij Rijnsburgse Boys zijn ze daar niet zo moeilijk in. Bart Freke heeft verlengd bij Quick Boys, dus het zal er niet van komen, maar ik weet zeker dat ze Bart bij Rijnsburg ook weer met open armen zouden ontvangen.”

Maar Freke hoort toch ook gewoon in een Rijnsburgs shirt?

,,Nee, dat vind ik niet. Als je het ergens niet naar je zin hebt en je denkt het ergens anders wel naar je zin te krijgen, dan moet je dat gewoon doen. Die dingen gebeuren. Twintig jaar geleden was het dan hot news, maar nu niet meer.”

Het is niet uitgesloten dat Rijnsburgse Boys nog om de titel mee gaat doen. 

,,Ze hebben uit de laatste drie wedstrijden negen punten gepakt. Als ze nog zo’n serie neerzetten, gaan ze gegarandeerd meedoen. Er is namelijk geen ploeg die een constante serie neerzet, al is GVVV daar nu wel mee bezig. Rijnsburg heeft gewoon een goed team, dat van iedereen kan winnen.”

,,Ignacio is natuurlijk heel belangrijk met zijn goals. Dat is ook een probleem. Achter Ignacio hebben ze weinig achter de hand. Quincy van de Leuv kon het tegen IJsselmeervogels niet laten zien. En die jongen van Winter (Jeffrey) kan op donderdag niet trainen door zijn studie, dus dat helpt ook niet mee. Ik denk dat ze gewoon Gootjes moeten bellen. Die gaat weg bij Katwijk. Je zult het verhaal dan wel goed moeten aankleden. Wat ik begrijp, wil Gootjes nog op het hoogste niveau aan spelen toekomen.”

Dan wat anders. Wat een stunt van Ter Leede bij IJsselmeervogels!

,,Dat was de verrassing van het weekeinde. Ter Leede heeft nu twee wedstrijden op rij gewonnen. Als ze zaterdag bij Kozakken Boys ook niet verliezen, kunnen ze echt omhoog kijken.”

,,Henk Wisman is natuurlijk een heel ervaren coach, die ik al lang ken. Een paar weken terug kwam ik hem tegen bij IJsselmeervogels – Noordwijk. Ik zeg niet dat Jan Blankespoor het niet gedaan had, maar Wisman neemt wel de moeite om te komen kijken. Terwijl zijn analist er ook was. Daardoor kende Wisman de kracht van IJsselmeervogels.”

Een paar weken geleden was Ter Leede al zo’n beetje dood en begraven. 

,,Door mij ook, daar ben ik heel eerlijk in. Ik ben nog steeds niet helemaal overtuigd. Voor de onderste drie – Noordwijk, Ter Leede en Katwijk – vrees ik echt.”

Ben jij verrast door het besluit van Katwijk om Cees Bruinink volgend seizoen technisch directeur te maken?

,,Dat is echt een oplossing voor de lange termijn. Wel vind ik dat ze de functie een andere naam moeten geven. De term technisch directeur past niet bij een volksclub en familieclub als Katwijk. Noem het dan technisch manager, adviseur of hoofd technische zaken, maar geen technisch directeur. Zoals in de jaren negentig bij Arie Lagendijk ook werd gedaan. Nu heb je een vrijwilliger die de kantine schoonmaakt en Bruinink die directeur is. Dat strookt niet met hoe de club is.”

Los van de naam van de functie, snap jij het besluit wel?

,,Ik moet zeggen dat ik dit wel een beetje zag aankomen. Cees zit natuurlijk al erg lang bij de club. Achteraf gezien gebeurt het alleen een jaar te laat. Niet omdat het nu zo slecht gaat, maar omdat het vorig seizoen een mooier moment was. Het is nu wel de vraag of Bruinink zich rustig kan houden als hij op de tribune zit.”

Is dat niet raar dat Bruinink zijn opvolger gaat aanstellen?

,,Dat heeft Lagendijk destijds met Kees Guijt ook gedaan. Hij zal met namen moeten komen en vervolgens zullen ze gaan overleggen. Ik heb de namen van Bart Logchies en Richard Grootscholten voorbij horen komen, evenals die van Paul van der Zwaan. Erwin van der Lugt wordt het in ieder geval niet, want die heeft zijn papieren niet.”

Katwijk heeft toestemming gekregen om te gaan bouwen. Noordwijk is al bezig met de nieuwe accommodatie. Hoe erg zou het voor die clubs zijn als ze degraderen.

,,Behoorlijk erg, denk ik. Er is dan minder media-aandacht. Een degradatie heeft ook invloed op het werven van sponsors. En ook spelers halen wordt lastiger. Daarbij ben je ook niet zomaar terug. Je ziet het aan Quick Boys, dat er al jaren over doet om te promoveren. De Hoofdklasse A is geen makkie en wordt alleen maar sterker. Het wordt een leuke competitie, vol met derby’s. Maar die derby’s heb ik toch liever in de Topklasse.”

Je hebt VVSB weer aan het werk gezien, ditmaal tegen ADO ’20. Wederom genoten?

,,Het was een gelijkopgaand duel met weinig mogelijkheden. VVSB had in de laatste tien minuten de kans om het te beslissen. Vooral Stijn van der Slot, die broer van Peet, had een aantal goede kansen.”

Merkte jij op de Boekhorst iets van een titeldroom? 

,,Op gegeven moment hoorde ik mensen roepen: zij gaan voor een punt, maar wij hebben daar niets aan. Dat geeft toch wel aan dat ze ermee bezig zijn. Wat dat betreft zijn het dure punten. Maar VVSB doet het gewoon goed. Niemand had natuurlijk voor het seizoen gedacht dat wij in februari zouden praten over VVSB dat punten laat liggen in de strijd om de titel. VVSB heeft een slag verloren, maar de oorlog nog niet.

,,Wel vind ik dat VVSB een leider mist, iemand die rustig aan de bal is en de boel stuurt. Jozic vind ik een goede voetballer, maar geen leider. Marcel Huisman van ADO ’20 is dat wel. Ik dacht nog bij mezelf: die had Katwijk dit seizoen goed kunnen gebruiken. Bovendien zie ik in VVSB ook geen kampioensploeg die echt de tegenstander zijn wil kan opleggen. Al moet ik eerlijk zijn dat ik zo’n ploeg, op één wedstrijd van IJsselmeervogels na, dit seizoen nog helemaal niet gezien heb.”

POPULAIRE BERICHTEN