Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hey Willem. Goed weekend achter de rug?
,,Ja. Hij was lekker. Ik heb fijn gewerkt.”

Hoe was het zaterdag in Amsterdam bij AFC – FC Lisse?
,,Leuk! Je kent mij inmiddels een beetje. Ik was er vroeg bij. Ik kom gewoon graag op tijd. Ik ben naar wat jeugdelftallen gaan kijken. Zo speelde er een elftal tegen Jong Feyenoord. Het is een club uit een stad, onze hoofdstad. Maar de ambiance die ik er voelde was vergelijkbaar met clubs uit de Bollenstreek.”

,,Ik was heel lang niet bij AFC geweest. Het mooie weer maakte het plaatje natuurlijk ook compleet. Alle velden waren bezet. Het is een trotse club, met veel traditie en een prima jeugdopleiding.”

Via Twitter zag ik dat je een gesprek hebt gehad met collega-journalist Jack van Gelder. Waar spraken jullie over?
,,We hebben een babbeltje gemaakt voor de radio-uitzending van Omroep West. Het was niet de eerste keer dat Jack sprak. Hij is een echt voetbaldier. Daar ging het ook over. Even babbelen over z’n club. Maar ook over de handhaving van AFC in de Tweede Divisie.”

Wat vond je uiteindelijk van de wedstrijd zelf?
,,Het was een kansloze missie voor FC Lisse. Ze hadden ook het scoreverloop tegen. Gelijk in de beginfase schatte keeper Brian van der Werff een bal verkeerd in. Daarna kon Lisse gewoon geen vuist maken. Ze missen teveel spelers die normaal honderd procent basisspelers zijn.”

,,FC Lisse verloor uiteindelijk verdiend. Het is voor de club te hopen dat een paar jongens snel weer terug zijn. Robbert de Ruiter was na afloop wel pissig. Volgens hem waren spelers hun afspraken niet nagekomen en dat ergerde hem. Maar als ik naar het wedstrijdformulier keek kende ik van de bankzitters alleen de keeper, Wesley Storm, en de talentvolle Luca Tarani. De rest zei mij niet zoveel. Dat zegt genoeg.”

,,Geen enkele ploeg in de Tweede Divisie levert niet in wanneer er zeker zes spelers gemist worden. En het zijn vooral ongelukjes, of contactblessures. Dat is gewoon overmacht. Maar waar ik eerst zei dat het kwart voor twaalf was, daar is het nu tien voor twaalf voor FC Lisse.”

Hoe belangrijk is het duel tegen De Treffers van komende dinsdag (24 april red.)?
,,Ontzettend. En dan speelt Lisse ook nog tegen een ploeg die blaakt van het zelfvertrouwen. Ook AFC zit in een stijgende lijn. Allebei directe concurrenten voor FC Lisse. Ook twee ploegen die zich in de winterstop hebben kunnen versterken. De Treffers heeft spelers van Achilles ’29 over kunnen nemen, AFC heeft met Raily Ignacio ook niet de minste binnengehaald.”

,,Bij FC Lisse missen ze juist spelers na de winterstop. En nog denk ik dat de selectie van FC Lisse absoluut sterk genoeg is voor handhaving. Martin van Eeuwijk is ook weer terug op het middenveld. Hij werd alleen wel gewisseld na de 3-0. Logisch, overigens. Hij was net terug van een blessure en bij een 3-0 achterstand kan je niet veel meer aanrichten.”

Katwijk verloor zaterdag van De Treffers na een gitzwarte periode voor de club. Heeft dat al dan niet onbewust meegespeeld?
,,Dat vind ik een moeilijke vraag. Voor zulke situaties zijn geen handleidingen. Ik heb zelf de tweede helft op Fox Sports zitten kijken. Ik vond het er allemaal wat plichtmatig uit zien. Maar als je een speler in de close-up zag, zag je wel de verbetenheid, hoor. Dus dat kan ook wel vertekenen.”

,,Ik maak me meer zorgen om de vijfde gele kaart van Marciano Mengerink. Die is nu geschorst tegen VVSB. Maar nog even terugkomende op de situatie bij Katwijk. Ik ben niet dagelijks bij die groep. Ik weet niet hoe de selectie zich nu voelt. Natuurlijk hebben de mensen binnen een club een flinke tik gehad. Maar de Katwijkers zijn nog steeds op kampioenskoers.”

Zin in zaterdag?
,,Absoluut. Derbydag! Drie derby’s, als ik het door een West-bril bekijk. Ik reken Scheveningen – Quick Boys daar ook bij.”

Over Quick Boys spreken we zo nog wat uitgebreider. Eerst even het rondje afmaken in de Tweede Divisie. Wat heb je meegekregen van VVSB en Rijnsburgse Boys?
,,Ik kreeg Rijnsburgse Boys mee via de radio-uitzending en VVSB de beelden van gezien. Daar was keeper Ruben Valk weer heel belangrijk. VVSB beleeft onder Jack Honsbeek gewoon een prima seizoen. Dat blijf ik knap vinden.”

Hoe beoordeel jij het seizoen dan van Rijnsburgse Boys? Is die huidige vijfde plek knap voor een promovendus?
,,Rijnsburgse Boys was qua selectie en statuur natuurlijk al een Tweede Divisie-club. Maar als je dan ook je doelstelling lijkt te halen met een top-5 plek, dan doe je het gewoon goed!”

Is het klaar op Nieuw Zuid dit seizoen na de nederlaag tegen DVS’33?
,,Het wilde gewoon niet zaterdag. Ze hebben nog best kansen gehad om te scoren. En winnen was eigenlijk wel redelijk noodzakelijk. Toch weiger ik te geloven dat het helemaal klaar is voor Quick Boys. Zolang het rekenkundig nog kan, moet Quick Boys voor een prijs gaan.”

,,Niet lachen, maar ik denk dat Spakenburg nog best moet oppassen voor Scheveningen. Die staan slechts op zes punten. Daarom is het zaterdag ook zo’n mooi duel: Scheveningen – Quick Boys. De titelrace is gewoon nog niet gelopen. Spakenburg moet ook maar z’n wedstrijden blijven winnen. En dat gaat niet zo makkelijk, is wel gebleken.”

,,En ik zeg dit niet vanwege mijn goede vriend, Scheveningen-trainer John Blok. De feiten liegen niet. Hoewel ik John nog gewoon als speler ken, is hij inmiddels een ervaren coach geworden. Eentje uit de school van Martin Jol. Hij kent de klappen van de zweep. De selectie van Scheveningen is ook niet al te breed. Daarom begonnen ze met een valse start.”

,,Misschien lopen ze nog wel tegen een tegenslag aan, maar ze kunnen natuurlijk redelijk vrijuit voetballen. Scheveningen heeft namelijk al een periodetitel op zak. Komende zaterdag valt gewoon niet voorspellen.”

Is het een divisie lager wel klaar nu Noordwijk zaterdag ‘gewoon’ weer won en SteDoCo tegen een nederlaag aanliep?
,,Ja. Noordwijk wordt kampioen. Klaar. Daar zie ik niks geks meer gebeuren. Rijnvogels is nu veilig, maar daar heb ik ook nooit over in gezeten.”

De Katwijkers maakten afgelopen week bekend dat Sammy en Mitchell Zandbergen volgend jaar op De Kooltuin spelen. Het was al een enclave uit de gemeente Katwijk, maar dat wordt het nu nog steeds meer hè?
,,Dat deed de club ook al toen het nog KRV was. Een echt team uit de regio. Ze gokken op jongens met revanchegevoelens. Jongens die willen laten zien dat hun huidige club het bij het verkeerde eind heeft gehad door ze te laten gaan. Neem nou Dirk-Jan van den Oever. Die doet het echt hartstikke goed nu weer bij Rijnsburgse Boys. Ook Jan de Bruin, die ik regelmatig bij Quick Boys 2 heb zien spelen, vind ik een enorm talent.”

Wat heb je zondag gedaan?
,,Ik zat bij Quick – Jong Vitesse. De bezoekers wonnen verdiend. Zij zijn ook de koplopers van de Derde Divisie. Ze hebben een talentvolle trainer die ik nog ken uit zijn tijd bij WKE: Joseph Oosting.”

,,Quick was kansloos, maar dat was absoluut geen schande. In de tweede helft kreeg de thuisploeg wel iets meer grip. Maar ze speelden tegen een uiterst talentvol Vitesse. Die worden kampioen in de Derde Divisie denk ik.”

Quick wordt getraind door Paul van der Zwaan. Hij heeft een nominatie op zak voor de Rinus Michels Award. Is die terecht vind jij?
,,Absoluut. Volkomen terecht. En ik gun het hem ook van harte. Hij heeft een rijke staat van dienst hè… Ik heb ‘m gezien als trainer van VVSB, Ter Leede en zien tobben met UVS, waar er maximaal honderd man op de tribune zat. Nu doet hij het uitstekend met Quick in z’n debuutjaar in de Derde Divisie.”

,,Hij past ook gewoon ontzettend bij die club. Hij begrijpt heel goed dat er jongens binnen de selectie zijn die afwezig zijn voor studieverplichtingen of al een vakantie hadden geboekt. Daar gaat hij goed mee om. Paul is een people-manager. Een no-nonsense figuur.”

,,Daarnaast is hij ervaren en ziet hij het spelletje wel. Anders ben je ook geen trainer op dat niveau. Ik heb ‘m zelfs nog wel zien spelen. Dat is meer dan dertig jaar geleden geweest. Een prima vent. Alleen die nominatie is al een prijs voor hem.”

Wat is je zondag nog meer opgevallen?
,,De goede prestatie van SJC weer. Die praatsessie van Sjaak Polak met z’n selectie heeft er niet om gelogen denk ik. Sjaak is Sjaak. Die heeft z’n hart op z’n tong liggen. Hij heeft de neuzen dezelfde kant op gekregen en gooi er nog maar een paar van dat soort cliché’s uit.”

Twee weken geleden liep hij nog helemaal leeg over de matige prestatie van zijn elftal tegen Purmersteijn. Dat deed hij bewust… Toch?
,,Natuurlijk. Hij weet dat spelers die verslagen lezen. Maar hij doet dat niet alleen via de pers hoor. Hij zegt het ook recht in hun gezicht. Maar Sjaak heeft een klein hartje. Hij is een echte knokker. Het is hem nooit aan komen waaien. Maar dat ze nu twee keer winnen na zo’n sessie is ook een compliment richting de groep.”

,,Ik vind het ook mooi om te zien dat Tom Broekhuizen belangrijk is geweest. Een paar jaar geleden vergeleek ik hem met Robbert Susan. Als ik dan lees hoe belangrijk hij was dan bevestigt mij dat, dat ik het destijds toch wel beetje goed heb gezien. Toen ik dat in de analyse zei, appte Tom mij, nadat hij dat gelezen had. Dat vind ik mooi.”

,,Het was trouwens wel een feestje daar na de overwinning hè?”

Klopt, Alex Wielders kwam zingen. Inclusief het lekkere weertje werd de 5-1 overwinning aardig gevierd.
,,Als er één is aan wie je dat over kan laten is het Alex wel. Vroeger ging ik vaak met hem mee naar optredens toen ik zelf nog een soort artiestenbedrijf had. Moest het ergens een feest worden? Dan stond Alex altijd garant voor tweehonderd procent feestgarantie. En dat is nog steeds zo.”

Overigens lijkt Warmunda langzaam richting het zaterdagvoetbal te bewegen. Het lijkt een landelijke trend. Hoe kijk jij daar naar?
,,Ik snap het wel een beetje. Als je een redelijk balletje kan trappen, maar je moet toch steeds op je zaterdagavond rekening houden met het feit dat je de dag daarna weer moet spelen, dan gaat dat tegen staan.”

,,Zaterdagvoetballers kunnen na zaterdag 17:00 uur doen wat ze willen. Heel veel clubs neigen naar het zaterdagvoetbal te gaan. Ook op de club is het dan vaak gezellig. Er is nog jeugd, er zijn vaak wel wat dameselftallen die ook nog gespeeld hebben en die blijven dan allemaal hangen om nog even naar het eerste te kijken.”

,,Als we straks tien jaar verder zijn, zal het zondagvoetbal nog meer zijn ingekrompen. Stel je bent nu twintig jaar en je vrienden gaan zaterdag naar het café, dan wil je dat toch ook? Ik denk dat het qua omzet voor een club weinig uitmaakt. De omzet die je op de zondag dan mist, pak je extra op de zaterdag.”

Wil je verder nog wat kwijt?
,,Jullie ex-collega Danny van den Bosch heeft zaterdag voor het eerst een competitiewedstrijd gedaan voor radio en tv. Daar keek hij al heel lang naar uit. En dat heeft hij onwijs goed gedaan. Complimenten dus!”

Foto’s in tekst: Hubert Habers & Hans Schalk

POPULAIRE BERICHTEN