Over het Quick Boys-seizoen 2000-2001 kan met een gerust hart een boekwerk worden geschreven. De hele club snakt aan de vooravond van dat seizoen, na ruim acht jaar wachten, naar een nieuw kampioenschap. Dat moet gebeuren met Ruud de Groot als opvolger van de (tussentijds) vertrokken Cees Tempelaar als trainer. De resultaten vallen echter vanaf het begin tegen. Het gemor op Nieuw Zuid neemt vervolgens alleen maar toe.

Het is zaterdag 18 november 2000 als middenmoter Capelle op Nieuw Zuid op bezoek komt. Laagvlieger Quick Boys kan de punten goed gebruiken, maar ook deze middag heeft de thuisploeg een hele kluif aan het lepe Capelle. Al na vijf minuten mag Raymond Flaton van elfmeter aanleggen. Doelman Gary Smith keert de inzet.

Op slag van rust gebeurt aan de overzijde hetzelfde als Alex van der Made zijn strafschop aan de verkeerde kant van de paal ziet belanden. Uiteindelijk mikt André Hol namens Capelle na een uur spelen van afstand wel raak (0-1). Quick Boys gaat op jacht naar de gelijkmaker en die valt in de 85ste minuut. Gert Aandewiel is in derde instantie de gelukkige.

Gemoederen lopen op
Na de gedachte 1-1 krijgt arbiter Lobbert heel Capelle op zijn nek. Voorafgaand aan de goal heeft er een langdurige blessurebehandeling van een Capelle-speler plaatsgevonden. De wedstrijd werd hierna hervat met een ingooi door Quick Boys aanvaller Peter Kruit. Capelle is echter van mening dat het die ingooi zelf had moeten nemen. Lobbert raadpleegt diens assistent, grensrechter Bink. Om de gelijkmaker na druk overleg weer af te keuren.

Nu is Quick Boys in last. De gemoederen lopen daarbij hoog op, waardoor de arbiter samen met zijn assistenten zich genoodzaakt ziet de kleedkamer op te zoeken. Daar maakt grensrechter Bink aan Lobbert duidelijk dat hij niet goed heeft gezien wat er gebeurd is ten tijde van de bewuste uitbal. Lobbert draait zijn beslissing daarop opnieuw terug en ’tilt’ de stand weer naar 1-1.

,,Zoals u waarschijnlijk al gelezen heeft moet Capelle in het kader van het jongste KNVB-plan ‘Hou Quick Boys in de Hoofdklasse’, nog een keer naar Katwijk.”

De beide ploegen, die intussen gewoon op het veld zijn gebleven, vernemen dat nieuws als Lobbert weer teruggekeerd is. Waarna het dit keer weer de beurt is aan Capelle om heftig te protesteren. Na druk overleg en veel geruzie besluiten beide aanvoerders de wedstrijd toch maar gewoon uit te spelen. Lobbert heeft daar op dat moment geen trek meer in en zoekt definitief de kleedkamer op met in zijn spoor de beide elftallen.

Ruim een maand later wordt bekend dat de Spelregelcommissie van de KNVB zich gaat buigen over de ontstane impasse. Beide partijen worden in ieder geval niet schuldig bevonden. Het duel zal na de winterstop in een inhaalweekend worden uitgespeeld. Bij welke tussenstand dat gaat gebeuren wordt op een later tijdstip bepaald door de betreffende commissie.

Geheugenverlies
De uitspraak valt eind januari in het voordeel van Quick Boys uit. Op zaterdag 3 februari 2001 zullen de resterende vijf minuten bij een 1-1 stand worden uitgespeeld. Die dag blijkt Nieuw Zuid door de vorst echter niet bespeelbaar. Er dient dus een nieuwe datum gevonden te worden. De hele situatie houdt de gemoederen in beide kampen ondertussen flink bezig.

Medio februari valt er in het programmablad voor het duel tussen Capelle en Katwijk een cynisch artikel over de gang van zaken te lezen. De gepeperde Capelse-tekst spreekt boekdelen. ,,Zoals u waarschijnlijk al gelezen heeft moet Capelle in het kader van het jongste KNVB-plan ‘Hou Quick Boys in de Hoofdklasse’, nog een keer naar Katwijk.”

,,Met een onbegrijpelijke stand van 1-1, omdat de scheidsrechter en grensrechter aan een ziekelijke vorm van geheugenverlies blijken te lijden. Wanneer dit gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Wellicht wordt er gewacht totdat Quick Boys nog drie punten nodig heeft en wordt de stand door de KNVB op 2-1 gezet. Wij kijken nergens meer van op. Misschien dat de KNVB het fairplay-principe ook op zichzelf van toepassing kan verklaren”, valt er in het Capelle-programmablad te lezen.

Zagen aan stoelpoten
Aan deze neverending story komt vijf maanden na de bewuste wedstrijd pas op dinsdagavond 17 april 2001 een einde. Quick Boys, dat de punten in de strijd tegen degradatie hard nodig heeft, lijkt voor een onbegonnen taak te staan. Doelman Tom van der Niet is op dat moment al boos opgestapt, terwijl er door een deel van de Quick Boys-aanhang al enkele maanden stevig gezaagd wordt aan de stoelpoten van Ruud de Groot. Met 24 punten uit 21 duels is de ploeg nog lang niet veilig. Volendam, SHO en ARC staan er op dat moment nog iets minder goed voor.

Voor die vijf schamele minuten zijn op de bewuste avond maar liefst 500 blauw-witte getrouwen naar Nieuw Zuid gekomen. En dat blijkt niet voor niets te zijn. Die avond voltrekt zich op in de Katwijkse duinpan alsnog een klein voetbalwonder.

‘Twee dagen later valt het doek voor Ruud de Groot. De oefenmeester krijgt de wacht aangezegd bij monde van vice-voorzitter Jaap Kuijt.’

In de vierde van de vijf nog te spelen minuten kopt Marnix van der Gun op aangeven van Raymond Flaton Quick Boys naar een 2-1 overwinning. De thuisploeg zet hierdoor een flinke stap richting handhaving. Zijn twaalfde seizoenstreffer blijkt achteraf ook de laatste die de Hagenaar voor Quick Boys scoort. Van der Gun gaat zijn geluk als prof het daaropvolgend seizoen beproeven bij Haarlem.

De wacht aangezegd
Met de winst op Capelle zit het seizoen er nog altijd niet op. Vier dagen later verliest een zielloos spelend Quick Boys, op de dag dat voorzitter Cees de Best voor de laatste maal in functie is bij een thuiswedstrijd, kansloos met 0-2 van Excelsior Maassluis.

ARC kan de blauw-witten dan al niet meer bijhalen en omdat SHO en Volendam die dag eveneens verliezen valt de ‘schade’ enigszins mee. Twee dagen later valt het doek voor Ruud de Groot. De oefenmeester krijgt de wacht aangezegd bij monde van vice-voorzitter Jaap Kuijt.

Arie van Duijn
Uiteindelijk komt het hierna met Arie van Duijn als interim-trainer aan het roer toch nog goed voor Quick Boys. De club zwaait in haar laatste uitwedstrijd Gert Aandewiel als speler uit. Samen met Arjen van der Werf gaat Aandewiel het seizoen seizoen daarop aan de slag als trainer bij Quick Boys.

Twee jaar later staat het trainersduo samen met de spelersgroep met schaal en bloemen op de foto. Om dat kunstje een seizoen later nog een keer dunnetjes te herhalen. Waarbij dit keer zelfs de algehele amateurtitel een prooi wordt voor Quick Boys.

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Teijsse: ,,Kinderen gaan veel minder naar buiten. Dat helpt ook niet.”‘POPULAIRE BERICHTEN