[slideshow_deploy id=’45842′]

Anderhalve meter afstand. Het zijn deze dagen twee vaak gebezigde woorden. In een wereld die totaal op zijn kop staat ontkomt ook het voetbal niet aan de gevolgen van de Corona-crisis. Getal en afstand staan daarmee symbool voor de huidige situatie in Nederland. Net als in het voetbal overigens.

Een trap van elf meter, 9.15 meter afstand, elf tegen elf, de zestien, een één-tweetje, vier-drie-drie of vijf-drie-twee, de vierde man, de volle negentig minuten, de bloedeloze 0-0, éénrichtingsverkeer, rugnummers variërend van 1 tot en met 99, het publiek als twaalfde man, de uitwedstrijd. Ons voetbal zit vol getallen en afstanden. Het getal dat ons, ook als voetballer of liefhebber momenteel allemaal bezighoudt is het aantal met het coronavirus besmette personen en de slachtoffers die het dagelijks eist. De enige afstand waar we ons dagelijks mee bezig dienen te houden is anderhalve meter.

Inkomsten
Meer dan terecht, het moet. Gezien de laatste veiligheidsmaatregelen zal het bovendien nog minimaal ruim twee maanden duren voor we weer voorzichtig aan de bal mogen gaan denken. Al  Daarbij nemen de financiële kopzorgen bij de diverse clubs flinke proporties aan. Net zoals dat overigens overal geldt. Clubs als Katwijk, Quick Boys en Rijnsburgse Boys gaven hieromtrent al een kijkje in hun keuken.

Houd een club, die doorgaans voor een groot gedeelte draait op kantine- en sponsorinkomsten in deze hectische periode maar eens overeind. Zorgelijke geluiden dus. Mede omdat er met name in het topamateurvoetbal vele tonnen omgaan. Maar ook ‘kleine’ verenigingen worden momenteel zwaar getroffen. Kantine-inkomsten, de kurk waarop dergelijke clubs veelal drijven, vallen dit seizoen voor een groot gedeelte weg. Het is zo goed als zeker dat de bal straks heel anders gaat rollen.

,,Op financieel vlak moet je je afvragen hoe je hier als vereniging straks uit gaat komen?”

Dat brengt ons naar een periode waarin het voor veel verenigingen jaar in jaar uit passen en meten was om de club draaiende te houden. Het geld dat binnen een voetbalvereniging omgaat is de afgelopen halve eeuw van nog geen 10.000 euro per jaar in veel gevallen naar drie, vier vijf of meer ton gestegen. Over getallen gesproken! Duizelingwekkende getallen aan inkomsten en uitgavenkant sieren de financiële huishouding. Je hoeft er daarbij geen hogere wiskunde bij te halen om vast te stellen dat de -meeste- uitgaven ook nu gewoon doorgaan.

Dan zijn die kleine 10.000 euro van ruim vijftig jaar geleden peanuts. Het exploitatie-overzicht, zoals dat zo mooi heet, van VV Katwijk over het seizoen 1968-1969 sloot met een totaal bedrag van 14.260,53 gulden. Omgerekend zo’n 6.630(!) euro. Anno 2020 een schattig bedragje. Bij VV Kawijk bedroeg de post ‘Kosten training’ in het betreffende seizoen zo’n 1.400 euro. We hebben het hierover de kosten van de trainer! Die 1.400 euro wordt dat seizoen alleen nog overtroffen door ‘terreinhuur en energiekosten’.

Aan de opbrengstenkant zorgden de contributies voor de grootste opbrengst. Voor het overige was het sprokkelen geblazen. Sponsorgelden en reclame-inkomsten zijn zelfs in geen velden of wegen terug te vinden. En omdat de kantine werd verpacht kwam er ook op dat vlak geen geld in de kas van de penningmeester terecht. Nogmaals, het zijn getallen die in de huidige situatie onwerkelijk aanvoelen.

Ook Aad van der Niet, penningmeester van VV Noordwijk, onderschrijft de heersende zorgen volledig. Zijn verhaal sluit naadloos aan bij dat van de drie eerder genoemde clubs. ,,Zoals in de gehele maatschap voor heel veel bedrijven geldt, is ook bij ons alles compleet stilgevallen. Aan de sportieve kant is dit een klap voor leden en iedereen die verder bij de vereniging betrokken is. Op financieel vlak moet je je afvragen hoe je hier als vereniging straks uit gaat komen? Daarbij is het niet te voorspellen hoe lang dit nog gaat duren”, stelt Van der Niet vast.

Werktijdverkorting
Over de financiële huishouding van zijn club maakt de penningmeester zich zorgen. ,,Wat de selectie betreft hebben ook wij direct na het bekend worden van de maatregel werktijdverkorting aangevraagd voor onze contractspelers. Daar ontkom je gewoon nu niet aan. Daarnaast lopen we na het sluiten van het sportpark tot het einde van het seizoen naar schatting zo’n 115.000 euro aan inkomsten mis.”

,,Is vv Noordwijk bestaat onze sponsorgroep voor zo’n zestig procent uit bedrijven die horecagerelateerd zijn.”

,,Dat bedrag bestaat uit bruto kantine-omzet en entreegelden. De allermeeste kosten gaan deze periode gewoon verder. Dus dan weet weet je al wat je straks gaat missen. Wat de toekomst betreft bestaat er ook de nodige onzekerheid. Als vv Noordwijk bestaat onze sponsorgroep voor zo’n zestig procent uit bedrijven die horeca gerelateerd zijn. En daar valt ook onze hoofdsponsor, Horesca Horecavo, onder. Al die bedrijven zijn getroffen en ook daar is het maar de vraag hoe dat er in de toekomst uit gaat zien.”

Als kleine pleister op de wonde kan Van der Niet in de huidige situatie nog wel enig positief nieuws melden. ,,We hebben de afgelopen jaren een zuinig beleid kunnen voeren, dus er is wel enige ruimte, maar in hoeverre je de problemen die nu ontstaan daarmee kan oplossen is maar zeer de vraag. Voorop blijft echter staan dat we met elkaar gezond door deze crisis moeten komen. De rekening maken we daarna wel op. Dat het er straks anders uit gaat zien lijkt me echter duidelijk.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Sportverenigingen krijgen eenmalige tegemoetkoming vanwege coronacrisis’

POPULAIRE BERICHTEN