De wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar een mirakel van het kaliber dat SJC nodig gaat hebben om zich nog te plaatsen voor de finale van de playoffs voor promotie naar de Derde Divisie is zelden vertoond. Donderdagavond werden de Noordwijkers met 0-5 overklast door OJC Rosmalen: daardoor lijken ze zich te moeten richten op volgend seizoen.

Er ging op de Lageweg een hoop fout, al had het daar voorafgaand aan de wedstrijd geen enkele schijn van. SJC had al acht wedstrijden op rij gescoord, de laatste drie duels overtuigend gewonnen en de spelers werden met luid gejuich en vuurwerk onthaald op het zonovergoten hoofdveld. Een mooie voetbalavond leek in het verschiet te liggen.

Strijdplan
Wie de instructies van trainer Marcel IJzendoorn langs de lijn aanhoort, krijgt een eenvoudige inkijk in het strijdplan van SJC. Met kreten als ‘’lekker vastzetten!’’ en ‘sluit ze op!’ maakt de oefenmeester geen geheim van zijn aanvallende intenties. In deze beginfase lijkt er nog sprake te zijn van een gelijk spelbeeld. Het aanvallend plan lijkt in eerste instantie van opbouwen uit te gaan, maar mede door gedegen verdedigend werk van OJC verandert het strijdplan rap in ‘lange halen snel thuis’ richting spits Tom Duindam en consorten. Eigenlijk toont SJC zich de gehele wedstrijd aanvallend onmachtig.

Ironisch genoeg zijn het de twee hiervoor genoemde strijdplannen van SJC die door de Brabanders doortastender en effectiever worden toegepast. De 0-1 gaat vooraf aan een goed gehanteerde lange bal en de 0-2 ontstaat, los van defensief geklungel door Nick Lim, door gerichte pressie van de ploeg uit Rosmalen.

De ironische parallel beperkt zich niet enkel tot de uitvoering van contrasterende aanvalstrategieën, maar ook door een totale misspiegeling van beide topschutters. Waar Tom Duindam – mede door een beperkte aanvoer – geen vuist kan maken, is de topschutter van Rosmalen Dennis Knuiman (22 goals) gedurende de gehele wedstrijd een ware plaaggeest voor de thuisploeg.

Catastrofe
Na rust, zou je denken, kan het alleen maar beter gaan. Het tegendeel blijkt echter waar. Al binnen twee minuten ligt de 0-3 in de touwen en om nog met enig perspectief zondag naar Brabant af te reizen, zit er voor SJC niks anders op dan uit een ander vaatje te tappen. Echter, andere vaatjes creëren defensieve gaatjes, want vlak na de zestigstee minuut weet OJC gebruik te maken van de gapende gaten die er in en achter de Noordwijkse verdediging liggen. Tot twee keer toe is een enkele pass voldoende om één of meerdere spelers alleen voor Lex Hoogervorst te zetten en de arme doelman blijkt ook niet bij machte om deze gatenkaas van een passende stop te voorzien.

De wedstrijd eindigt illustratief doordat scheidsrechter Jensch met enig gevoel voor compassie een kleine minuut te vroeg afblaast: daarmee komt SJC pas voor de tweede (!) keer dit seizoen niet tot scoren.

Perspectief?
Achteraf weet trainer IJzendoorn zelf ook even niet wat hij er van moet vinden: ‘’Ik heb in de kleedkamer niks gezegd. Dat leek mij niet verstandig. Zondag moeten we die kant nog op. Ik heb voor nu nog even geen plan. Het moet in elk geval agressiever. Er zijn in het verleden wel gekkere dingen gebeurd. We gaan in elk geval ons stinkende best doen om er nog een wedstrijd van te maken en de eer te redden.’’

Om de Noordwijkse burger nog de illusie van moed te geven, SJC heeft laten zien grote zeges te kunnen boeken. Eerder dit seizoen werd er al met 8-1, 5-0 en 7-2 gewonnen, dus misschien, héél misschien, hangt er zondag dan toch een mirakel in de lucht.

Tekst: Bas Brouwer

Check ook: Route voor promotie via nacompetitie: dubbele tweeluik voor SJC, drie losse duels Teylingen