Voetbaltrainers zijn na een nederlaag niet altijd even objectief. Jan Zoutman, oefenmeester van Quick Boys, vormde daarop zaterdagmiddag een prettige uitzondering. Zijn analyse van het matige duel op Nieuw Zuid tegen Jong Volendam (2-3) was haarscherp. ,,Als je kijkt naar het vertoonde spel en de kansen was een gelijkspel misschien verdiend geweest. Maar ‘als’ telt niet in voetbal. Zij waren effectiever, dat is denk ik het verhaal van deze wedstrijd.”

De eerste voorstelling van Quick Boys op eigen veld in 2017 was meer spannend dan mooi.  Enerverend, omdat een puntendeling er tot de laatste seconde inzat. Mogelijkheden kregen de gastheren genoeg; zo had invaller Jason Oost, die de vrijwel onzichtbare Hermann Kabasele verving, diep in de tweede helft tweemaal de gelegenheid om de gelijkmaker te laten aantekenen. In de 82e minuut speelde hij zich knap vrij in het vijfmetergebied, waarna hij uit balans werd gebracht en slechts een slap rollertje produceerde. Dit leidde tot ontzetting bij het thuispubliek. De aanhang veerde even later opnieuw op, toen een kopbal van Oost knap werd gepareerd door keeper Jordi van Stappershoef. Daardoor bleef het bij 2-3.

Makkelijk weggegeven
Die stand stond al bij rust op het bord. ,,Eigenlijk hebben we het in de eerste helft laten liggen”, vond aanvaller Kenneth Misa-Danso. ,,Als je ziet hoe makkelijk we de goals weggeven, dat kan gewoon niet. In de pauze spraken we af dat we meer over de grond zouden voetballen. Uiteindelijk lukte dat niet helemaal. Zonde. Een gelijkspel zou een juiste afspiegeling van de verhoudingen zijn geweest.”

,,Met name in de eerste 45 minuten hebben we onszelf tekort gedaan.”

De rappe vleugelspits, die komend seizoen terugkeert naar de amateurs van Ajax, had een aantal aardige acties in huis. Vooral in het eerste bedrijf glipte hij een paar keer behendig langs zijn belagers. Na 25 minuten stond Yassire Hamdani aan de basis van de 1-1: met een prachtige voorzet bediende hij clubtopscorer Jesse Driebergen, die vallend raak kopte. Daarmee neutraliseerde Quick Boys de openingstreffer van de bezoekers in de tiende minuut.

Na de gelijkmaker bleef Volendam gevaarlijk met snelle uitbraken, vooral via Rodney Antwi. De van FC Utrecht afkomstige linksbuiten, die een dag eerder nog zijn debuut maakte in het eerste, is een speler voor wie je naar het voetballen gaat. Een heerlijke dribbelaar, snel, behendig en af en toe ongrijpbaar voor de Quick Boys-defensie. Nadat Enzo Stroo met zijn tweede van de middag de Volendamse beloften opnieuw aan de leiding bracht, maakte Antwi op slag van rust de 1-3, na een solo langs drie verdedigers. Uit de tegenaanval gaf Milan Hoek de eigen supporters weer hoop. De middenvelder schoot een vrije trap in één keer in de korte hoek binnen.

,,We zijn er een paar keer dichtbij geweest, maar soms moet je ook de credits aan de tegenstander geven.”

Na de thee ging de formatie van Jan Zoutman op zoek naar de 3-3. Maar omdat ook de jeugdige bezoekers er af en toe gevaarlijk uitkwamen, bleef het oppassen geblazen. In het laatste kwartier kregen de Katwijkers, met inmiddels Jerghinio Sahadewsing (terug na een blessure) voor de tegenvallende Van der Plas en Delano a Cohen voor Mohamed Mahmoed in de ploeg, de beste kansen. Tot de volgens Misa-Danso verdiende remise leidde dat echter niet.

Nuchter
,,Het had net zo goed 4-3 kunnen zijn”, verzuchtte een supporter met een blauw-witte sjaal en een al even blauw-wit hart. Dat dat wat overdreven was, wist Zoutman maar al te goed. De trainer toonde zich na afloop realistisch. ,,Met name in de eerste 45 minuten hebben we onszelf tekort gedaan. Ik vond het terecht dat we voor de rust achter stonden. Het was niet goed, bij vlagen onrustig en verdedigend werden een paar echte fouten gemaakt. Volendam heeft individueel vaardige spelers; als je dan zo verdedigt, weet je dat je het lastig krijgt. Ik ben overigens niet ontevreden over de tweede helft. Ik had verwacht dat we met wind tegen onder druk zouden komen, maar we hebben ons er aardig onderuit gevoetbald. We zijn er een paar keer dichtbij geweest, maar soms moet je ook de credits aan de tegenstander geven.”

Quick Boys – Jong Volendam 2-3 (2-3) 10. Stroo 0-1, 24. Driebergen 1-1, 30. Stroo 1-2, 45. Antwi 1-3, 45. Hoek 2-3.

Quick Boys: De Zwart, Hamdani, Aafjes, D. van der Plas, Ravensbergen, Hoek, J. van der Plas (70. Sahadewsing), Mahmoed (70. A Cohen), Driebergen, Kabasele (46. Oost), Misa-Danso.

Tekst: Jaap van Ekeris

Samenvatting Quick Boys – Jong Volendam (Beelden: Omroep West)

Interview Jan Zoutman na afloop (Beelden: Omroep West)