Bij editie één keek Mart ten Have nog toe, de edities die volgden van de Horesca Horecavo Zaalcup maakte hij actief mee. Als jeugdtrainer van zijn pupillen bij VVSB. De 21-jarige oud-voetballer van onder andere FC Lisse en Warmunda toonde zich ook dit jaar direct bij de opening van de inschrijvingen geïnteresseerd en schreef direct twee Noordwijkerhoutse teams in.

,,Op dat moment wisten de kinderen nog niet dat ze eraan mee zouden doen”, fluistert Ten Have toe. Zijn JO-13 team van VVSB splitste hij in tweeën. Op die manier kan elke pupil die hij onder zijn hoede heeft op De Boekhorst meedoen. ,,Jongens op deze leeftijd vinden het fantastisch om te ballen in de zaal. Ik regel bij VVSB ook wel eens de zaal als ze een vrij weekendje hebben.”

Omschakelen
Maar wat is nu juist die liefde voor de hal? Wat maakt het zo mooi of anders dan het grasveld buiten? ,,Veel mensen denken vaak dat het heel technisch is, maar dat valt wel mee”, legt Ten Have uit. ,,Vooral het omschakelen onder de knie hebben is belangrijk. Het is vaak vier tegen vier, plus keeper, dus je moet heel erg opletten. Sowieso is het voor de kinderen ook goed om te voetballen op een andere ondergrond.”

,,We zullen het serieus aanpakken. Het is niet alleen een plezieruitje voor de kinderen.”

En dus staat Ten Have komende kerstvakantie weer langs de zijlijn om zijn team naar voren te schreeuwen. ,,Al moet ik mijn aandacht wel een beetje verspreiden. Maar ik hoop nog een assistent-trainer of wat vaders mee te nemen. Omdat we een team hebben van veertien spelers, heb ik de JO-13 in tweeën verdeeld. Twee jongens kunnen sowieso niet vanwege hun vakantie. Maar ik denk dat die juist balen dat ze op vakantie zijn”, lacht Ten Have.

Mart ten Have (helemaal links) als trainer bij de Ajax Clinics

Wil hij dan met de jongens die er wel bij kunnen zijn aan het einde van het toernooi de Zaalcup omhoog kunnen houden? ,,Dat wordt lastig. Vaak zijn de teams van FC Lisse en Quick Boys net even een stapje te hoog. Maar we zullen het serieus aanpakken. Het is niet alleen een plezieruitje voor de kinderen. Aan de andere kant voelen de kinderen dit absoluut niet als een moetje. Ze willen wel graag. En winnen ook.”

,,Die kinderen staan niet zo vaak voor een camera en vinden het vaak wel heel gaaf.”

,,En stiekem toegegeven, ook voor ons als leiders is het best een gezellig evenement. We hoeven vaak niet lang te wachten op de eerstvolgende wedstrijden, dus dat zit altijd wel goed in elkaar. Ook zijn de scheidsrechters altijd goed. Het is strak geregeld.” Wel heeft de trainer nog een tip. ,,Ik hoop dat de poule-indeling een beetje goed is. Soms zit er zo’n niveauverschil tussen bepaalde teams, als dat minder wordt, is het helemaal tof.”

Interviewtjes
,,Maar verder is dit een heerlijk toernooi. Het is zo gaaf voor die kinderen om tegen leeftijdsgenootjes te spelen van andere clubs uit de Bollenstreek. En ook de kinderen vinden het gaaf om in de spotlights te staan hè.” Niet alleen dankzij de support van pa en ma langs de lijn, maar ook de media-aandacht. ,,Dat doen jullie altijd leuk, die interviewtjes met de deelnemers. Die kinderen staan niet zo vaak voor een camera en vinden het vaak wel heel gaaf.”

Foto’s: Hans Schalk en privé-archief

Lees ook: ‘Arendse: BALR in en buiten het veld’POPULAIRE BERICHTEN