Het is de omgekeerde wereld. FC Rijnvogels pakte zaterdag de eerste periode in de Hoofdklasse B en niet de grote favoriet Quick Boys. Die vinden we terug op drie punten achterstand van de koploper, op een derde plaats. Zaterdag staat de Katwijkse derby op de rol, maar de verhoudingen staan op scherp. Wie is jager en wie is de prooi? VIDB beschouwt voor met Quick Boys-middenvelder Yuri Guyt en Rijnvogels-back Rob Zandbergen.

Bijna waren ze weer ploeggenoten. Guyt keerde na twee jaar op de Kooltuin terug naar Nieuw Zuid. Zandbergen koos voor een langer verblijf bij Rijnvogels, waar ook hij kon terugkeren op het oude nest. De verdediger heeft zeker geen spijt dat hij de Kooltuin trouw is gebleven. ,,Ik had al vertrouwen in de groep en de versterkingen die zijn beloofd zijn ook gekomen. Bovendien ben ik zeker van m’n plek.”

Quick Boys wilde hem hebben als centrale verdediger. De positie die Zandbergen lang bekleedde en eigenlijk ambieert, zo zei hij vorig seizoen nog in een interview. Des te opmerkelijker is het dat Zandbergen bij afwezigheid van Orlando Ouwehand en Wouter Soomer nog steeds linksback speelt en niet centraal achterin. Rechtsback Joey Zandbergen heeft die positie ingenomen. ,,Dat was al snel duidelijk. Ik heb in de voorbereiding veel op het middenveld gespeeld. Dus het werd of daar of gewoon als linksachter. Joey doet het daar nu gewoon erg goed, dus de keuze van Hein heeft goed uitgepakt.”

Opmerkelijk genoeg stelt Zandbergen dat hij zich goed voelt op het middenveld. ,,Ik heb de drang naar voren en heb een goede conditie. Ik kan blijven pendelen tussen aanval en verdediging. Daarbij pik nog wel is een goaltje mee. Als linksachter heb ik ook wel die vrijheid om dribbels te maken. Dat maakt het leuk. Het klinkt misschien gek, maar verdedigend ben ik soms gevaarlijk. Ik hou ervan om risico’s in m’n spel te leggen en dat pakt heel soms verkeerd uit. Dan denk ik een stap vooruit terwijl de bal er nog niet is. Met ruimte in je rug is dat gevaarlijk. Zeker als je niet zo snel bent.”

De verdediger is nog een klein vraagteken voor zaterdag. ,,Ik heb last van hielspoor. Afgelopen zondag kon ik niets. Ik heb onderga nu shocktherapie en ik voelde gelijk verbetering deze week, dus als het goed is kan ik gewoon spelen. Maar pijn doet het wel. Vooral gewoon lopen gaat moeilijk.”

Concurrentie
Zijn oud-ploeggenoot is ook nog niet zeker van de derby. ,,Ik heb een knoopje in m’n kuit. Maar ik ga ervan uit dat ik zaterdag beschikbaar ben.” In de basis zal Guyt sowieso niet starten. De Katwijker had zijn rentree bij zijn oude liefde heel anders voorgesteld. Na bijna alles gespeeld te hebben in de voorbereiding en ook de eerste drie duels in de basis te hebben gestaan, verpietert hij nu in het tweede elftal. ,,Klaarblijkelijk heb ik de eerste drie duels niet goed genoeg gespeeld. Ze hadden meer van me verwacht. Ze hebben een bepaald beeld van een nummer 10 en dat vulde ik niet helemaal goed in. Het liep nochtans vrij aardig. Alleen die derde pot tegen Ter Leede was niet heel goed.”

Helemaal onverwacht komt het niet voor hem. Hij weet hoe het werkt op Nieuw Zuid. ,,Dat was ook het nadeel. Dat heb ik altijd in m’n achterhoofd gehouden. Hier is nu eenmaal meer concurrentie. Dus kom je sneller op de bank te zitten. Nu het team goed draait, is het logisch dat ik er even niet aan te pas kom. Ik zal moeten vechten en hopen op een kans.”

Over de toekomst, mocht de situatie zo blijven, heeft hij nog niet nagedacht. ,,Dit jaar wil ik er gewoon vol in gaan en dan zien we wel waar het schip strandt. Natuurlijk ben ik het gewend om te spelen in de top van de Hoofdklasse en dat wil ik ook, maar ik gooi niet zomaar het bijltje erbij neer. Er moet alleen wel perspectief zijn naar de volgende jaren. Anders heeft het geen zin.”

De Katwijker is zo eerlijk om toe te geven dat hij zijn topniveau nog niet heeft benaderd. ,,Niet helemaal, nee. Ik moet ook groeien in een seizoen. Kijk de training is leuk, maar daar win je niks mee. Zaterdags moet het gebeuren.”

Zandbergen heeft Guyt onlangs nog gesproken en stelt dat hij altijd kan terugkeren op het oude nest. ,,Hij wordt met open armen ontvangen. Yuri heeft veel betekend voor de club. Hij is een goede voetballer, maar dat zegt niet alles. Als het even niet draait en je belandt op de bank en daarna gaat het wel lopen, weet je dat je het haasje bent.”

Dynamiek
De Katwijkse derby van dit jaar is er een met een andere dynamiek. Was het vorig jaar nog David tegen Goliath. Nu is er sprake van een gelijkwaardige strijd en is Rijnvogels koploper. Met het winnen van de eerste periode is Rijnvogels misschien wel de favoriet. Het behalen van die prijs geeft Rijnvogels een mentaal voordeel, denkt Zandbergen. ,,Wij hebben niks meer te verliezen. Ik denk dat wij als team nog steeds sterker zijn. Daarentegen heeft Quick Boys meer individuele kwaliteit. Maar we hebben wel de eerste periode gewonnen hè. Het is niet zo dat we er niks van kunnen. Dat zou ons te kort doen.”

Zandbergen kan zich het tweeluik van vorig seizoen, toen het op de Kooltuin 2-2 werd en op Nieuw Zuid 1-0 voor Quick Boys, nog goed voor de geest halen. ,,Op Nieuw Zuid was het een draak van een wedstrijd. Daar lieten we het echt liggen. Thuis was een gelijkspel wel terecht. Het was reclame voor het voetbal. Een open, mooie strijd. Ik hoop en denk dat we dat zaterdag ook kunnen gaan verwachten. Als we winnen, delen we een tikkie uit. We gaan niet voor een gelijkspel. En Quick Boys ook niet.”

De linksachter beaamt dat zijn ploeg optimaal heeft geprofiteerd van het gunstige speelschema. ,,Dat wisten we. En dat is ook gebleken.” Desondanks liep de ploeg ook tegen twee zeperds aan tegen op papier mindere tegenstanders. ,,Een keer kan gebeuren. Alleen de week erna gebeurde het weer. Tegen Heinenoord ging niks goed. Maar Noordwijk heeft hetzelfde gehad. Als zij die voorsprong tegen Jodan Boys vasthouden, hebben zij die periode.”

Terugval
Rijnvogels komt de komende vijf duels alleen maar ploegen tegen die strijden voor de bovenste plekken. Bang voor een terugval, wat vaak gebeurt bij ploegen die de eerste prijs winnen, is Zandbergen niet. ,,Daarom zijn deze duels zo lekker. Je ziet het vaak gebeuren, maar we kunnen niet verslappen. En dat gebeurt ook niet.” Tevreden over zijn eigen optreden is hij nog niet helemaal. ,,M’n inbreng aan de bal kan wat groter. Ik heb twee duels gehad waarbij de concentratie niet helemaal top was.”

Guyt vindt het mooi dat zijn oude club het ook nu weer goed doet. ,,Een fantastische prestatie. Een beloning voor een prima beleid, met een goede trainer. Ze zijn niet ver meer af van de Topklasse. Zo zomaar kunnen dat het gaat gebeuren. We waren een hecht collectief en dat zijn ze nu nog. Met Tjon-A-Noek hebben ze een spits die ze er inschiet. Met Beyerbergen erbij is dat een goed koppel. Kooij heeft mijn plek goed ingevuld en Ten Hoope doet het als rechtsback ook goed. Verder is er niks veranderd.”

Hij denkt niet dat Rijnvogels zich net zoals vorig seizoen weer de kaas van het brood laat eten. In de enerverende derby leidde zijn ploeg toen met 2-1, maar moest het toch nog de gelijkmaker toestaan. ,,We zakten na die 2-1 voorsprong wat weg. Dat zal nu niet meer gebeuren.” Guyt weet dat er veel wordt verwacht van zijn eigen ploeg. Kan Quick Boys thuis eindelijk een keer een topwedstrijd winnen? ,,Wij moeten, maar bij verlies is er niks aan de hand. We hebben een goede serie neergezet en hadden niet verwacht alweer zo snel dicht bij de kop te komen. Alleen dan mag je het niet simpel weer weggeven.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Hans van Duijn


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)