Ruim een week is het WK nu aan de gang. In onze WK-special pikken we er dagelijks een wedstrijd uit en analyseren we die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. Vandaag geeft Marcel IJzendoorn  – VVSB-icoon en volgend seizoen trainer van Foreholte – zijn mening over Duitsland – Ghana. 

Marcel, allereerst: wat vind je van het WK tot dusver?

,,Ik volg veel. Het niveau is goed. De intentie om te voetballen is er en er worden veel goals gemaakt. Die wedstrijd van drie uur ’s nachts heb ik niet gezien, maar verder heb ik me absoluut niet verveeld.”

Met als hoogtepunt Uruguay – Engeland van donderdag?

,,Daar zat heel veel in. Zowel qua strijd als energie. Het is een cliché, maar Suarez liet het wel weer zien. Dat die dan toevallig twee keer scoort tegen ploeggenoten en tegenstanders waar die wekelijke mee of tegen speelt, was extra mooi.”

Is dat nog wel toevallig dat Suarez scoorde?

,,Misschien ook niet. Hij heeft het overal laten zien, bij FC Groningen, Ajax en nu ook bij Liverpool.”

,,Ik heb genoten van die wedstrijd. Maar dat heb ik ook van Nederland – Australië: van het druk zetten van de Australiërs, tot aan de goal van Cillessen. Australië ging er vol voor. Nederland voetbalde niet goed, van de twintig passes gingen er bij wijze van achttien fout, maar op karakter wonnen ze die pot alsnog.”

Dan naar de wedstrijd van vanavond: Duitsland – Ghana. Hoe schat jij de Duitsers in? 

,,Duitsland heeft geen zwakke plekken. Als je naar Brazilië kijkt, die hebben een matige keeper en dan druk ik mezelf nog licht uit. Net als Casillas is hij heel matig bij hoge ballen. Tegenstanders gaan daarop inspelen. Als een keeper onzeker is, slaat dat over op de ploeg. Zo heeft iedere ploeg wel 1 of 2 mindere plekken, maar Duitsland heeft die niet. Bovendien zijn ze super fit. Ik zie ze zeker tot de halve finale komen.”

Heeft Duitsland van alle landen de meeste indruk op jou gemaakt?

,,Dat vind ik lastig. Ze hebben pas één wedstrijd gespeeld. Je zag hoe groot het verschil tussen de eerste en tweede wedstrijd van Nederland was. Tegen Spanje hoopte je vooraf op een gelijkspel, terwijl iedereen dacht dat we Australië even met 4-1 zouden oprollen. Maar in het hedendaagse voetbal zie je dat bijna niet meer. Alle landen zijn taktisch sterk.  Toch verwacht ik geen problemen voor Duitsland, ik denk dat ze met 3-1 gaan winnen. Duitsland zal het spel maken en Ghana reactievoetbal spelen, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet.”

Hoe komt het toch dat de Afrikaanse ploegen doorgaans en ook dit WK weer zo matig uit de verf komen?

,,Als individuen zijn ze goed genoeg. Ze kunnen allemaal wel voetballen. Maar als team zijn ze minder. Dat is ook iets waar je naartoe moet trainen, zorgen dat de spelers voor elkaar door het vuur gaan. Team taktisch kan het allemaal wel beter. Ik vind dat Van Gaal dat juist heel goed doet, met die kinderen er allemaal bij. Dat zorgt voor een hechtere groep. Ik heb Nederland tot de halve finale, waarin ze dan Uruguay tegenkomen. Overigens zie ik de Zuid-Amerikaanse landen ver komen. Die hebben toch het voordeel van het spelen op het eigen continent.”

POPULAIRE BERICHTEN