Rustig is het nooit op Nieuw Zuid. Voor de fans in de duinpan is slechts één prijs voldoende. Een titel. Terug naar de top in het amateurvoetbal. De derby tegen Katwijk weer op het programma. Dat is het enige dat telt voor de blauw-witten. Maar hoe moet de club dat bereiken?

Krijg allereerst de achterban op één lijn, lijkt het devies. Het jaar op Nieuw Zuid werd overschaduwd door interne ruzietjes. Van een opgestapt bestuur, tot een botsing van ego’s tussen Yordi Teijsse en Dirk Kuijt. In Katwijk probeerde men dit soort strubbelingen zo veel mogelijk buiten de pers te houden en de focus te leggen op het veld. Maar lukte dat wel in Katwijk?

Laten we eerlijk zijn: nee, dat lukte niet. De Katwijkers wonnen het duel waar Teijsse het veld afliep nog wel (ODIN’59 werd met 1-0 verslagen), maar daarna werd er ruim anderhalve maand niet gewonnen.Op 7 april maakte Kuijt daarop z’n debuut. Zou hij de verloren zoon zijn waar er zo naar werd gezocht op Nieuw Zuid? Kon hij met Quick Boys de jacht openen op koploper Spakenburg?

Ook daar luidde het antwoord weer: nee, dat lukte niet. Quick Boys ging thuis, met Kuijt aan de aftrap met 0-2 onderuit tegen FC Groningen. Ook de drie daarop volgende duels tegen Capelle, DVS’33 en Scheveningen werden niet gewonnen. Pas op 5 mei werd er weer gewonnen, in en tegen Spijkenisse. Saillant detail: Kuijt speelde vanwege een lichte blessure niet mee. Of Quick Boys beter had gepresteerd als het open kaart had gespeeld, valt niet te toetsen. Andere feiten zijn wel toetsbaar.

In totaal verloor Quick Boys twaalf keer over een heel seizoen. En dat is gewoon teveel voor een club die openlijk op jacht is naar een plek in de Tweede Divisie. Toch deden de Katwijkers tot aan het voorjaar mee om de titel. Ook bij de andere titelkandidaten ging het allerminst soepel dit seizoen. Zo werd Spakenburg kampioen met twaalf duels waarin het puntverlies leed. De kampioen verloor zeven keer en speelde vijf keer gelijk.


Quick Boys eindigde uiteindelijk als zesde, maar kelderde de vooral de laatste drie duels van z’n voetstuk. Drie duels, zonder punt. Daardoor zag het nog clubs als DVS’33 en Jong Groningen langszij komen. Waar lag ‘m de crux tijdens dit seizoen? Waar werden duidelijk punten verspeeld?

Kijk, dat Quick Boys twee keer verloor van Spakenburg kan niet als een schande worden genoemd. Vooral in het uitduel tegen de ploeg uit de provincie Utrecht deed het goed mee was er zelfs kans op meer. Ook won Quick Boys uit knap bij Jong Almere City. De beloften uit Almere zouden uiteindelijk promoveren via de nacompetitie naar de Tweede Divisie.

Tegen Jong Volendam werd er dit seizoen twee keer verloren. Sowieso wonnen de blauw-witten nog nooit van de jongelingen uit het vissersdorp. Enkele andere angstgegners van Quick Boys in de afgelopen twee seizoenen in de Derde Divisie bleken de beloften van Groningen, Capelle en Scheveningen. Tegen deze vier clubs werd er in twee jaar tijd geen enkele keer gewonnen.

Uit en thuisbalans
De meest vervelende statistiek voor de Katwijkers komt misschien wel uit de thuis- en uitbalans van de club. Nieuw Zuid werd het afgelopen seizoen geen onneembare vesting voor de bezoekers, maar eerder een tempel vol angst voor de thuisploeg zelf. Van de 17 thuisduels, gingen er negen verloren. Op de ’thuisbalans’ eindigden de Katwijkers dit seizoen dertiende.

Wat het misschien nog pijnlijker maakt is dat Quick Boys wel de beste uitbalans heeft van alle ploegen uit de Derde Divisie. Zo verloor Quick Boys uit maar drie keer. Dat gebeurde tegen Spakenburg, Jong Volendam en Jong Twente.

Heeft de ploeg van Jan Zoutman (tot december) en Gert Aandewiel wel ooit zicht gehad op een titel of periode? Daarvoor leggen we de drie periodes even naast elkaar.

Eerste periode: 22 punten – 20 goals voor | Tweede periode: 22 punten – 26 goals voor | Derde periode: 14 punten – 17 goals voor.

Quick Boys verspeelde de zicht duidelijk in de laatste periode. De periode ook met de meeste heibel op Nieuw Zuid. Maar daar is al eerder over gesproken in deze feitelijke analyse. In de andere twee periodes was het niveau stabiel, maar zaten er geen uitschieters uit naar boven. In de eerste periode eindigde het zeven punten achter Jong Almere City, in de tweede periode zes punten achter Scheveningen. Een prijs zat er dus dit seizoen nooit echt in voor de Katwijkers.

Met 58 goals over het hele seizoen eindigden de Katwijkers ook qua doelpuntenaantal in de middenmoot. Qua doelpuntenproductie was het ook sterk afhankelijk van één speler: Teijsse. Met 25 goals zorgde hij bijna voor de helft van de Katwijkse productie. Het gat met de nummer twee is dan ook groot.

Topscorers

  1. Yordi Teijsse 25
  2. Jesse van Nieuwkerk 8
  3. Reda Kharchouch, Kelvin Maynard 5
  4. Delano A Cohen, Max van Steen, Kenny Anderson 3
  5. Arie de Vreugd, Tim Bloemendaal 2

Hoewel Teijsse zich voor even persona non grata wist te maken na de openlijke ruzie bij het duel op Nieuw Zuid tegen ODIN ’59, heeft Quick Boys ook dit seizoen weer veel aan hem te danken gehad. Terwijl hij ruim aan kop gaat qua aantal goals, valt dat niet te zeggen over het aantal minuten dat de voetballer maakte in het eerste elftal van Quick Boys. Hij staat niet eens in de top vijf van de voetballers met de meeste speelminuten van het afgelopen seizoen.

Aantal minuten:
1. Anthony Bentem: 3008
2. Jesper Hogedoorn: 2970
3. Joey Ravensbergen: 2817
4. Delano A Cohen: 2661
5. Mohamad Mahmoed: 2584

Van het lijstje van de vijf spelers met de meeste speelminuten, voetballen er drie volgend seizoen niet meer op Nieuw Zuid. Anthony Bentem vertrekt naar hoofdklasser Spijkenisse, aanvoerder Delano A Cohen gaat terug naar z’n oude club Barendrecht en Jesper Hogedoorn is gestopt met keepen.

Teijsse zou met 2477 minuten over het hele seizoen nummer zes zijn in dit rijtje. Hij had voor zijn 25 goals dus iets minder dan 100 minuten nodig: 99 om precies te zijn. Nieuwkomer Jesse van Nieuwkerk had 274 minuten nodig per goal. Reda Kharchouch, die vlak na de winterstop zwaar geblesseerd raakte, had 262 minuten nodig per doelpunt.

Conclusie
Waar ligt de winst voor komend seizoen bij de Katwijkers? Een ding is overduidelijk: Nieuw Zuid moet weer een onneembare vesting gaan worden. In dat oogpunt had Kuijt de blauw-witten wel een beetje ‘Kuipiaanse’ invloeden mee mogen geven. Waar het Feyenoord-stadion lang een stadion was waar tegenstanders wisten dat er weinig te halen viel, daar kon Quick Boys dit seizoen nog wel wat van leren.

De achterban in het Katwijkse is de meest kritische die er is. Lukt het de nieuwe trainer Erik Assink om het ’thuissyndroom’ weg te krijgen bij z’n spelers. Zocht hij voor rust in de Katwijkse hoofden? Daarnaast is het de vraag of de erfenis van Teijsse niet teveel op de schouders komt te liggen van Bert Steltenpool.

Overigens heeft de aanvaller, die overkwam van Spakenburg, nog redelijk goede cijfers om te overleggen. Hij scoorde het afgelopen seizoen tien keer de 1300 minuten die hij speelde voor de kampioen van de Derde Divisie. Hij had dus 130 minuten nodig per doelpunt. Dat dus al de helft van de nummer twee van Quick Boys, Kharchouch.

Ook gebruikte Quick Boys het afgelopen seizoen maar liefst dertig(!) spelers over het gehele seizoen. Van Anthony Bentem die dus ruim 3000 minuten maakte tot Sammy Zandbergen die over twee duels nog vijftien minuten mocht maken dit seizoen. Hoe meer spelers je nodig hebt, hoe minder het een op elkaar ingespeeld team kan worden. Daarbij werd de ploeg natuurlijk nog wel getroffen door de lange afwezigheid van spelers als Dennis van der Plas, Van Steen, Kharchouch en de verbanning van Teijsse.

Vergeet het verloren jaar, maak een hecht team, zorg dat vooral thuis de achterban weer achter je komt te staan en wie weet wat voor schitterend seizoen er in het verschiet ligt voor Assink en zijn mannen.

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: ‘Eindrapport: het seizoen van Ter Leede in cijfers’



POPULAIRE BERICHTEN