Mahmoed Bosma

[slideshow_deploy id=’45842′]

Tjeerd Westdijk tegen Dennis Kaars. Paul van der Helm versus Roy Rondeltap of Raymond Baten tegen Thomas Reynaers. Uitblinkers bij de clubs, topspelers van de Derde Divisie. Het duel tussen Noordwijk en Quick Boys was voor het eerste fluitje was gegaan al een duel der giganten. Maar wat voor wedstrijd werd het uiteindelijk op het veld? Wie won bijvoorbeeld de slag op het middenveld?

De basiselftallen: Quick Boys past zich aan
Noordwijk-trainer Kees Zethof moest voor het duel tussen de nummers één en twee van de competitie noodgedwongen een aantal wijzigingen doorvoeren in zijn basiselftal. Dit betekende onder meer dat Martijn Le Congé centraal achterin kwam te spelen. Sander Bosma nam zijn positie over op het middenveld.

Quick Boys-trainer Erik Assink had een volledig fitte selectie tot zijn beschikking, maar had de basisopstelling ten opzichte van vorige week (6-0 winst op Achilles ’29, red.) aangepast aan de tegenstander. Hierdoor werden Ricardo Kuyvenhoven en Tim Bloemendaal gepasseerd.

Beide teams speelden in een 1:4:3:3 formatie. Noordwijk met de punt naar voren (Emiel Wendt) op het middenveld en Quick Boys met de punt naar achteren (Ivailo Staal). Trainer Assink haalde Mohamad Mahmoed van zijn positie als ‘zes’ en koppelde hem aan Reynaers, de spelbepaler van Noordwijk. De kopsterke Wendt werd opgevangen door Staal en Bosma kwam tegenover Baten te spelen.

De eerste helft: Het effect van de omzettingen in balbezit
In de eerste helft stond er een Noordwijk op het veld dat uitging van eigen kracht en de eigen spelprincipes, ook met andere basisspelers. De opbouw van Quick Boys werd snel vastgezet. Noordwijk dekte met Wendt door op de centrale verdediger van de Katwijkers in balbezit. Hierdoor kwamen Bosma en Reynaers in een ondertalsituatie op het middenveld, Quick Boys wist daar nauwelijks van te profiteren.

Emiel Wendt (nummer 31) zet vroeg druk op de verdediger in balbezit

Door de omzetting van Assink speelde Mahmoed in een offensievere rol in plaats van zijn geliefde rol als controlerende middenvelder. Al vrij snel in de wedstrijd bleek Staal niet in staat om Mahmoed als spelverdeler te vervangen op ‘zes’. Dit zorgde voor veel onrust in de opbouw van Quick Boys waardoor er nauwelijks fatsoenlijke aanvallen werden geproduceerd in de eerste helft.

Illustratief was een poging tot opbouwen in de veertiende minuut van de eerste helft. Staal kreeg voor de eerste keer de bal aangespeeld van aanvoerder Jeffrey Ket en werd direct onder druk gezet door de middenvelders van Noordwijk. De bal werd door Noordwijk veroverd rondom het strafschopgebied van Quick Boys en het schot op doel dat hieruit voortkwam was de eerste goede kans van deze wedstrijd.

Quick Boys maakt spelbepaler Reynaers het leven zuur
Het middenveld bij Noordwijk had een duidelijke taakverdeling. Bosma en Reynaers zorgden voor een goed vervolg van de opbouw, aanvoerder Wendt zorgde voor aanvallende stootkracht door diep te spelen en aanvaller Tjeerd Westdijk te ondersteunen.

Doordat Quick Boys direct probeerde om Reynaers vast te zetten, werd Bosma degene die de opbouw van Noordwijk een goed vervolg diende te geven. Quick Boys middenvelder Baten bleef verdedigend vanuit zijn eigen zone (links op het middenveld) spelen. Hierdoor hoefde Bosma alleen maar uit te zakken tussen de verdediging en het middenveld om aanspeelbaar te zijn voor Le Congé. Zodra Bosma de bal had verplaatst naar de zijkant, wist Wendt wat hem te doen stond in het effectieve aanvalsspel van Noordwijk. Hij dook direct op rondom Westdijk om als aanspeelpunt te fungeren of de bal te verlengen met zijn hoofd.

Wendt dook op naast Westdijk om als aanspeelpunt te fungeren

Dit resulteerde erin dat Staal regelmatig tussen (of vlak voor) Ket en Kelvin Maynard kwam te spelen in de laatste lijn. Zo ontstonden er grote ruimtes op het middenveld

Typerend voor deze eerste helft was het verschil in de manier van spelen tussen Mahmoed en Reynaers. Mahmoed was erg gefocust op het uitschakelen van Reynaers en verloor daarom soms oog voor zijn rol binnen het team. Reynaers had veel meer oog voor het eigen collectief en de speelwijze van Noordwijk. Hij durfde Mahmoed verdedigend ‘los te laten’ en verdedigde mee in de ruimtes waar dit nodig was.

Zijn spel in, met name de eerste helft, verdiende zeker een compliment. Hij veroverde zeer vaak de tweede bal en hierdoor hield Noordwijk grip op de wedstrijd. Ook de spelers van Quick Boys hadden dit door en dit leidde tot twee pittige overtredingen in korte tijd (minuut 21 van Kaars en minuut 25 van Mahmoed).

Conclusie na de eerste helft
De 1-1 ruststand mocht opmerkelijk worden genoemd. Nadat Nick van Staveren Noordwijk op een 1-0 voorsprong had gezet, wist Kaars in de 44ste minuut de gelijkmaker te scoren. Tot dat moment had Quick Boys pas één keer op doel geschoten. Na de eerste helft kon er een aantal opvallende zaken worden geconcludeerd:

• Staal moest Wendt het koppen onmogelijk maken. Wendt won echter vier van de zes kopduels in de eerste helft
  • Mahmoed moest voorkomen dat Reynaers als verlengstuk van de ploeg kon spelen. Reynaers verloor echter geen enkele keer de bal aan Mahmoed.
  • De balans in de ploeg was zowel verdedigend als aanvallend verstoord bij Quick Boys. Noordwijk was de bovenliggende partij doordat het speelde vanuit herkenbare patronen, uitgaande van eigen kracht.

De tweede helft: tactische omzetting met Ket in de hoofdrol
Na de rust kreeg de wedstrijd door een positionele- en tactische wissel bij Quick Boys een ander spelbeeld. Ket en Staal werden van positie gewisseld. Dit leidde tot een betere veldbezetting aan de kant van Quick Boys. In de eerste helft kwam Quick Boys regelmatig met vijf man in de laatste lijn te staan.

Aanvoerder Ket wist Wendt verder van de verdediging af te houden. Daarnaast bleek Ket over veel meer voetballend vermogen te beschikken dan Staal. Dit kwam het spel van Quick Boys zeker ten goede. Opvallend was dat Ket op ‘zes’ de gevaarlijkste man werd in de tweede helft met enkele goede schoten richting het doel van Noordwijk.

Naast deze positionele wisseling, had Quick Boys ook de strijdwijze aangepast. Mahmoed ging nog offensiever spelen dan in de eerste helft, vooral met als doel om de opbouw van Noordwijk beter te verstoren, in samenwerking met spits Kaars. De verdediger in balbezit werd onder druk gezet, de andere speler zakte schuin het middenveld in om de ‘zes’ van Noordwijk onbereikbaar te
maken. Hierdoor werd Noordwijk gedwongen om sneller dan gewenst diepte te zoeken met een lange bal.

Noordwijk wordt door Quick Boys gedwongen de lange bal te spelen

Ondanks dat Quick Boys meer grip op het middenveld kreeg, kwam het nog steeds niet tot echt uitgespeelde kansen. Doordat Noordwijk, in vergelijking met de eerste helft, ook meer de lange bal hanteerde, had het eerste kwartier na rust veel weg van een flipperkast. Daardoor konden de middenvelders het spel niet meer bepalen.

Door een goede combinatie tussen Kaars en Mahmoed creëerden de bezoekers in minuut 76 de eerste uitgespeelde mogelijkheid in de tweede helft. Kaars kon deze kans echter niet verzilveren. Noordwijk wist in de 80e minuut (via de geleidelijke opbouw van achteruit, via het middenveld) een enorme kans voor Wendt te creëren. Zijn kopbal miste echter de kracht en precisie.

De kansen van Baten en Wendt achter elkaar

Nadat Bosma in de 88ste minuut zijn tweede gele kaart had ontvangen, rook Quick Boys bloed. Maynard werd naar voren gestuurd om de overwinning uit het vuur te slepen. Er kwam meer druk op de verdediging van Noordwijk, maar de beste kans was voor Noordwijk.

In de 92ste minuut won Wendt zijn vijfde van de vijf(!) kopduels met Staal in de tweede helft. Hierdoor kon James in dezelfde minuut nog één-op-één met keeper Van der Helm gaan. James legde de bal breed maar daar kon niemand van Noordwijk bij om de bal binnen te schuiven. De 1-1 eindstand was uiteindelijk terecht.

De Bollenstreekderby onbeslist
De eerste helft van deze topper weerspiegelde de intenties van de trainers. Eén van de belangrijkste eigenschappen van Zethof is dat hij altijd uitgaat van eigen kracht, van de spelers die wél beschikbaar zijn. Deze karaktereigenschap namen de spelers van Noordwijk mee het veld in.

Assink had zich duidelijk aangepast en leek vooral deze wedstrijd te spelen om niet te verliezen. Het was op z’n minst apart te noemen dat Quick Boys, met zo’n sterke selectie, zich aanpaste aan Noordwijk in deze derby. Zaterdag bleek dat het middenveld van levensbelang is voor dit team. Mahmoed is zeer waardevol op ‘zes’, maar daardoor miste Quick Boys zaterdag wel de creativiteit om kansen te creëren.

Tekst: Sebastiaan Bloemendaal