Ervaren, degelijk en behulpzaam; het zijn eigenschappen die de voetballer en de persoon Raymond Baten typeren. De middenvelder, die afgelopen zomer de overstap maakte van ASV De Dijk naar Quick Boys, lijkt binnen no-time zijn draai te hebben gevonden op Nieuw-Zuid. 

Het is misschien een apart gezicht, maar soms moeten ook spelers van een derdedivisionist na afloop handtekeningen uitdelen. Zo ook bij Quick Boys. Baten doet het op z’n kenmerkende rustige wijze en neemt zijn tijd voor de pupillen die tijdens de wedstrijd als ballenjongen of meisje fungeerden. Het tekent de middenvelder. Niet voor niks schijnt de Arubaans international van grote waarde te zijn in de kleedkamer.

,,Alles is  daar eigenlijk heel anders, maar dat maakt het wel heel bijzonder”

Althans, als we Marc de Kruijs moeten geloven. Volgens de buitenspeler is de oud-jeugdspeler van Ajax er eentje die graag zijn diensten aanbiedt. ,,Hij spreekt mij of Ricardo (Kuyvenhoven, red.) wel eens aan en benoemt dan wat we beter kunnen doen. Of hoe we onder bepaalde situaties rustig kunnen blijven. Wat dat betreft hebben we bij Quick Boys een goede mix.” Baten erkent dat hij de jongelingen in de groep wil ondersteunen: ,,Ik probeer iedereen te helpen waar dat kan.”

Behulpzaam
,,Ik hoop ook dat de jongens mij willen helpen. Zo werkt dat nou eenmaal. Ik ben altijd een behulpzame jongen geweest. Naarmate je ouder wordt, probeer je dat nog meer en meer. Van hulp word je alleen maar een betere voetballer.”

Volgens de oud-speler van FC Rijnvogels zit er een breder doel achter. ,,Als je als team zijnde beter wil worden, dan moet je met elkaar praten. Dat doe ik eigenlijk met iedereen. Of het nou Tim Bloemendaal is of Dennis Kaars. Je kan altijd wat van je medespelers leren.”

Aruba
Niet alleen met zijn leeftijd en rijtje aan clubs heeft Baten de nodige ervaring opgebouwd. De verdedigende middenvelder komt al sinds 2011 uit voor zijn tweede land: Aruba. Voor die nationale ploeg speelde hij al meer dan twintig interlands. ,,Het is mooi dat ik voor mijn ’tweede’ land mag spelen”, vertelt de international over zijn overzeese carrière. ,,De afgelopen weken ben ik daar ook weer geweest. Daarvoor had ik al een tijdje geen interland meer gespeeld. Ik was wel weer vereerd met de laatste uitnodiging.”

,,Het is een mooie ervaring natuurlijk. Voor mij zijn interlands veel waard. We spelen ook wedstrijden voor de CONCACAF (de overkoepelende voetbalorganisatie van Noord- en Centraal Amerika en de Caraïben, red.), dus die wedstrijden tellen ook officieel mee als interlands.”

Aandacht
,,Die ervaringen neem je wel mee naar je club. Het zijn andere type wedstrijden. Je krijgt met een ander land en ander speeltypte te maken. Daarnaast kregen we veel aandacht van de landelijke media en politiek. Alles is daar eigenlijk heel anders, maar dat maakt het wel heel bijzonder.”

Foto: Quick Boys

Lees ook: ‘Assink zijn ‘plan-A’ is nog niet af, maar ‘plan-B’ werkt wel (plus video)’ POPULAIRE BERICHTEN