Zo gek is het ook niet, dat wanneer je het rustig over FC Lisse – Noordwijk wilt hebben, het gesprek met FC Lisse-trainer Robbert de Ruiter zich toch wendt richting een week geleden. De 9-1 nederlaag van de Lissenaren in Ermelo tegen DVS’33 heeft erin gehakt. Deed pijn. Het kalme en analyserende antwoord rond de klok van half vijf die middag van de oefenmeester van de FC voelde surrealistisch aan. Had de trainer uit Woerden zich niet kapot zitten schamen op de bank?

In tegenstelling tot zijn ploeg een veeg uit de pan te geven complimenteerde hij z’n opponent met krachtige bewoording. Hij nam het woord ‘genieten’ zelfs in de mond. Midweeks neemt De Ruiter daar ook geen woord van terug. ,,DVS’33 heeft een exceptioneel team. Ze speelden fantastisch op hun eigen kunstgras. We hadden niks in te brengen.”

,,Van zo’n uitslag schrik ik niet zo. Ik had deze week Marcel IJzendoorn nog aan de lijn. We spraken samen over de tijd dat ik trainer was bij VVSB en hij daar onder de lat stond. Toen wonnen we met 10-1 van HBS. Die waren niet eens heel slecht. Alleen dat VVSB was fantastisch en alles viel goed. Deze wedstrijd was identiek.”

Wereldvent
Zo’n krachtsverschil denkt De Ruiter komende zaterdag op het eigen veld niet aan te treffen tegen zijn oude werkgever, vv Noordwijk. ,,Noordwijk is geen DVS’33. Maar we kunnen absoluut niet weer zo slap voor de dag komen. Ik ben benieuwd hoe de jongens zich willen revancheren na afgelopen zaterdag.”

,,We wisten vanaf dag één dat we het lastig zouden krijgen.”

Dat het uitgerekend tegen zijn oude vereniging is, maakt voor De Ruiter weinig uit. ,,Geen last van extra spanning”, blikt de Woerdenaar vooruit. ,,Speciaal blijft het wel. Van de huidige groep hebben alleen Emiel Wendt, Rob Overvliet, Brayen Bröcker en Denzel James onder mij gespeeld. De rest is nieuw. Maar wel met flink wat kwaliteit.”

,,Noordwijk gun ik ook het allerbeste. Kees Zethof heeft stage onder mij gelopen en vind ik een absolute wereldvent. Met voorzitter Henk Hoogervorst heb ik nog steeds goed contact. Alleen komende zaterdag telt dat even niet.”

Passen en meten
Zonder zich expliciet uit te spreken over de derby op Sportpark Ter Specke is de underdogpositie van FC Lisse in het thuisduel luid en duidelijk. Lisse kan ook niet anders, gezien de huidige status van het team. In de zomer werd het elftal onthoofd van een paar ervaren krachten. Daar kwamen vooral jongelingen voor terug, zag De Ruiter.

,,We wisten vanaf dag één dat we het lastig zouden krijgen. Daarom was ik deze zomer ook zo blij met de komst van Erik Cummins. Zijn ervaring is essentieel. Maar momenteel zitten we in zwaar weer qua blessures. Ook voor komende zaterdag is het weer passen en meten.”

Robbert de Ruiter in karakteristieke houding als trainer van vv Noordwijk

,,Jonge voetballers moeten zich nu ook nog eens gaan bewijzen in een team dat uit elkaar valt. Dat is lastig. Het hele centrum viel vorig weekend weg. Op het middenveld hebben we met Mark de Loor en Rik Vermeulen normaal ook ervaren gasten, maar die moeten ook rennen en vliegen. Zijn ook niet geheel fit. Maar zolang ik jongens kan opstellen die bij de A-selectie horen, mag ik mij daar niet achter verschuilen.”

Pech
Toch kan ook De Ruiter niet ontkennen dat zijn ploeg zwakker oogt, nu zijn halve team in de ziekenboeg zit. De meeste van die blessures lijken ook buiten de macht te liggen van de trainer. Zo zitten er weinig spierblessures tussen die kunnen duiden op een verkeerde trainingsintensiteit.

,,Het is pure pech. Neem Cummins. Die heeft aan DVS’33 een dikke knie over gehouden. Niks aan te doen. De andere reservekeeper, Wesley Storm, heeft een geboren afwijking in z’n enkel. Jongens als Milton Klooster, Thierry Monteny, Mobarak Adouch en Mark de Loor hebben de afgelopen jaren weinig gespeeld. Dan is het niet gek dat je nu last van blessures kan krijgen.”

,,Op papier heeft Noordwijk nu het betere team. Maar laat het ze maar bewijzen op ons veld.”

,,We hebben met Nils Thörner een ontzettend goed geschoolde jongen in de medische staf. We zijn continue met elkaar aan het sparren. Houden elkaar ook een spiegel voor. Vragen ons af of we dingen beter kunnen doen. Op het moment dat je niet presteert moet je de realiteit onder ogen zien.”

Goede serie
Zo zou het volgens De Ruiter een topprestatie zijn wanneer FC Lisse in het linkerrijtje zou met elftal en de bank die zaterdag in Ermelo voor de dag kwam. De focus in Lisse gaat op de middenmoot, op hopelijk een goede serie en uiteindelijke groei en ontwikkeling van het team. Over prijzen wordt er niet gesproken.

Maar eerst komende zaterdag. Daarna gaat de blik wel weer op vooruit. ,,Op papier heeft Noordwijk nu het betere team. Maar laat het ze maar bewijzen op ons veld. Je hebt wel eens van die potjes die je op een gelukkige wijze wint. Zoals thuis tegen Hoek (3-2 winst, red.) Laat dit maar weer zo’n potje zijn.”

Foto: Hubert Habers

Lees ook: ‘Axel Wendt: ,,De fysio werd mijn woonkamer”‘
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)