Twee trainers die na afloop beide volop tevredenheid uitstralen. Het is een niet alledaags verschijnsel. Op Ter Specke waren Robbert de Ruiter en Kees Zethof het er echter roerend over eens. Op de 1-1 na negentig minuten echt derbyvoetbal viel weinig tot niets af te dingen.

Grote vraag was daarbij vooraf hoe FC Lisse de 9-1 dreun van zeven dagen eerder tegen DVS’33 zou hebben verwerkt. Het antwoord volgde al kort na de aftrap. Hard werkend voor elkaar en strijdend voor elke bal liet de thuisploeg de vernedering in Ermelo achter zich. Noordwijk, dat de eerste tien minuten nog heerste, had het er vervolgens maar moeilijk mee. Aanvallend kwam de koploper er nauwelijks aan te pas. Dit in tegenstelling tot de gastheren.

Uitglijden
,,We deden een aantal dingen verkeerd. Allereerst was de tweede bal te vaak voor Lisse en ook als het op doordekken aankwam, zat het bij ons voor de rust niet goed”, analyseerde Zethof het eerste bedrijf. ,,Dat hebben we halverwege recht kunnen zetten.”

Daar kwam nog bij dat het duo Tjeerd Westdijk en Denzel James voor de pauze in de Lisse-zestien in totaal zo’n zeven keer pardoes tegen het gladde gras sloeg. Zethof: ,,Over het juiste schoeisel hebben we in de aanloop naar dit duel nog gesproken. Op gras spelen is iets anders dan we gewend zijn. Zeker na al die regen. Van de gekke dat het dan toch gebeurd.”

Lisse had er maling aan. De tot verdediger omgeschoolde Boyd Stevens loste als eerste een verraderlijk afstandsschot dat nog door Roy Rondeltap kon worden verwerkt. Toch kwam de ploeg van De Ruiter met de thee in zicht op een verdiende voorsprong. Rondeltap verwerkte een harde inzet slechts half, waarna de goalie Rowdy van der Putten tegen het gras werkte. Het slachtoffer zelf bracht de feeststemming er op Ter Specke vanaf elfmeter feilloos in (1-0).

,,Dat is achteraf het meest cruciale punt van de wedstrijd geweest. Natuurlijk was het een strafschop.”

Het was vervolgens tekenend dat Noordwijk pas hierna via Sabir Achefay en Emiel Wendt haar eerste mogelijkheden kreeg. Beide spelers mikten echter te hoog. Daarbij mochten de Noordwijkers zich niet beklagen dat de bal op slag van rust niet nog een keer op de stip belandde. Van der Putten zag zijn kopbal gekeerd door Rondeltap, waarna de aanvaller in een duel met de goalie in de mangel verdween. Dit keer wenste arbiter Hensgens zijn medewerking aan een nieuwe geel-blauwe strafschop niet te verlenen.

Incident
,,Dat is achteraf het meest cruciale punt van de wedstrijd geweest. Natuurlijk was het een strafschop”, bekritiseerde De Ruiter deze beslissing. ,,Jammer, maar gelukkig heb ik vandaag een heel andere ploeg gezien dan een week eerder. Natuurlijk is het achteraf gemakkelijk praten, maar de nonchalance waarmee ik vorige week over die 9-1 sprak was niet verkeerd. Dat was een incident.”

,,Nu hebben we laten zien wel strijd te willen en kunnen leveren. Ook direct na de rust hebben we nog gedomineerd. Pas na de 1-1 en zeker na die rode kaart voor Mo (Adouch, red.) kregen we het moeilijk. Alles bij elkaar ben je dan tevreden met een punt, maar vooral ook met de manier waarop. Dat nemen we mee naar volgende week.”

,,Dat sommige spelers daarbij vanmiddag streden om de titel ‘het stoerste mannetje van de kermis’ hoort ook bij zo’n wedstrijd.”

Invaller
De Ruiter doelde daarbij op twee harde inzetten van respectievelijk Luca Tarani en Lars Rauws, die Rondeltap overigens knap pareerde. Met de komst van Nick van Staveren kantelde de wedstrijd. Al binnen een minuut leek de invaller voor de 1-1 te zorgen. De paal stond succes echter in de weg. In de rebound toonde Wendt zich wel trefzeker (1-1).

Vervolgens hanteerde Noordwijk de lange bal op Wendt in de jacht op hernieuwd succes. Dat lukte bijna toen Tjeerd Westdijk van dichtbij mocht aanleggen. Via een FC Lisse-schoen leverde zijn inzet niet meer dan een hoekschop op. Voor het overige heerste de Lissese defensie, zodat er voor de koploper geen doorkomen aan was.

Stoerste mannetje
De levendige derby, die tot dat moment al vijf gele kaarten had opgeleverd, raakte hierna in disbalans toen Adouch tegen zijn tweede gele prent opliep. De tien overgebleven Lissenaren deden er met de rug tegen de muur echter een schepje bovenop om in ieder geval met een verdiend gelijkspel in de kleedkamer terug te keren.

Dat leverde over het gehele veld de nodige vinnige duels op waarbij de tegenstander niet werd gespaard. Goals vielen er niet te noteren, hoewel FC Lisse in de ultieme slotfase na een snelle uitbraak via Tarani, die één op een voor Rondeltap verscheen, nog het dichtst bij een driepunter was.

,,Een echte derby. Ik heb genoten. Met het eindresultaat ben ik tevreden”, bekende Zethof na afloop. Daarbij kon de Noordwijk-trainer op volledige instemming rekenen van diens collega De Ruiter. ,,We zijn er ook om het publiek te vermaken en dat hebben beide ploegen gedaan. Dat sommige spelers daarbij vanmiddag streden om de titel ‘het stoerste mannetje van de kermis’ hoort ook bij zo’n wedstrijd”, duidde Zethof de talloze zeer stevige duels die tot het allerlaatst fluitsignaal de boventoon bleven voeren.

FC Lisse – Noordwijk 1-1 (1-0) 38. Van der Putten 1-0 (strafschop), 62. Wendt 1-1

Rood: 75. Adouch (FC Lisse, 2x geel)

FC Lisse: Cummins, Koomen, Valk, Stevens, Oehlers, Rauws, Vermeulen (60. Monteny), Adouch, Siali (69. Buimer), van der Putten, Tarani

Noordwijk:Rondeltap, Van Rijn, Michel, Van der Neut, Bröcker, Le Congé (85. Van der Niet), Achefay (61. Van Staveren), Reynaers, Wendt, Westdijk, James (75. Bosma)

Foto’s: Hubert Habers & Orange Pictures

Lees ook: ‘Ket: ,,Mijn zaakwaarnemer zei dat dat nog nooit was gebeurd”’

Interview na FC Lisse – Noordwijk met Rowdy van der Putten

Interview na afloop van FC Lisse – Noordwijk met Emiel Wendt

Samenvatting FC Lisse – Noordwijk (Beelden: FC Lisse TV)
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)