Opluchting en blijdschap vochten om voorrang bij Katwijk na het laatste fluitsignaal in de uitwedstrijd tegen Scheveningen. Na vijf nederlagen op rij wisten de Krombewoners weer eens een competitiewedstrijd te winnen. Met klinkende cijfers bovendien. De ploeg van Anthony Correia stond bij rust al op een comfortabele 0-3-marge, die voorsprong werd in het tweede bedrijf vergroot naar een 0-4 overwinning. Middenvelder Finn Janmaat had een even simpele als doeltreffende verklaring voor de broodnodige overwinning van zijn ploeg. “We maken eindelijk weer goals”, zei hij na afloop.

Het klinkt zo eenvoudig, maar het geringe aantal doelpunten (slechts twee) was wel één van de fundamenten onder die serie van vijf nederlagen. Met name in de laatste twee wedstrijden, tegen ADO ’20 en De Treffers, werd het spel van Katwijk wel beter, maar was de combinatie van een gebrek aan doelpunten en een broos vertrouwen debet aan de nederlagen. De vier oranje-zwarte goals op sportpark Houtrust waren doping voor de Katwijkse ziel.

“We begonnen goed aan de wedstrijd”, vond Janmaat, die zelf de aangever was bij de 0-1. Na een diepe bal van achteruit liet Jari de Jong zich op de achterlijn piepelen door de linkspoot, die veel feller in het duel was en vervolgens met een lage voorzet Sietse Brandsma een niet te missen kans bood. Tien minuten later stelde Des Kunst de spits in staat om zijn tweede van de middag te maken. Twee minuten voor rust zorgde Kunst vanaf de strafschopstip voor de 0-3 ruststand.

‘Er was zeker ook opluchting in de kleedkamer, maar de blijdschap overheerste.’

Hoewel die comfortabele tussenstand, en het aantal kansen dat Katwijk nog onbenut liet, deed vermoeden dat het een eenzijdige middag was, had Scheveningen wel degelijk een paar kansen om het broze vertrouwen van Katwijk op de proef te stellen. Zo kregen Michael de Niet en Kevin Gomez-Nieto in de eerste helft een goede kopkans en raakte Ian van Baalen kort na rust de paal.


9. Noordwijk 10-15 (14-11)
10. AFC 10-15 (14-16)
11. Katwijk 10-13 (14-15)
12. Jong Sparta 9-12 (18-16)

Doesburg en Janmaat uitblinkers
Kort na die laatste misser gooide Joey Ravensbergen het duel definitief in het slot na een prima uitgespeelde counter, met hoofdrollen voor Bart Sinteur en Ruben Doesburg, die zich ontpopte tot één van de uitblinkers aan Katwijkse zijde.

De andere uitblinker was Janmaat. De 20-jarige middenvelder moest het gemis van de geschorste aanvoerder Robbert Susan opvangen, een rol die hij met verve invulde. “Ik speelde lekker fel ja. Dat vind ik ook prettig”, vertelde Janmaat na het laatste fluitsignaal. Met name de spirit die Katwijk in de wedstrijd legde, zorgde ervoor dat de balans in het voordeel van de regerend kampioen uitviel. “Vorig seizoen konden we deze felheid elke wedstrijd opbrengen. De afgelopen wedstrijden leek dat een beetje weg. Het was dus ook wel nodig om te laten zien dat we dat nog steeds kunnen opbrengen.”

Kleur op de wangen
Tegen, een enigszins lamlendig spelend, Scheveningen betaalde die felheid zich in klinkende munt uit, met vier doelpunten binnen 55 minuten. Na de vierde treffer kregen de Krombewoners ook voetballend weer wat kleur op de wangen en kwam er weer wat bravoure in het combinatiespel. Hoewel Katwijk de score in het laatste gedeelte niet verder op kon laten lopen, waren de blijdschap en opluchting groot toen scheidsrechter Schaper na exact 90 minuten voor het laatst floot.

“Er was zeker ook opluchting in de kleedkamer, maar de blijdschap overheerste”, zei Janmaat. “We zijn vooral heel erg blij dat we eindelijk weer goals maken”, besloot hij met een grote glimlach.

Scheveningen – Katwijk 0-4 (0-3)
9. Brandsma 0-1
19. Brandsma 0-2
44. Kunst 0-3 (strafschop)
51. Ravensbergen 0-4

Tekst: Henk Kasius
Archieffoto: Kees Jonker

Lees ook: Katwijk doorbreekt negatieve spiraal en wint ruim in Scheveningen
Check ook: Eerste contractverlenging op de Krom: Janmaat twee jaar langer bij Katwijk

POPULAIRE BERICHTEN