Robbert de Ruiter heeft een slechte nacht achter de rug. De oefenmeester ging met zijn FC Lisse voor de negende keer op rij onderuit. Deze keer was Sparta Nijkerk de boosdoener (4-1). De Ruiter zag vanaf de bank dat Lisse de goals, en dus de wedstrijd, zelf volledig uit handen gaf. Persoonlijke fouten, niet adequaat verdedigen en het gebrek aan karakter deed de derdedivisionist de das om. ,,Dan kunnen we het over systemen hebben of wat dan ook, maar dat heeft niks met dit te maken”, is de trainer een dag later kritisch. 

De Ruiter en zijn collega-trainer Eric Speelziek waren in de beginfase vooral met elkaar aan het schaken in Nijkerk. Er was weinig ruimte en allebei de ploegen begonnen geduldig. Echter zorgden de bezoekers ervoor dat de eerste zet in de wedstrijd werd gezet. De 19-jarige Bas Gozeling ging met een verkeerde terugspeelbal de fout in en leidde de openingstreffer in. ,,Die jongen is negentien jaar. Ik heb hem in de rust gezegd dat ik hem niks kwalijk neem”, begint De Ruiter over de openingsgoal.

Teken aan de wand 
De 1-0 van det thuisploeg bleek een teken aan de wand voor de Lissers. De ene na de andere fout werd in defensief opzicht gemaakt en zorgde er uiteindelijk voor dat Lisse naar de slachtbank werd geleid. Dat laatste was volgens de hoofdtrainer van de club nog geen eens nodig.

,,Wij moeten zorgen dat we negentig minuten lang de organisatie op orde hebben.”

,,Binnen drie minuten geven we gewoon twee goals weg. Eigenlijk stonden we in de organisatie goed, maar maken we persoonlijke fouten. Bij de derde goal mag die gozer van Nijkerk hem zomaar binnen schieten en bij de 4-1 gaat een speler drie verdedigers van ons voorbij. Dan kunnen we het over systemen hebben of wat dan ook, maar dat heeft niks met dit te maken. Of we moeten elke week 300 procent geven of we gaan naar de slachtbank.”

Afbluffen na de rust 
Het analyseren van de wedstrijd heeft dan ook nauwelijks zin volgens de oud-trainer van Noordwijk en VVSB. De Woerdenaar zag vanaf de bank dat zijn ploeg toch echt zelf de wedstrijd uit handen gaf. ,,Ik wil heel graag wat momenten eruit pikken voor de jongens, zodat we kunnen evalueren, maar voor ons ligt de prioriteit op het gedeelte bij balverlies. Als dat op orde is, kunnen we het weer gaan hebben over wat we goed of fout doen bij balbezit. Wij moeten zorgen dat we negentig minuten lang de organisatie op orde hebben.”

Overigens kenden de geel-blauwen nog een goede fase in Nijkerk. Kort na de 2-0 liet Lisse zich van haar beste kant zien. Zo zag ook De Ruiter. ,,Nijkerk ging wat meer afwachten en daardoor kwamen wij meer op hun helft terecht. Ik vond dat we toen een fase hadden waarin we dominant en goed aan de bal waren. We maakten ook een prachtige goal met Rik Vermeulen. Dat was een mooie aanval. In de rust hebben we benadrukt dat we langszij konden komen, maar de tegenstander kwam veel agressiever uit de kleedkamer. Dat mag ons gewoon niet gebeuren.”

Nul punten 
En dus staat Lisse na drie wedstrijden op het pijnlijke aantal van nul punten. Dat doet pijn bij de oefenmeester, maar hij heeft er wel een verklaring voor. ,,Op het moment missen we ervaren en goede jongens zoals Niels Buijs en Kevin van der Zwet. Op het middenveld missen we Tom Noordhof en voorin deed Tom Duindam niet mee. Dat zijn allemaal ervaren gasten. Eigenlijk missen we in elke linie een ervaren speler. Daarom hebben de jonge gasten het op dit moment lastig. Ze hebben het al te druk met zichzelf en dat is begrijpelijk.”

,,Ik heb wel het idee dat er een bepaalde houvast is en dat geeft me een goed gevoel.”

,,Als je de wedstrijden apart gaat analyseren, dan is het best te verklaren dat we ze verliezen. Bij Hoek verliezen we met 1-0, doordat we met tien man kwamen te staan. Vorige week tegen Harkemase Boys missen we vlak voor tijd een penalty, waardoor we geen punt pakken. Ik heb wel het idee dat er een bepaalde houvast is en dat geeft me een goed gevoel. We moeten ook niet vergeten dat we negen wedstrijden op rij hebben verloren. Dat gaat niet in de koude kleren zitten en dat doet wat met het vertrouwen van de jongens.”

Toch zijn de bovenste plekken op dit moment erg ver voor de derdedivisionist. De Ruiter, die vorig seizoen aangaf dat zijn ploeg in de top vijf moest meespelen, komt van een koude kermis thuis. ,,Dat heb ik vorig seizoen inderdaad gezegd. Dat zei ik ook op een moment dat we met de selectie bezig waren en het er goed uitzag. Maar als dan jongens zoals Leroy Oehlers en Bert Koomen vertrekken en we halen alleen Jordi Tiktak ervoor terug, dan kunnen we stellen dat het in de breedte er niet op vooruit is gegaan. De muntjes waren bij ons gewoon op.”

Samenvatting Sparta Nijkerk – FC Lisse (beelden: FC Lisse TV)

Foto’s: Hubert Habers

Lees ook:Plan B bezorgt Noordwijk winst in Rijnsburg


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude