Stel je bent 20 jaar jong. Je bent rechtsback bij één van de meest besproken amateurclubs in het land. Je voetbalt – waar ook in Nederland – met een flinke support langs de lijn. Een achterban die z’n weerga niet kent. In je eerste seizoen in het blauw-wit kom je tot ruim 2000 minuten voetbal. Toch zie je in dat seizoen meer dingen om je heen gebeuren, dan vele voetballers in hun carrière mee zullen maken. Dan moet je sterk in je schoenen staan.

Ontmoet Tim Bloemendaal. Rechtsback bij Quick Boys. Gestart bij Foreholte, gevormd in de jeugdopleiding van Feyenoord en sinds de C-tjes spelend in het Katwijkse blauw-wit. Met z’n twintig lentes jong lijkt de voetballer van de derdedivisionist pas aan het begin te staan van zijn carrière. Maar in die prille start van zijn voetballoopbaan zag hij trainers komen en gaan, stond hij met een ex-international in één team en vormde een ‘coupe’ op bestuurlijk vlak het ‘passende’ einde ronduit bizar debuutseizoen.

,,Vorig jaar was heel hectisch”, glimlacht de Voorhouter met gevoel voor understatement. ,,Er is toen zoveel gezegd en geschreven over de club. Er kwam gigantisch veel belangstelling op ons af. Al was het maar alleen vanwege de rentree van Dirk Kuyt. De laatste wedstrijden van het vorige seizoen, en dan spreek ik echt voor mezelf, ontbrak het gewoon aan het plezier in voetbal. Het ging zo vaak over andere dingen.”

,,Hij traint ons vanuit het oogpunt: ‘als je plezier hebt in wat je doet, dan ga je wedstrijden met elkaar winnen.'”

Het is een harde constatering voor een jongen die pas net aan het begin moet staan van een glansrijke voetballoopbaan. Met de komst van trainer Erik Assink en een blik vol nieuwe spelers lijkt Quick Boys de rug te hebben toegekeerd naar het zo desastreus verlopen seizoen. Op naar een nieuwe start.

,,En toch is het wel weer even wennen”, geeft de rechtsback van de Katwijkers toe. ,,Ik zit nu een vol jaar bij de A-selectie. En in dat jaar heb ik drie trainers gehad. Dan is het voor mij ook zoeken naar vastigheden. Ik kan het goed vinden hoor met de nieuwe trainer, maar het is wel zoeken. Elke trainer heeft weer een andere benadering.”

Plezier terug
Andermaal lijkt de back uit Voorhout er goed op te staan bij z’n oefenmeester. Jan Zoutman haalde hem bij de selectie, onder Gert Aandewiel miste hij in de tweede seizoenshelft geen minuut en nu onder Assink stond hij afgelopen zaterdag in de basiself tegen DOVO. Toegegeven, zijn directe concurrent Chima Bosman, was voor dat duel in de KNVB-beker geschorst.

Het is, zoals Bloemendaal, zelf zegt in ieder geval ‘iets om op te bouwen’, dat hij zich weer vanaf de aftrap van een nieuw seizoen direct kon melden in de startende elf van zijn club. Het geef hem het plezier in het spelletje terug. ,,Dat is ook iets wat de nieuwe trainer wil uitstralen. Hij traint ons vanuit het oogpunt: ‘als je plezier hebt in wat je doet, dan ga je wedstrijden met elkaar winnen’. In de voorbereiding is hem dat aardig gelukt.”

,,Het werkt wel verfrissend. Het zijn stuk voor stuk nuchtere gasten die erbij zijn gekomen.”

De 61-jarige Assink lijkt daarin een peoplemanager voor de Katwijkse spelersgroep. ,,Zo zou je het wel kunnen noemen, al ken ik ‘m natuurlijk enkel pas van de eerste weken die ik nu met hem samenwerk. Het lijkt erop dat hij de juiste mensen om zich heen heeft weten te binden. Vergeet niet dat tijdens een training ook best kritisch kan zijn. Ik vind het een prettige benadering.”

Nuchterheid
Een nieuwe trainer, een groep nieuwe spelers om zich heen en de focus weer op het voetbal. Even weg van alle hectiek, terug naar de basis, terug naar voetbalplezier voor de twintiger. ,,Het werkt wel verfrissend. Het zijn stuk voor stuk nuchtere gasten die erbij zijn gekomen.”

,,En het zijn harde werkers. Dat merk je gewoon na de training. Allemaal zijn ze bezig om nog even wat extra’s te doen of goed voor hun lichaam te zorgen met buikspier- of rekoefeningen. Er is het afgelopen seizoen flink wat ervaring weggelopen en deze nieuwe jongens, die echt goede gasten zijn, proberen de jonge gasten weer te helpen waar het nodig is.”

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Wake-up call voor Quick Boys in Veenendaal’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer