Toen Dennis van der Plas op 18 november 2017 z’n knie overstrekte in de uitwedstrijd tegen Jong Groningen, had hij nooit kunnen voorspellen dat hij pas zeventien maanden later tegen ASWH z’n rentree weer zou maken in het eerste elftal van Quick Boys. Gelukkig maar, achteraf. Van der Plas ging mentaal door een hel, maar vocht zich terug. De tien minuten die hij bij een 2-0 achterstand kon maken in Hendrik Ido Ambacht, waren hem meer waard geweest dan ooit.

Natuurlijk hield ook Van der Plas een dubbel gevoel over aan de nederlaag in het Zuid-Hollandse dorp. De Katwijkers zagen de achterstand met koploper Noordwijk groeien naar acht punten, omdat de het elftal van trainer Kees Zethof won bij Harkemase Boys. Daarnaast had er in de eerste helft ook nog wel meer ingezeten voor Quick Boys in de uitbeurt bij ASWH, vond Van der Plas. Balen dus.

,,In de eerste helft hadden we het windje mee en waren we de bovenliggende partij. We creëerden alleen niet echt grote kansen. In de tweede helft hadden we opnieuw veel de bal, maar creëerden we nog minder. Totdat Marc de Kruijs ineens vanuit het niets op de lat schoot.”

Is it over now?
Waar de Katwijkers daar niet op voorsprong kwamen, gebeurde dat vijf minuten later wel aan de andere kant via een goal van Jesper van den Bosch. Vlak daarna viel zelfs de 2-0 van Ismail Yildirim. Hij zette met zijn treffer de eindstand op het scorebord. ,,ASWH is een geslepen ploeg met de nodige ervaring in het team. Het is zonde dat we hebben verloren, want we hadden in het spoor van Noordwijk kunnen blijven.”

,,Uit röntgenfoto’s bleek dat ik een botkneuzing had.”

,,Verschillende fans zeggen nu misschien al: ‘het kampioenschap is over’. Maar daar wil ik niet in mee. Met zo’n instelling de volgende wedstrijden het veld in gaan, is niet goed. Er zijn nog tien potten te spelen. Ik weet nog wel dat wij in het kampioensjaar in 2016 ook flink wat punten voor stonden en dat Noordwijk nog sterk terugkwam. We moeten blijven geloven dat het kan.”

Het was op dat moment het eerste seizoen dat Van der Plas echt volledig speler was van Quick Boys. Trots als een pauw dat hij als Katwijker Quick Boys 1 had gehaald. De verdediger draaide daarna een vol seizoen mee totdat bij hem op 18 november 2017 het noodlot toesloeg bij Jong FC Groningen, toen hij z’n knie overstrekte.

Onzekerheid
,,Na die wedstrijd kon ik amper lopen. Vrij snel daarna heb ik testen gedaan in het ziekenhuis, waaruit bleek dat er niks aan de hand was met mijn kruisband. Gelukkig. Ik bleef alleen heel veel last houden, dus ben ik opnieuw naar het ziekenhuis gegaan in december van dat jaar. Uit röntgenfoto’s bleek dat ik een botkneuzing had.”

Twee maanden van onzekerheid en niks kunnen spelen volgden. In februari 2018 besloot de Katwijker toch weer naar het ziekenhuis te gaan. ,,Het voelde nog steeds niet goed. Uit een MRI kwam de diagnose dat er een klein plekje op mijn kruisband zat, verder niks. Uiteindelijk heb ik rond mei alsnog een kijkoperatie gehad en toen zagen ze wat littekenweefsel en een plekje op m’n meniscus.”

De verdediger bleef steken voelen in z’n knie en besloot in de zomer van dat kalenderjaar een sportarts om raad te vragen. ,,Die zei dat ik te weinig spierkracht had rondom mijn knie na de kijkoperatie en dat ik dat weer moest optrainen.”

,,Ik heb toen in het najaar een wedstrijd meegedaan met het tweede, maar daarna werd mijn knie gelijk weer dik. In het sponsorhome van Quick Boys kwam een paar weken later een man naar mij toe van ‘Vitaal Trainer’ in Katwijk. Hij sprak me aan om samen met hem te gaan trainen. Want het verhaal dat hij hoorde over mijn blessure en wat ze in t ziekenhuis tegen mij zeiden, kwam hem wel bekend voor.”

Stoppen
Na maanden van trainen kon de 25-jarige voetballer uiteindelijk tegen ASWH z’n rentree maken. Hoewel het resultaat tegenviel, hield Van der Plas nog een redelijk gevoel over aan z’n invalbeurt. ,,Ik heb nu ook, een dag later, geen reactie van mijn knie. Ik weet wel dat mijn knie altijd iets anders zal aanvoelen, maar pijn doet het niet.”

Daarmee komt er voor de voetballer een einde aan een ellenlange periode vol onzekerheid. ,,Op je 25ste moeten stoppen als voetballer? Dat wilde ik echt niet. Alleen heb ik af en toe echt getwijfeld om er mee te kappen. Elke keer als ik naar Quick Boys ging, kwam ik teleurgesteld en boos thuis dat ik zelf niet kon voetballen.”

,,Als vrienden mij een berichtje stuurde, dan liet ik die whatsappjes gewoon langs me heengaan.”

,,Mijn ouders zeiden ook wel eens tegen mij: ‘je bent niet te genieten jongen, moet je niet gewoon stoppen? Als ik dan thuis kwam nadat ik bij het eerste had gekeken, dan ging ik ’s avonds in m’n eentje een filmpje kijken en had ik nergens anders zin in. Als vrienden mij een berichtje stuurde, dan liet ik die whatsappjes gewoon langs me heengaan.”

Opbreken
,,Achteraf denk je weleens: ‘dat slaat toch nergens op, Dennis?’ Maar ik kon het echt niet opbrengen. Het eerste seizoen was zo succesvol en nu kon ik anderhalf jaar lang niks doen. Aan het begin ging ik echt naar elke training en thuis- en uitwedstrijd, maar dat begon me gewoon op te breken.”

Van der Plas is na zaterdag opgelucht dat die zwarte bladzijde voorlopig omgeslagen kan worden. Z’n blik mag weer vooruit. ,,Daarom heb ik na de wedstrijd gelijk maar iets gezelligs gedaan met m’n vrienden. Zo opgelucht en blij ben ik dat ik weer kon spelen.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Iedere wedstrijd heeft z’n eigen verhaal bij Rijnsburgse Boys’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude