,,Uit het nieuwe contract spreekt vertrouwen”, valt Paul van der Helm met de deur in huis. Nog geen week geleden zette de sluitpost van Quick Boys een handtekening onder een nieuwe verbintenis voor twee seizoenen op Nieuw Zuid. De goalie, die afgelopen zomer de overstap maakte van het Haagse HBS naar de Katwijkse duinpan, heeft zijn draai al snel gevonden. Zijn plek onder de lat is intussen een zekerheidje. ,,En dat werkt natuurlijk heel erg mee in zo’n geval. Bijtekenen in een vroeg stadium lag dan ook voor de hand.”

De overstap van HBS naar Quick Boys, dit seizoen beide uitkomend in de Derde Divisie, ziet Van der Helm (25) als een duidelijke stap vooruit. ,,Toen Quick Boys zich meldde, hoefde ik niet lang na te denken. Niets ten nadele van HBS, integendeel, maar Quick Boys behoort qua historie, ambitie en supportersschare tot de top van Nederland. Bij HBS gunden ze me deze kans ook en daar ben ik dankbaar voor.”

Fortuna Sittard
Via de jeugd van VELO uit zijn geboorteplaats Wateringen en die van FC Utrecht belandde Van der Helm in 2015 in het profcircuit. Eind 2016 liet de doelman zijn lopende contract bij Fortuna Sittard ontbinden om terug te keren naar de amateurs. ,,Het werd uiteindelijk een zoektocht die niet het gewenste resultaat opleverde. Via FC Eindhoven kwam ik op uitleenbasis in België terecht waar ik voor Berchem Sport en Lierse SK heb gespeeld. Hierna was Fortuna Sittard mijn volgende club.”

,,Heersen in de eigen zestien, mijn medespelers coachen en rust creëren voor mijn verdedigers. Dat typeert mij wel.”

,,Een echte kans heb ik daar eigenlijk nooit gekregen. Dat lukte alleen in dat halfjaar dat ik voor Berchem Sport speelde. Fortuna draaide destijds voor geen meter en ik wilde spelen. Eind 2016 heb ik mijn contract daar laten ontbinden. Om daarna terug te keren naar de regio waar ik vandaan kom, het Westland. Bij HBS vond ik het plezier weer terug. De rest is intussen bekend”, blikt de boomlange sluitpost terug op ruim drie turbulente jaren.

Met zijn 1,97 meter mag Van der Helm zich tot één van de langste keepers rekenen. Een gegeven waar hij in de keeperspraktijk graag gebruik van maakt. ,,Mijn lengte zie ik als een extra voordeel. Heersen in de eigen zestien, mijn medespelers coachen en rust creëren voor mijn verdedigers. Dat typeert mij wel”, licht Van der Helm zijn keeperskwaliteiten toe.

Geen eer te behalen
In de tot nu toe negen gespeelde duels had Van der Helm tien keer het nakijken. Zijn ploeggenoten compenseerden dat door 27 keer te scoren. Het nog altijd ongeslagen Quick Boys is nu ruim een kwart van de competitie erop zit medekoploper. ,,Jammergenoeg kreeg ik er afgelopen zaterdag tegen Eemdijk drie om mijn oren, waaronder een strafschop. En ook aan de andere twee doelpunten was echt geen eer te behalen.”

,,We wonnen uiteindelijk met 6-3, maar als keeper kan je dan natuurlijk niet tevreden zijn. Als ploeg ook niet trouwens, want het doelsaldo kan zowel in in de strijd om de periodetitel als aan het einde van de rit van doorslaggevend belang zijn”, klink het realistisch uit de mond van Van der Helm, in het dagelijks leven inkoper is bij een kassenbouwbedrijf.

,,Zo’n grote groep zullen we ook hard nodig hebben als we hogerop willen komen.”

Toch liet Van der Helm van zich spreken in het duel tegen Eemdijk. Hoewel er relatief weinig werk aan de winkel was voor hem, behoedde de goalie zijn ploeg kort na de 5-3 voor een vierde tegentreffer. Een uitstekende redding met de voet voorkwam dat zijn ploeg alsnog een hectische slotfase voor haar kiezen kreeg. ,,Ja, dan is het wel lekker dat je juist in die fase belangrijk kunt zijn voor het team. Zulke momenten zijn voor een keeper natuurlijk heerlijk.”

Stap hogerop
Dat Quick Boys dit seizoen kampioen wordt hoor je Van der Helm niet zeggen. Wel dat de brandende ambitie om de stap naar de Tweede Divisie te maken binnen de groep en de hele club leeft. ,,De voorwaarden daarvoor zijn aanwezig. Het niveau van deze selectie is hoog.”

,,Met achttien zo goed als gelijkwaardige spelers moeten we dit seizoen dan ook ver kunnen komen. Zo’n grote groep zullen we ook hard nodig hebben als we hogerop willen komen. Dat is ook de uitdrukkelijke wens hier en daar lopen we zeker niet voor weg.”

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Hudepohl tekent voor twee seizoenen bij’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 14 mei
FC Rijnvogels2-1DFS Opheusden
Za. 18 mei
Hoek14.30Noordwijk
ODIN'5914.30Quick Boys
FC Lisse14.30De Dijk
SJC14.30Ajax (ama.)
Zwaluwen14.30Ter Leede
FC Rijnvogels14.30Smitshoek
VELO14.30Valken '68
BSC'6814.30Van Nispen (zat.)
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
Kagia14.30SCW
Katwijk18.00Scheveningen
Rijnsburgse Boys18.00HHC Hardenberg
AFC18.00VVSB
Zo. 19 mei
Hillegom14.00AGB
Altior14.00Teylingen
Laakkwartier14.00Foreholte
Wanica Star14.00Van Nispen (zon.)
Warmunda14.00ASW