,,Fabian, kom jij er ook even bij staan?”, roept Noordwijk-speler Nick van Staveren z’n tegenstander van Hoek toe, nadat hij zelf voor een interview is gevraagd. De 28-jarige verdediger van Hoek, Fabian Wilson, kijkt de inwoner van Zwaanshoek eerst vol ongeloof aan, om er daarna aan toe te voegen: ,,Ah, best joh. Anders sta ik er toch maar bij te kijken.”

De lol die de twee spelers met elkaar hebben, doet vermoeden alsof de twee elkaar al van jongs af aan kennen. ,,We zijn meer goede collega’s”, lacht Van Staveren. ,,We kennen elkaar gewoon van het voetbal van de afgelopen jaren.” Beide heren staan zaterdag na het kampioensduel van Noordwijk in Zeeland met een glimlach op het gezicht in een warm lentezonnetje met elkaar te praten.

Schopje
Voor beiden was het eigenlijk een prima dag. Hoek legde de kampioen in delen van de wedstrijd het vuur aan de schenen. Noordwijk pakte uiteindelijk dankzij een 2-3 overwinning de titel in Zeeuws-Vlaanderen. Daar komt voor Hoek nog bij, dat die ploeg aan het einde van het seizoen nog kans heeft op promotie naar de Tweede Divisie dankzij het winnen van de tweede periode. Missie dit seizoen geslaagd, voor beide heren.

Het grappen en grollen tussen de heren verdwijnt ook niet tijdens het interview. ,,We staan al paar jaar tegenover elkaar, ook in de Hoofdklasse”, legt Van Staveren uit. ,,Dan krijg je een keer een schopje van Fabian, lach je er samen om en weet je dat het goed zit. We kunnen het prima met elkaar vinden in het veld.”

,,Ook in de Derde Divisie zijn ze een meerwaarde geweest. Sterker dan ploegen als DVS’33 of Quick Boys.”

,,Sowieso kunnen deze twee ploegen goed met elkaar opschieten”, erkent Wilson gelijk. ,,De sfeer onderling is goed. Af en toe wordt er in het veld weleens een beuk of een schop uitgedeeld, maar dat wordt altijd met een glimlach opgelost. Noordwijk is in mijn ogen de terechte kampioen geworden. Het is een sportieve en leuke ploeg.”

,,Vorig jaar speelden we in de Hoofdklasse al tegen elkaar. Toen hadden beide ploegen al het idee dat we het in de Derde Divisie ook aardig zouden doen. Noordwijk heeft een aantal versterkingen gehaald, maar de ploeg is verder redelijk dicht bij elkaar gebleven. Ook in de Derde Divisie zijn ze een meerwaarde geweest. Sterker dan ploegen als DVS’33 of Quick Boys”, complimenteert Wilson de kampioen.

Volgens Van Staveren ligt het succes van zijn huidige club vooral de bereidheid van de spelers om voor elkaar te knokken en is het budget van de clubs waarmee Noordwijk streed om de titel van onderliggend belang. ,,Als je een groep bij elkaar weet te krijgen, dat zich helemaal de ‘touwtering’ voor elkaar rent, dan red je het in de Derde Divisie. Hoek kwam ook uit de Hoofdklasse en is vierde geworden.”

SV Hillegom
Hoek-verdediger Wilson maakte zelf in 2011 al de overstap van vv Terneuzen naar Hoek en voetbalde in de afgelopen acht jaar onder andere al op Topklasse-niveau. Voor de vijf jaar jongere Van Staveren was dat in die tijd nog een utopie. De Bollenstreek leerde de werklustige Van Staveren kennen in de Derde Klasse bij Hillegom.

,,Ik ben bijna elk jaar een stapje omhoog gegaan. Eerst heb ik drie seizoenen bij Hillegom gezeten, nu zit ik twee seizoenen bij Noordwijk. In vijf jaar ben ik nu van de Derde Klasse naar de Tweede Divisie gegaan. Vorig jaar stond ik nog wissel en moest ik een basisplek veroveren. Eigenlijk was het dit jaar hetzelfde. Ik kwam terug van een blessure aan het begin van het seizoen en moest mezelf er weer in knokken.”

Met achttien goals in het huidige seizoen is de middenvelder annex aanvaller ook momenteel nog de clubtopscorer van vv Noordwijk. En met ‘slechts’ 23 basisplekken voor Van Staveren, is het moyenne wat de voetballer dit seizoen heeft gehaald bewonderenswaardig. ,,Ik hoop gewoon dat ik volgend jaar echt een vaste waarde mag zijn en vanaf moment één mag starten in de Tweede Divisie.”

,,Ik ben een jongen met een grote bek en heb overal schijt aan. Maar de jongens accepteren het van mij.”

Met z’n arbeidsethos lijkt Van Staveren zich nadrukkelijk in de kijker te hebben gespeeld van trainer Kees Zethof. De Noordwijkse oefenmeester stond zelf als voetballer ook bekend als no-nonsens speler. Toch gelooft Van Staveren niet dat hij een streepje voor heeft.

,,Dat denk ik niet. Ik denk dat Kees daar heel neutraal in is. Het klinkt misschien raar, maar ik denk dat ik zelfs nog een stapje extra moet zetten om in de basis te staan. Ik ben een jongen met een grote bek en heb overal schijt aan. Ik sta als eerste vooraan als we verliezen, maar ook als we winnen. Dat heeft niet altijd z’n voordelen. Maar de jongens accepteren het van mij.”

Man hug
Wilson lacht ondertussen als hij Van Staveren hoort praten over een ‘grote bek’ en dat hij ‘overal schijt aan heeft’. ,,In het veld valt die grote bek wel mee. Maar je ziet die gedrevenheid bij hem. Dat is echt z’n karakter. Ik noem hem altijd ‘een stier’. Hij valt elke bal aan, terwijl veel spelers een afwachtende houding hebben. Dat is een kwaliteit. Hij heeft niet voor niets achttien keer gescoord in de Derde Divisie. Dat is knap. Gefeliciteerd, Nick!” Waarna het onderonsje tussen de twee voetballer eindigt met het klinken van de bierglazen en een onvervalste ‘man hug’.

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Bröcker roemt Noordwijks collectief: ,,Nu op het niveau waar de club thuishoort” (audio)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude