Zonder overtuiging en een echte lijn in het spel te herkennen, heeft FC Lisse de wedstrijd tegen Harkemase Boys met 0-1 verloren. Het plan was het grote verschil tussen de ploeg uit Friesland en de Lissers.

Na het verlies in de KNVB-beker, tegen de amateurs van Ajax, volgden verliespartijen tegen respectievelijk Hoek  (1-0) en Harkemase Boys. Dus riep Robbert de Ruiter zijn manschappen direct na de wedstrijd naar binnen voor een bespreking. „Dat was het eerste moment om elkaar recht in de ogen te kijken’’, zei David Verweij over de actie van De Ruiter. „We moeten onze emoties in bedwang houden. Van het weekend gaan we er over nadenken en dan zullen we het maandag bespreken.’’

Plan
Er moet stuk voor stuk goed in de spiegel gekeken worden bij FC Lisse om volgende week beter voor de dag te komen tegen Sparta Nijkerk. „We speelden tegen een team dat in mijn ogen niet groots was en heel makkelijk te bestrijden was,’’, gaf De Ruiter na afloop aan. Het frustreerde de oefenmeester enorm dat zijn elftal daarom alsnog verloor. Maar dat kwam eigenlijk maar door één ding en dat was het idee achter het spel.

„Zij weten wat ze kunnen. Dat was vandaag het verschil.’’

Bij Harkemase Boys wisten ze precies wat ze moesten doen en zag je bepaalde patronen terugkomen in het aanvalsspel. Bij Lisse was dat eigenlijk niet het geval. Er waren af en toe mooie combinaties, maar nooit was er de volle overtuiging. „Zij weten wat ze kunnen’’, gaf De Ruiter toe. „Dat was vandaag het verschil. Ze hebben een fantastische keeper en een goede as. Wij moesten vandaag beter zijn dan dat we vandaag waren. Er zat inderdaad geen lijn in ons spel.’’

Dwingender voor de goal
En dus kunnen we stellen dat FC Lisse tot nu toe nog geen geoliede machine is. Sterker nog, de geel-blauwen hadden nog een dag kunnen voetballen, maar dan was die er waarschijnlijk nog niet in gegaan. Zeker niet, omdat Rik Vermeulen in de laatste minuut nog een strafschop miste. „We kregen nog een uitgelezen mogelijkheid vanaf elf meter. Als die er niet ingaat, wordt het wel lastig’’, zag Verweij. De Ruiter vond dat zijn ploeg dwingender moest spelen.

Frustratie bij Rik Vermeulen na het missen van een strafschop vlak voor het einde van de wedstrijd.

„We moeten gewoon veel meer afdwingen voor de goal. We hebben elf corners, vier vrije trappen en een penalty gehad. We zijn er wel veel gekomen, maar onze laatste fase was vandaag echt niet goed.’’ Er werden weinig uitgespeelde kansen gecreëerd, maar het was wel een fel duel. Moubarak Adouch wist vlak voor rust de paal te raken en daarna kwam Harkemase Boys eruit met een grote kans. Maar nog geen minuut na de thee wist het elftal uit Friesland toe te slaan.

„Het komt vanzelf, maar er moet wel snel verandering in komen.’’

„Die aanval hebben we in de rust besproken’’, was De Ruiter gefrustreerd. „Als de spits uitzakt, dekken we door. We laten hem geen aanval opzetten en de enige die gevaarlijk is, is die aanvoerder, Henny Bouius. Maar we zijn nog geen dertig seconden bezig en zij scoren precies zoals ik het in de rust heb besproken. Zeg het maar’’, vroeg de trainer zich radeloos af.